Autofans ging op sneeuwstage met Subaru (2019)

Subaru winterstage 2019

Welke constructeur is wereldwijd twee keer zo groot als Volvo maar amper vertegenwoordigd in eigen land? Subaru, het Japanse merk dat meer in zijn mars heeft dan rallyauto’s. Dat wilden ze graag bewijzen in het noorden van Finland.

Plaveien ze tegenwoordig de straten met Porsche- en Kia-dealers, dan moet je in ons land al flink je best doen om op een Subaru-showroom te stoten. Wie daar nog het minst van al wakker van ligt, is Subaru zelf: cru gezegd hebben de Japanners de Europese markt niet nodig. De vraag in Noord-Amerika en Japan is in realiteit groot genoeg.

Pooljagen

Subaru doet dus volledig zijn goesting op de Belgische markt, met SUV’s en crossovers als de XV, Forester en Outback, en met sportieve modellen als de BRZ. Een uiteenlopend modelgamma, dat de Japanners met “safe, fun & tough” een gemeenschappelijke noemer willen meegeven. Dat mochten wij aan den lijve komen ontdekken in het Finse Kittilä, een dikke 100 kilometer boven de poolcirkel.

Subaru winterstage 2019

Het bataljon Subaru’s dat ons bij -14 graden staat op te wachten, blaakt alvast van zelfvertrouwen: geen spijkerbanden zoals in het hoge noorden gebruikelijk is, maar gewoon winterrubber – zij het met een andere compound dan de winterbanden die we hier bij de lokale bandenboer kopen. Voor de rest zorgt Subaru’s symmetrical all-wheel drive, de permanente vierwielaandrijving, voor probleemloze trekkracht en grip.

Spelen met gewicht

De vierwielaandrijving is maar een van de elementen die Subaru onmisbaar acht voor rijplezier op sneeuw. De boxermotor is het andere wezenlijke onderdeel – sinds kort alleen nog als benzine – en de continu variabele transmissie – de beruchte “koffiemolen” – de derde. Drie elementen die op elk model aanwezig zijn die de Japanners voor ons hebben klaargezet op het Finse ijs: de Impreza, XV, Forester en Outback. De Levorg bleef thuis. En de BRZ? Dat is voor straks.

Subaru winterstage 2019

Eerst krijgen we een handling-parcours voor de wielen geschoven, een uitdagende waaier aan brede en toeknijpende bochten. Prima om de lastwissels van de auto en het breken van grip aan de tand te voelen, en het verschil in wielbasis aan den lijve te ondervinden. Waar de Impreza kort en wendbaar aanvoelt, is het bij de langere Outback bijvoorbeeld wachten tot je de massa in de bocht voelt verplaatsen. Nog opvallend: het samenspel tussen boxermotor en CVT, dat graag toeren maakt en waardoor je dus brutaler met het gaspedaal moet omspringen.

Boswachter

Bij de volgende proef blijft de Impreza aan de kant wegens te beperkte bodemvrijheid. We trekken immers de bossen en bevroren moerassen in, en ploeteren door de diepe sneeuw met de Forester, XV en Outback. Subaru tekende een kort en technisch uitdagend circuit uit, dat het technische kunnen van de X-Mode moet demonstreren. Die rijmodus past de respons van het gaspedaal aan, betrekt de remmen meer bij het spel en schakelt de vierwielaandrijving een tandje hoger.

Subaru winterstage 2019

In de Finse bossen is het niet de stevige Forester die daarbij als woudloper uit de bus komt, maar de lichte en wendbare XV. Zijn kont schuift en glijdt door de diepe sporen, maar hij komt op geen enkel moment in de problemen. De kunst is om traag te rijden en je tijd te nemen, maar wel om in beweging te blijven. En net daar graven we ons met de Forester in de diepe sneeuw in. Verdorie.

glijpret

Over naar de BRZ dan maar, die met zijn manuele handbak en achterwielaandrijving eigenlijk een anomalie in het Subaru-gamma vormt. Maar dat maakt hem er niet minder leuk op: dat stelden we twee jaar geleden al vast bij de quasi identieke Toyota GT86. Ook vandaag blijft de Toyobaru een geweldig speelse coupé die voorspelbaar reageert en eenvoudig naar je hand te zetten is. Toegegeven: op het ijs gaat het makkelijker dan op asfalt, maar dat illustreert wel hoe toegankelijk de BRZ is. Een kleine stuuromslag, eventueel een snelle clutch kick en dan sturen op het gas: heerlijk.

Subaru winterstage 2019

Op dag twee, voor we weer huiswaarts gaan, gaat het nog kilometers lang via bevroren en besneeuwde Finse wegen het Finse hinterland in. Daar bewijst vooral de Impreza dat hij veel in zijn mars heeft: feilloze trekkracht en grip op simpele winterbanden, onvermoeibaar geploeter door diepe sneeuw, en een boxermotor met CVT die meer tot zijn recht komt bij de ontspannen rijstijl die nodig is op bevroren ondergrond.

Besluit

Subaru’s blijven nog steeds eigenzinnige auto’s, met een eigenwijs Japans interieurontwerp, een motoraanbod dat niet afgestemd is op de Europese consument en een beperkt dealernet. De Japanners verwachten niet dat je daar voorbij kijkt. Maar wie dat wel doet, krijgt een royaal uitgeruste auto in de plaats, die veilig is, een eeuwigheid meegaat en efficiënt rijdt. En dat is precies wat Subaru met deze speeltijd in de sneeuw wilde aantonen.

Subaru winterstage 2019

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Yannick 19:27
afbeelding van Yannick

hola Kittilä, nog een stukje hoger dan Rovaniëmi in 2017 met de GT86

letterlijk hoogtepunten!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws