In welke Europese landen zijn winterbanden verplicht?

Met de lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de eerste sneeuwval in ons land, kijkt iedereen al snel naar winterbanden. Doe je dat niet, dan kan je in het buitenland wel eens voor verrassingen komen te staan.

Meer en meer Europese landen willen namelijk dat je winterbanden onder je auto monteert in deze donkere dagen. Zo beperken ze de ongevallen en verhogen ze de doorstroming op moeilijker begaanbare wegen.

winterse omstandigheden

Winterbanden waren al langer verplicht 'in winterse omstandigheden' in Duitsland, het Groot-Hertogdom Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Rusland, Tsjechië en Slowakije. Oostenrijk en Duitsland verplichten hierbij nog een 3PMSF-logo voor wie in de bergen rondtoert. Dat logo ziet eruit als een berg met een sneeuwvlokje in en vind je terug op de zijkant van de band.

winterbanden verplicht buitenland

De periodes waartussen de verplichtingen gelden variëren met een merendeel tussen 15 november en 31 maart. Algemeen gesteld kan je er best rekening mee houden dat winterbandenplicht geldt in de periode van het winteruur.

verplichte winterband

In landen als Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Estland, Finland, Ijsland, Italië, Kroatie, Letland zijn ze gewoon verplicht, net als in Litouwen, Macedonië, Montenegro, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Turkije en Zweden.

winterbanden verplicht buitenland

In Frankrijk is het monteren van winterbanden niet in het hele land verplicht; alleen in de Alpen, het Centraal Massief, de Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica moet je verplicht op winterschoeisel rijden. Tenzíj je sneeuwkettingen in de koffer hebt liggen. De zones waarin het verplicht is, worden aangegeven door onderstaand bord.

winterbanden verplicht buitenland

warm aanbevolen

Andere landen als Andorra, Denemarken, Hongarije, Nederland, Oekraïne, Polen, Spanje, het Verenigd Konkrijk, Wit-Rusland en Zwitserland raden het gebruik van winterbanden sterk aan maar verplichten het niet.

winterbanden verplicht buitenland

In Zwitserland kan de politie wel een wagen bekeuren dat in een ongeval veroorzaakt door onaangepast schoeisel. In Noorwegen kan de chauffeur van een voertuig zonder winterbanden dan weer aansprakelijk worden gesteld bij een ongeval in winterse omstandigheden.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws