Vergeten auto #2: BMW Z1

De BMW Z1 is zeldzaam, snel en haast uit het verkeer verdwenen. Reden genoeg om hem deze week op de plaat te leggen. De BMW Z1 is een kleine roadster die de voorvader is van de Z4, hij begon indertijd als de eerste van de Z-serie die tot op vandaag al succesvol uitgroeide.

 

De Z1 werd in 1986 voorgesteld aan de pers en werd in 1987 op de Frankfurt show onthuld. In 1988 arriveerden de eerste exemplaren in de showroom. In tegenstelling tot de Renault Avantime van vorige week was deze wagen wel succesvol. In eerste instantie was het de bedoeling dat er maar 4.000 exemplaren van de Z1 werden gebouwd, maar door het overweldigend succes werd het productieaantal verdubbeld. De Z1 onderscheidde zich met zijn deuren die wegzakten in zijn carrosserie als je wou uitstappen, en hij had een adembenemend design (in die tijd).

 

Al gauw kwam er veel belangstelling voor de wagen. Te veel om goed te zijn. BMW beweerde 35.000 orders te hebben voor de Z1, maar ze hielden hun belofte aan de exclusiviteit voor de wagen. Wie nog wat exclusiever wou gaan moest bij Alpina gaan shoppen. Ook toen zorgde Alpina voor een nog wat pittigere variant, maar nu terug naar de 'gewone' Z1.

De Z1 kreeg een speciale editie waarvan het interieur helemaal in een rode kleur beschikbaar was. Er werden maar liefst 38 exemplaren van geproduceerd! Voor wie deze speciale editie of het model van Alpina niet voldoende vond was er ook nog ........ Schnitzer. Natuurlijk zoals nog steeds de gewoonte is, zorgde Schnitzer in die tijd ook al voor de nodige aanpassingen voor wie zijn BMW nog niet goed genoeg vond.

 

Eind 1991 werd er als afscheid en eerbetoon een break/coupé voorgesteld op basis van de Z1, maar deze werd nooit in productie genomen.

 

 

De (Z) familie :

 

Videotime:

 

 

 

Auteur: citrofiel evil twin
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
pieter 12:10
afbeelding van pieter

Opnieuw knappe column! kijk al uit naar volgende week

citrofiel evil twin 13:59
afbeelding van citrofiel evil twin

Dank je :)

Tom 15:19
afbeelding van Tom

nog een paar weetjes : de z staat voor zukunft , en die zukunft is te vinden in de achterophanging , die zeer vooruistrevend was en terug te vinden was in de e36 3 reeks. Raar genoeg had de z3 die erop volgde de verouderde ophanging van de e30 3 reekds (1 van de vele cost cutting tekens op die wagen). Maar de Z1 had wel het verouderd m20b25 blok dwz 6 in lijn met 12 kleppen en 172 pk in plaats van het modernere m50b25 blok met dubbele bovenliggende nokkenassen en 192 pk. Veel carroserie delen waren van kunststof dacht ik wat de z1 roestbestendig en lichter maakt. Al bij al een fantastische wagen !

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws