Vergeten Auto #87: Honda FR-V

Vergeten Auto #87: Honda FR-V

Als we je vertellen over een auto met zes zitplaatsen, verdeeld over twee rijen dan denk je steevast aan de Fiat Multipla. Maar er was in dezelfde periode ook een veel minder opvallende zeszitter in het Honda-gamma: De FR-V.

Honda introduceerde de FR-V (Flexible Recreational Vehicle, niet te verwarren met de HR-V of CR-V) als alternatief voor de MPV's met vijf en zeven zitplaatsen. De opstelling van de zes zetels was ietwat eigenaardig, aangezien men opteerde voor twee rijen met elk drie stoelen. Daarmee was de FR-V ongeveer even lang als een vijfzits Renault Scénic van die periode maar kon hij pronken met één stoel extra en meer dan voldoende bagageruimte.


Vergeten Auto #87: Honda FR-V

Hoewel het wat krap zitten lijkt in de FR-V is het dat zeker niet. De middelste zetel vooraan kan iets naar voren geschoven worden, waardoor je niet met schouders of ellebogen tegen elkaar zit te schurken. Ook achteraan wordt hetzelfde principe toegepast. Wie de middelste zetel vooraan niet gebruikt, kan hem omklappen en gebruikt de rugleuning als middenconsole. Ook schakelen hoeft geen probleem te zijn, want de designers plantten de korte versnellingspook wat hoger op het instrumentenpaneel. Het positioneren van de derde zetel heeft ook zijn nadeel voor de buitenste passagiers. Zo zitten die vrij dicht tegen de deur en blijkt de schouderruimte te krap.

Vergeten Auto #87: Honda FR-V

Vanwege zijn compacte vorm en grote breedte kreeg de FR-V rechtopstaande flanken en een hoge bouw. Daardoor moest de achterkant vrij recht omhoog, waardoor het zicht naar achteren te wensen over liet. Ook de gebogen achterruit zorgde voor vervormde beelden in de achteruitkijkspiegel.

Vergeten Auto #87: Honda FR-V

Onder de kap van de FR-V waren weinig opzienbarende motoren te vinden. Misschien was het daarom wel dat hij weinig bijval kende in de autowereld. Zo waren er de 1.7 of 2.0 benzinemotoren (later vervangen door een 1.8), en kon je als leaserijder best opteren voor een 2.2 i-CDTI (140 pk). Die laatste was weinig aantrekkelijk tegenover de kleinere motoren van de concurrentie. Want hoewel oersterk en een goeie reputatie qua betrouwbaarheid was er weinig interesse voor deze wagen. De verkoopscijfers in Nederland 1.316 geregistreerde exemplaren, verspreid over zeven bouwjaren, ook In België zijn de verkochte exemplaren per jaar wel op twee handen te tellen. Toch lijken de wagens dankzij hun goede reputatie langzaam in waarde te dalen. Een exemplaar van 2005 wordt vaak nog voor iets meer dan 7.000 euro aangeboden. Nieuw kostte zo'n FR-V met 2.2 i-CDTi motor 28.300 euro, misschien verklaart dat ook waarom de verkopers nu nog wat extra centjes willen.

Vergeten Auto #87: Honda FR-V

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Yvesw 12:42
afbeelding van Yvesw

@Rob: De FR-V haalde - in 2005 weliswaar - vier sterren op de Euro NCAP (29 punten) voor de veiligheid van inzittenden. Vooral de kooiconstructie was zeer sterk. De harde materialen rondom de stuurkolom waren dan weer wel een minpunt (lees: gevaarlijk voor verwondingen bij een botsing).
Verder heeft hij volgende airbags: Twee frontale en laterale airbags vooraan, gecomplementeerd met gordijnairbags.

En jep, de middelste voorstoel heeft een driepuntsgordel :-)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws