Vergeten Auto #84: Alfa Romeo Nuvola

In 1996 toont Alfa Romeo deze Nuvola Concept (niet te verwarren met de bijna-gelijknamige Audi Nuvolari van enkele jaren later), wat Italiaans is voor wolk. Hij wordt voor het eerst gepresenteerd op het salon van Parijs.

Deze tweezitscoupé heeft echter niet alleen een aparte retro-vormgeving, hij heeft ook wat technisch vernuft mee. Alfa Romeo experimenteerde in die tijd met een chassis waarop zowel een breakversie, coupé als berline zou kunnen worden gebouwd. Een thema dat dezer dagen wel meer gebruikt wordt maar bijna twintig jaar geleden nog nieuw was. De achterliggende gedachte was een vermindering van de productiekost. De wagen is gebouwd op een aluminium buizenframe, de carrosserie zelf is gemaakt van polyester.

Vergeten Auto #84: Alfa Romeo Nuvola

De vormgeving van de Nuvola gebeurde in het Alfa Romeo Styling Centre, onder leiding van Walter DeSilva, tegenwoordig bij Audi aan het werk. De ontwerpers kozen bewust voor een blauwe lakkleur omdat ze niet altijd voor het Alfa Romeo rood wilden gaan.

Vergeten Auto #84: Alfa Romeo Nuvola

Ook de keuze van de naam was niet toevallig. Nuvola is afgeleid van Nuvolari, de naam van de bekende racer Tazio Nuvolari die in de jaren '30 voor Alfa de Alfa Corse reed en later ook aan de slag was bij de Scuderia Ferrari en Maserati en bij Auto Union.Daarmee weet je ineens ook waar Audi de mosterd haalde voor de Audi Nuvolari. Tegelijk doet de naam denken aan iets luchtig en snelheid, iets wat Alfa Romeo met deze Nuvola wilde oproepen.

Vergeten Auto #84: Alfa Romeo Nuvola

Kenmerkend zijn de vier ronde koplampen, als regendruppels in de carrosserie geplaatst. Verder zijn er ook kenmerken die naar historische Alfa's verwijzen. We denken daarbij aan de 8C 2900 maar ook de Giulietta Sprint Speciale of de 1900 Sprint. Andere opvallende zaken zijn de lange motorkap en de achterkant die een apart volume lijkt te vormen. Ook de mistlampen zijn apart, aangezien ze zich in het rooster inkapselen, iets wat later ook op de Alfa Romeo Kamal zou worden overgenomen. Achteraan hernemen de uitlaatuitsparingen de vorm van de roosters in de voorbumper. De achterlichten werden verder nog uitgerust met diode technologie. Michelin zorgde tenslotte voor een exclusieve band, die een apart patroon bezat dat speciaal ontworpen was voor de Alfa Romeo Nuvola.

Ook binnenin werd aandacht besteed aan retro-elementen. Zo kreeg de Nuvola een houten stuurwiel, voorzien van gepolierde spaken.

Vergeten Auto #84: Alfa Romeo Nuvola

Alfa Romeo hield het echter niet bij een showconcept, de wagen kreeg ook een echte motor. Hij werd uitgerust met een 300 pk en 386 Nm sterke 2.5 v6, die in staat was om de 0-100 km/u in 6 seconden af te leggen en een topsnelheid van 280 km/u te halen.

De Nuvola bleef uiteindelijk een concept car, hoewel hij verwant was met de Alfa Romeo GTV, de coupé van Alfa uit die periode. Op dit moment kan je het prototype gaan bekijken in het Alfa Romeo History Museum in het Italiaanse Arese. Alfa Romeo gebruikte het blauw van de Nuvola wel op de Alfa Romeo 156, als Azzuri Nuvola. Die kleur kreeg ook in de tuningwereld bekendheid omdat deze verkleurde naargelang het licht dat erop viel, ook regendruppels zorgden voor een andere tint.

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Yvesw 11:42
afbeelding van Yvesw

Gelukkig dat dit nooit het productiestadium heeft gezien. Een GTV is toch zo veel mooier. Het lijkt trouwens dat TVR de looks heeft overgenomen voor hun Speed 6, ook niet moeders mooiste...

Kenny 11:58
afbeelding van Kenny

Ik zie er meer de BMW Z8 is van enkele jaren later. Lange snuit, korte overhang achteraan en een zeer lage daklijn.
De achterkant heeft nog wel iets, maar de snuit vind ik afzichtelijk met die ronde koplampen.

Karel 12:03
afbeelding van Karel

De GTV is inderdaad een prachtige auto :) Het lijkt er (naar mijn gevoel) trouwens op dat de meeste auto's die koketteren met een link naar een roemrijk verleden meestal niet meteen memorabel zijn.

Quin 12:12
afbeelding van Quin

Ja, het is niet echt een schoonheid, hé. De voorkant zou er nog wel aardig uit zien als ze de lampen beter zouden geïntegreerd zijn (één blok van maken).

Zoals Karel zegt: interpretaties van klassiekers zijn nooit echt voltreffers. Beetje zoals in de filmwereld :).

Kevin300 12:53
afbeelding van Kevin300

De achterkant vind ik wel niet lelijk . Zoals hiervoor al gezegd is. De voorkant is niet om aan te zien.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws