SAIC: het Chinese letterwoord dat Britse wagens bouwt, en meer

De afgelopen jaren komen de Chinezen alweer op de poorten van Europa kloppen. De technieken daarvoor worden alsmaar verfijnder. Wist je dat Maxus en MG bijvoorbeeld tegenwoordig onder Chinese vlag rijden?

In China is een automerk niet zomaar een bedrijf. Het hangt aan elkaar van de samenwerkingen en meestal zit er nog een industriële moedergroep boven. Bij MG en Maxus is SAIC Motor, staat voor Shanghai Automotive Industry Corporation. Het is een groot bedrijf, één van de big four autoconstructeurs die door de overheid beheerd worden. De anderen zijn dan Changan Automobile, FAW Group en ook de Dongfeng Motor Corporation die je kan kennen van de samenwerking met Peugeot en Citroën.

SAIC is een bedrijf dat als Chinees staatsbedrijf samenwerkingen kan aan gaan voor de productie van niet-Aziatische automerken binnen China. Zo moeten Europese automerken altijd een lokale partner hebben willen ze hun auto's slijten op Chinese bodem. SAIC ging daarom al in 1984 een samenwerking aan met Volkswagen onder de naam Shanghai VW en sloot in 1998 een joint venture aan met General Motors. Ook Iveco en Volvo gingen al samenwerkingen met SAIC aan.

bekend door overnames

SAIC is echter ook een autonome autobouwer. Nemen we de merkenportefeuille onder de loep, dan komen daar een aantal bekende merken in terug. Niet alleen MG wordt ontworpen en gebouwd binnen de SAIC-groep, ook Maxus is onderdeel van de groep. Maxus zet op de Europese markt in op bestelwagens maar is op de thuismarkt ook actief in het personenvervoer. SAIC nam destijds de Maxus bestelwagen over toen het de merknaam LDV Maxus kocht.

Zegt je niks? LDV staat voor Leyland DAF Vans en was tot midden 2010 een Britse autobouwer. Maar net als MG verkeerde het merk in moeilijkheden en faalden verschillende reddingspogingen. Uiteindelijk werden de intellectuele rechten verkocht aan PriceWaterHouseCoopers die deze op hun beurt verkochten aan SAIC.

stiff upper lip

Zeg je MG, dan zeg je Rover. De beide Britse merken verkeerden net als LDV in moeilijke papieren en werden na een aantal omzwervingen - herinner je de BMW-overvleugeling - uiteindelijk verkocht aan SAIC. Roewe werd opgericht omdat SAIC de rechten op de 'Rover'-merknaam niet mocht kopen aangezien Ford daar al een zegje over had. Roewe wordt echter enkel in China verkocht, daarbuiten gaan de modellen onder de MG-merknaam door het leven.

De eerste MG van Chinese makelij was de MG6 in 2011. MG wordt pas sinds kort opnieuw doorheen heel Europa verdeeld, voordien was het enkel beschikbaar op de Britse markt.

europese invloeden

Dat het volledig Chinese wagens zijn is niet helemaal waar. Hoewel de MG's en Maxus'en op onze markt in China geproduceerd worden, heeft SAIC een Europees ontwikkelingscentrum in het Britse Longbridge. Longbridge was destijds het hoofdkwartier van MG Rover en SAIC heeft deze site gewoon verder in gebruik gehouden. Pas twee jaar geleden opende SAIC een eigen designafdeling in het centrum van Londen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws