7 dingen die opvielen op de Tokyo Motor Show

TMS 2019 Mazda

In België zijn wij wel wat gewend op vlak van Autosalons. De Brussels Motorshow mag dan voor ons gemeen goed zijn, het is redelijk uniek aan het worden in de wereld. Met 126 miljoen inwoners is Japan meer dan tien maal zo groot als België. Ook is Tokyo een thuismacht voor merken als Suzuki, Mitsubishi, Mazda, Honda, Subaru, Nissan en Toyota Lexus.

Verder is Japan uiteraard geen alledaags land. Zelfs voor Aziaten heeft Japan iets mysterieus. De eilandbewoners doen het al decennia lang op hun manier, pas de laatste jaren is het land zich stilaan op aan het stellen naar de rest van de wereld. Als wij aan Japan denken, denken wij aan een zeer georganiseerde maatschappij, hard werken en propere steden. Maar ook aan vreemde spelshows, Manga-bars en zotte robots. Onze verwachtingen voor het salon waren dus Tokyo Skytree(634m) hoog.

1: Veel volk, klein salon

Suzuki TMS 2019

Collega Yves schreef nog vorige maand dat de autosalons een stervend ras zijn. De Tokyo Motor Show is daar geen uitzondering op. De Japanse merken tekenen uiteraard present maar de buitenlandse merken stuurden massaal hun kat. Met amper twee zalen was het ook in omvang geen grote show. De Tokyo Expo is nochtans groot genoeg. Dit had te maken met de opkomende spelen in 2020 en de afwezigheid van Toyota, maar daarover later meer. Toch was er massale persbelangstelling. Waar je op de Brussels Motor Show enkele tientallen journalisten tegenkomt op een persvoorstelling, was de Japanse pers massaal aanwezig. Met duizenden waren ze om de Japanse speeches te aanhoren, wij begrepen er niets van.

2: Japan is belangrijk voor Mercedes

Mercedes TMS 2019

Mercedes-Benz had als enigste niet-Japans merk een deftige stand op de beurs. Japan is namelijk een belangrijke markt voor het merk uit Stuttgart. De rijke Japanner koopt immers geen Lexus maar een Mercedes en dan liefst eentje met de letters AMG op de koffer.

3: Suzuki denkt aan jonge ouders

suzuki every combi

Suzuki gaf ons wat we van een Japans merk op het salon verwachten. Een reeks aan zotte concepten en K-Cars. De Every is een licht commercieel busje, Suzuki kwam samen met het babymerk Combi met deze concept. Volgens het persbericht is een busje gemaakt voor jonge moeders die naar evenementen buitenshuis gaan of in een natuurramp zijn terechtgekomen. We verzinnen het niet. Al kunnen we het de Japanners niet kwalijk nemen. Japen is een broeiraad van aardbevingen en de week voor de Tokyo Motor Show kwamen er nog 70 mensen om door een tyfoon.

4: Veel belangstelling voor Alpine

Renault Alpine

We moesten even twee maal kijken maar Renault had zowaar een stand in Tokyo. Renault zit namelijk in een alliantie met Nissan, de Fransen zaten dan ook recht tegenover hun zuster op een bescheiden standje. Weinig Japanners rond de Renault. Behalve dan die éne unieke Fransman, de Alpine. We begrijpen het wel, de Alpine blijft een knap stukje Frans retrodesign en in Japan kunnen ze dat wel appreciëren.

5: Geen BMW, wel Alpina

alpine tms 2019

We wisten jullie al te vertellen dat ze in Japan zot zijn van AMG's. Met dat in het achterhoofd is het misschien niet heel verrassend dat Alpina een stand heeft in Tokyo. Meer nog, met de B3 berline hadden ze zelfs een heuse wereldpremière. Toch, de grote ontbrekende is natuurlijk BMW zelf. In tegenstelling tot die andere Europese premiumboy, Audi, zie je best wel BMW's rondrijden in Tokyo.

6: rolstoelen

Yamaha rolstoelen

Jawel, rolstoelen. Zowel Yamaha en Suzuki hadden rolstoelconcepts. Het is geen publiek geheim dat Japan aan een snel tempo aan het vergrijzen is. Robots moeten dan ook de oudjes in de toekomst verzorgen en de banen van jonge mensen invullen. Als je als 100-jarige dan toch een keer buiten moet, waarom dan niet in je gloednieuwe Suzuki rolstoel.

7: En waar is juist Toyota?

Toyota BEV

Toyota zie je werkelijk overal in het straatbeeld. 50% van de markt zouden ze hebben en in Tokyo nemen we dat zonder pardon aan. Toch hadden ze geen stand op de Tokyo Expo zelf. Het is te zeggen, waren verplicht een bus te nemen om dan 30 minuten en een paar km verder wat nieuwe-mobiliteit-concepten te gaan bekijken. Rare keuze om de grootste der Japanse merken niet bij de rest van de grote jongens te zetten. Al moeten we zeggen dat de productieklare BEV en nieuwe Mirai concept ons wel kunnen bekoren.

Verwend met Brussel

suzuki hustler tms 2019

We gaan niet onder stoelen of banken steken dat we meer hadden verwacht van de Tokyo Motor Show. Het zal wel aan de wereldbeker Rugby of de aankomende olympische spelen hebben gelegen. Maar het leek niet alsof de Japanners er echt zin in hadden. Misschien zijn wij te verwend met Brussel, we hadden echter meer zaken verwacht waar we van achter over vielen. Over twee jaren krijgen ze terug een kans. Want ja, de Tokyo Motor Show gaat volgens ons nergens heen. Volgende editie wordt immers een half pretpark en voor de persdag alleen al hebben de Japanse merken te veel eergevoel om geen salon te organiseren. Ondanks de 18 uur aan vlieguren komen we in 2021 vast en zeker terug. Dan zijn de spelen gedaan en is er geen wereldbeker. Japan is een fascinerend land, de Tokyo Motor Show zou dat moeten uitstralen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws