Vergeten Auto #95: Fisker Latigo CS

Fisker-Latigo-CS

De BMW E63 6-reeks van de hand van Chris Bangle knapper maken, velen droomden ervan. Fisker Coachbuild, de voorloper van Fisker zoals we het nu kennen, waagde zich er aan en kwam tot deze Fisker Latigo CS.

Vooraleer Henrik Fisker aan de Fisker Karma begong, richtte hij met twee zakenpartners Fisker Coachbuild op. Je raadt het al, het was een bedrijfje dat nieuwe wagens ging bouwen op bestaande structuren. Fisker werkte eerder bij BMW en Ford / Aston Martin en had dus wel wat connecties uit zijn vorige jobs. Hij koos voor zijn eerste model echter een Mercedes-basis, eentje waarop hij een pittige cabriolet ontwikkelde, beperkt op 150 geproduceerde exemplaren.

Het tweede model dat Fisker Coachbuild ontwikkelde was de Latigo CS uit 2006, een even pittige coupé. Ook hier werden slechts 150 exemplaren beoogd, al werd dat productieaantal niet gehaald. Als basis werd gekozen voor een BMW 6-reeks van de E63-generatie. Wie dat wenste, kon overigens wat extra centen op tafel leggen voor een Latigo op basis van de M6.

Fisker-Latigo-CS

Behalve de raamoppervlakken, de proporties en de heerlijke 5.0 V10 werd zowat de hele wagen veranderd. Fisker plaatste aluminium carrosseriepanelen en verving hier en daar ook wat onderdelen door koolstofvezel exemplaren. Alsof ze bij BMW niet genoeg tijd gestoken hadden in de afstelling van de wagen, zorgde Fisker ook nog voor stijvere veren en 20 inch wielen. De 5.0 V10 werd dan wel behouden, het vermogen werd opgeschroefd van 500 naar 665 pk.

Fisker-Latigo-CS

En als we eerlijk zijn, hebben ze bij Fisker geen slecht werk gedaan. Ze verbouwden dan wel de hele 6-reeks langs de buitenzijde, hij komt er daardoor wel een heel pak beter uit te zien. Wie de achterzijde bekijkt, kan daar wat Italiaanse invloeden in herkennen. De achterlichten doen overgens ook denken aan de latere Karma. Aan de binnenzijde werd zacht leder gebruikt, terwijl het originele dashboard wel behouden bleef.

Fisker-Latigo-CS

Een Fisker Latigo - of een Tramonto - op de kop tikken is geen sinecure. Behalve de beperkte oplage van 150 stuks voor elk model, was er ook de prijs. Fisker vroeg 200.000 dollar voor de Latigo. De Tramonto kostte 300.000 dollar. Wie zulk een wagen koopt, weet wel dat hij een wagen koopt die aan de strengste eisen voldoet, aangezien Fisker pas tewerk ging nadat de klant de wagen al gekocht, gekeurd en geregistreerd had gekregen. Ook het perfectionisme van CEO Henrik Fisker zat daar voor iets tussen.

Fisker-Latigo-CS

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws