Vergeten Auto #81: Mercedes Vario Research Car Concept

Mercedes Vario Research Car Concept (vergeten auto)

Vier-in-één, het klinkt als een reclame voor scheermesjes. Op het salon van Genève in 1995 was het nochtans Mercedes dat ermee uitpakte bij het Vario Research Car concept.

Bij dit concept ging het vooral om het uiterlijk. Bij Mercedes stelden ze zich terecht de vraag wat mensen zouden doen als ze een auto willen die ze kunnen kiezen naargelang de behoefte. Enkel de rijkeren onder ons kunnen zich een wagenpark permitteren met een auto voor elke gelegenheid. Dus bracht Mercedes de VRC als concept car, een auto die eigenlijk telt voor vier.

Mercedes Vario Research Car Concept (vergeten auto)

Mercedes deed eigenlijk met het uiterlijk wat ze bij Volkswagen nu met de basis doen bij de MQB-techniek. Ze bouwden een basischassis en een deel van de carrosserie, waarop ze vier verschillende carrosserievormen konden plaatsen; een berlinelijn, een pickuplijn, een break en een cabrio. Mercedes stelde het voor als een wagen waarbij je de opzetstukken zou huren, zodat je zelf niet voor de stockage hoeft te zorgen. Je rijdt gewoon even langs bij de Mercedes-dealer waar de techniekers in een kwartiertje de achterzijde van je wagen zouden wisselen. Klinkt bekend? Bij smart was dat ook het oorspronkelijke opzet met de verwisselbare kunststof opzetstukken van de ForTwo.

Mercedes Vario Research Car Concept (vergeten auto)

Men moest natuurlijk om kunnen met de verschillende technologie die werd gebruikt op de verschillende vormen van de wagen. Het systeem herkende welk opzetstuk precies werd aangebracht, zodat bij de break de achterruitenwisser kon worden bediend en bij de berline de achterruitverwarming kon worden opgezet. De verbindingen werden gemaakt via een centrale connector.

Mercedes Vario Research Car Concept (vergeten auto)

Bleef de wagen bij een dagdroom of kwam hij echt in productie? De wagen was bedoeld om de dialoog met het publiek op gang te brengen. Uit de reacties haalde Mercedes een hele hoop informatie om nieuwe modellen mee te gaan ontwikkelen. Uiterlijk zien we aan de voorzijde de koplampen zoals ze ook in de C-klasse werden gebruikt. De achterzijde - zeker in breakversie - heeft wat weg van de M-klasse terreinwagen uit die tijd.

Mercedes Vario Research Car Concept (vergeten auto)

Niet enkel de gedachtengang werd overgenomen. Mercedes plantte ook heel wat technologieën over in productiemodellen. Zo was er het Active Body Control dat in 1999 werd geïntroduceerd op de CL-klasse. Het kleurendisplay werd op de S-klasse van 1998 uitgebracht, het navigatiesysteem vond zijn weg in 1995 al naar de S-klasse. Ook een centrale controle unit voor de bediening van de elektrische functies werd in 2005 geïntroduceerd op de S-klasse. Een systeem om verkeersborden te lezen en de afstand tot de voorligger te bewaren werd ook geïntegreerd in de Vario Research Car. Mercedes koos ook de VRC uit om voor de eerste keer te experimenteren met het drive-by-wire systeem, waarbij geen fysieke verbinding meer aanwezig is tussen stuur en wielas.

Mercedes Vario Research Car Concept (vergeten auto)
Auteur: Sven
Reacties: 4 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Karel 12:12
afbeelding van Karel

Kwam dit idee niet van de Nederlandse autoproducent Max? Begin de jaren negentig hadden ze daar een auto in elkaar geschroefd ("geschroefd" is hier het juiste woord, aangezien het amalgaam was van PSA-onderdelen) die in handomdraai kon omgetoverd worden van pick-up tot cabriolet.

Sven 13:13
afbeelding van Sven

sssst, die komt er één van de komende weken aan ;-)

Wim 12:34
afbeelding van Wim

echt jaren 90 "goodness", super interessant dit

Yvesw 19:18
afbeelding van Yvesw

Heerlijk toch! Moesten ze dit nu kunnen maken met mooie looks... Waarom niet! ;-)
Zeer handig voor mensen - zoals ik - die geen keuze kunnen maken tussen een break/ coupé/ Off-road / SUV/ etc...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws