Vergeten auto #5: Lancia Hyena

1992 Lancia Hyena (Zagato)

1992 Lancia Hyena (Zagato)

Deze week blijven we nog even in de Fiat-group sfeer. Nadat we 2 weken geleden de Fiat Coupé onder handen namen is het nu tijd voor een zeer zeldzaam familielid. De Lancia Hyena is deze week bij ons te gast en is bij de meesten onder jullie waarschijnlijk niet een erg bekend voorkomen. Ideaal dus voor onze wekelijkse rubriek der vergeten auto's...

Tijdens de jaren negentig maakte de Fiat-group een spannende periode door. Nadat er al de Lancia Delta was kwam er ook nog eens de zeldzame Lancia Hyena bij.  In feite was het de bedoeling dat er een 500 tal exemplaren over de toonbank gingen vliegen maar dit ging een geheel andere kant op. Samen met Zagato wou Lancia de beruchte Alfa Romeo SZ uit het geheugen wissen. De wagen die voor heel wat opschudding zorgde moest zo snel mogelijk vergeten worden. In 1990 tekende de Italiaan Marco Pedracini al het originele ontwerp van de Lancia Hyena, maar het project ging pas echt van start in 1992 mede door de Nederlander Paul Koot.    

De Lancia Hyena had dus een sportwagen moeten worden met een productielimiet van 500 exemplaren, maar door een directiewisseling bij Fiat/Lancia werd het hele project eventjes 'vergeten' en werden de wilde dromen van tafel geveegd. Uiteindelijk werden er maar 24 exemplaren gebouwd, wat de gelukkige eigenaren natuurlijk wel heel tevreden maakte met hun zeer exclusieve exemplaren.

De Lania Hyena woog slechts 1.148 kg (een carbon interieur en dak, geen achterbank, geen kofferopening, magnesium OZ-velgen, op maat gemaakte kuipstoelen en aluminium panelen zorgden voor het lage gewicht ) en hij had een drukke 4 cillinder met 250 pk onder de motorkap. Dit samen met een indrukwekkende luchtweerstandscoëfficiënt, zorgde voor een spurt van 0 naar 100 km/h in maar liefst 5.4 s! De carrosserie van de Hyena leek uit één geheel te bestaan en hij had ook de beroemde Integrale-vierwielaandrijving van de Lancia Delta HF (De Hyena stond op hetzelfde onderstel als deze Delta HF).

Nadat de Lancia Hyena in 1992 op het autosalon van Brussel werd voorgesteld kende het model maar een korte carriere van 2 jaar. Waarschijnlijk kwam dit door de prijs die al heel snel opliep tot 75.000 $, door de eerder vermeldde directie wisseling en doordat mensen hun een geheel nieuwe Integrale moesten aanschaffen en die vervolgens geheel moesten laten ombouwen. Dit zorgde voor slechte vooruitzieningen in de toekomst. 

Graag sluiten wij in schoonheid af door te zeggen dat de Hyena één van de extravaganste wagens ooit was dat door Lancia gebouwd werd.

Klik HIER  om de Lancia Hyena langs alle kanten te bewonderen.

 

Auteur: citrofiel evil twin
Reacties: 3 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Yannick 10:57
afbeelding van Yannick

damn knappe exclusieve kar!
die is geld waard!

DNP Productions 18:28
afbeelding van DNP Productions

bizarre wagen, hier is nog een plaatje <a href="http://tinypic.com" target="_blank"><img src="http://i43.tinypic.com/2ltsehv.jpg" border="0" alt="Image and video hosting by TinyPic"></a>

Yannick 18:35
afbeelding van Yannick

die nieuwe brera heeft wel wat weg van deze zijn kontje éh

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws