Batman Special: De Tumbler in Antwerpen

Tumbler batman in Antwerpen

De Batmobile is misschien een van de meest legendarische voertuigen uit films van de voorbije decennia, en met de nieuwe The Dark Knight Rises die deze week in alle bioscopen over de hele wereld uitkomt, verdient de wagen van de Batman toch een beetje meer aandacht.

De Batmobile kreeg in de trilogie van Christopher Nolan - Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) en The Dark Knight Rises (2012) - een veel agressievere vorm dan de wagen die we kenden uit de voorgaande films. De wagen leek meer op een tank en werd echt het werkpaardje van de Batman, volgestouwd met wapens en gadgets.

Ook technisch ging de Batmobile veel minder op een gewone wagen lijken door onder andere het ontbreken van een wielas aan de voorkant. In een interview sprak de ontwerper van de wagen over een kruising van een tank en een Lamborghini, de wagen waar het hoofdpersonage Bruce Wayne van gebruik maakt als hij zich niet verplaatst als de gemaskerde held.

In de films van Christopher Nolan wordt echter nooit verwezen naar de Batmobile. Het typische zinnetje 'To the Batmobile!'  hebben we de laatste jaren dan ook moeten missen.

Tumbler batman in Antwerpen

In Batman Begins (2005) werden maar liefst 6 Tumblers gebouwd, waarvan elk zijn eigen aanpassingen had om een deel van de film uit te voeren. Zo was er bijvoorbeeld een exemplaar met speciale hydraulica om een grote sprong en landing te kunnen nemen, een andere was gebouwd op een 1/3e schaal van het origineel en was elektrisch bestuurbaar van op afstand.

De Tumbler onderging heel wat schade in The Dark Knight (2008), maar kwam in veelvoud terug in de nieuwe The Dark Knight Rises. Voor de film die momenteel wereldwijd in première gaat, werden 4 exemplaren gebouwd.

Tumbler batman in Antwerpen
Tumbler batman in Antwerpen

Omdat de Batman-trilogie van Christopher Nolan nu ook ten einde is gekomen, blijft zozeer de vraag of er nog films te verwachten zijn in de toekomst, en of we dan ook de Tumbler ooit nog gaan terugzien in zijn huidige vorm.

Wij hebben dan ook het geluk gehad om één van de 4 Tumblers te mogen verwelkomen in België naar aanleiding van de exclusieve screening van The Dark Knight Rises in Antwerpen. De onthulling lokte heel wat kijklustigen en het was dan ook unieke kans om de Tumbler van dichtbij te zien.

Met de 5,7 liter V8 motor van 500 pk hoorde je hem reeds van ver aankomen. Na een kleine show-off, mochten dan ook de bekende Vlamingen en VIP's ermee op de foto.

Tumbler batman in Antwerpen
Tumbler batman in Antwerpen

Als kers op de taart was er dan uiteraard de filmvoorstelling van The Dark Knight Rises. Een waardig einde op de trilogie, dat zeker en vast, maar omdat we hier geen filmcritici zijn, laten we de beoordeling van de film liever aan u zelf over.

Extra weetjes over de Tumbler:

 • afmetingen: 4,57m lang, 2,84 meter breed
 • gewicht: 2,3 ton
 • acceleratie: 0-100 km/h in slechts 5,6 seconden
 • motor: 5,7 liter GM (Chevy) V8 motor van 500 PK (370kW)
 • banden: achteraan 4 Interco 'Super Swamper TSL' banden van 1,1m hoog en 47 cm breed, vooraan 2 4.0/15.0-15 Hoosier Checkerboard banden
 • de straalmotor in de film werd gevoed door interne propaantanks
 • in The Dark Knight Rises had elk exemplaar van de Tumbler andere experimentele wapens bevestigd, zo was er 1 wagen met een rakettenwerper, een andere met een inklapbaar artilleriekanon.
 • 1 Tumbler kost $250 000 om te bouwen en is opgebouwd uit 65 carbonfiber platen
 • stuntchauffeurs moesten eerst 6 maand oefenen met de Tumbler vooraleer ze in Chicago de baan op mochten
 • door de beperkte zichtbaarheid binnenin, waren verschillende camera's geplaatst om het zicht van de chauffeur te vergroten
 • bij de eerste jump test, brak de hele voorkant van de Tumbler af en moest de wagen volledig opnieuw gebouwd worden
 • het volledige ontwerp- en uitvoeringsproces duurde maar liefst 9 maand en kostte verschillende miljoenen dollars
 • voor de interieurbeelden was een volledige set gebouwd, de cockpit was extra groot gemaakt dan in de film om de vele camera's te kunnen plaatsen
 • The Batmobile: de evolutie en technologie achter de wagen. http://www.youtube.com/watch?v=fu3ffaDgMfI
Tumbler batman in Antwerpen

Tekst en foto's: Fréderic Louis

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Techno Patat 18:31
afbeelding van Techno Patat

Zo exclusief was hij niet in antwerpen, want woensdag komt hij naar Kortrijk tijdens de eerste voorstellingen! En 3x raden wie er daar tickets voor heeft :P? Altijd al een zwak gehad voor superhzlden films, en dan kon ik deze kans niet laten liggen!

Over de motor: ik dact dat er nog 1 van de 4 op een straalmotor werkte trouwens?

En die prijs om er eentje te bouwen valt heel goed mee eigenlijk? 250k euro voor een auto uit carbon met een behoorlijk ongebruikelijke voem? Valt me goed mee!

Dequal 18:42
afbeelding van Dequal

Hij ging normaal gezien ook naar Villa Vanthilt gaan, maar dat is blijkbaar geannuleerd, de crew is teruggevlogen naar de US naar aanleiding van die aanslag daar. Hopelijk voor jou komt hij nog steeds naar Kortrijk dan.

Van de 4 exemplaren, is er ééntje omgebouwd met propaantanks voor die straalmotor inderdaad.

Techno Patat 20:55
afbeelding van Techno Patat

Sonnawabitch! Het is maar daarvoor dat ik die tickets gekocht heb want de timing komt me gigantisch slecht uit! Snel even mailen naar Kinepolis, als die niet komt ga ik wel op een andere dag!

Pfiew: net antwoord gekregen op facebook :)! Morgen staat hij gewoon in kortrijk! Dequal jong, me zo laten schrikken :P!

Yvesw 11:58
afbeelding van Yvesw

@Patat: Uw geekienes kent geen grenzen... Mailen naar Kinepolis voor een prop die er misschien niet gaat staan :p Moesten het nu geruchten zijn dat Jessica Alba zou afzeggen, dan zou ik ook een mail sturen ;)

O.T.: Toffe bijdrage Fréderic! Ik heb toch weer eens ons Véro gezien ;)

Techno Patat 12:41
afbeelding van Techno Patat

Haha ik heb niet gemaild ze, het stond op hun facebookpagina dat de tumbler rond ging gaan ;)! Ik wou het gewoon wat dramatischer laten klinken :P! en het is me ook al wat opgevallen dat sinds mijn gamedagen voorbij zijn ik meer en meer film-nerd word :P! Tijd om autofans.be te verlaten voor brainfreeze (of zoiets, kheb die kerel van die website onlangs op de radio gehoord, daarmee dak da ken :P!)

Maar ik had eigenlijk echt die tickets gekocht voor de tumbler te zien/horen! Want qua timing kwam het giga slecht uit! Dat wordt vannacht een nachtje doortrekken, en als je dan hoort dat hij niet komt... (en Jessica Alba heeft al 2-3 kinderen, het schoonste is er al van af ;)! )

Yvesw 13:02
afbeelding van Yvesw

@Patat: Iedereen wil een ruime sportauto... Enough said :p

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws