Vergeten Auto #100: Emelba Siete (SEAT Ibiza MPV)

Emelba Siete SEAT Ibiza MPV

In 1984 lanceerde SEAT de Ibiza, en omdat dat dit jaar 30 jaar geleden is, gingen wij op zoek naar een vergeten versie van die Ibiza. Wist je dat op basis van dat model een zevenzits-MPV werd ontwikkeld?

Na de lancering van de Ibiza in 1984 vond Emelba het een goed idee om een monovolume op basis van dit model te maken, de Emelba Siete, 'siete' is Spaans voor 'zeven'. Tot op dat moment waren er enkel de Europese Renault Espace en de Amerikaanse Chrysler Voyager die dit concept gebruikten.

coachbuilt

Emelba was een Spaans carrosseriebouwer die eerder ook van de SEAT Panda een bestelwagen en een Pausmobiel maakte. Dat ze dus met een zevenpersoonsvariant van de SEAT Ibiza op de proppen kwamen was niet helemaal onlogisch. Emelba maakte gebruik van een 30 cm verlengd platform van de SEAT Ibiza, een platform dat dan weer gebaseerd was op dat van de SEAT Ronda, een afgeleide van de Fiat Ritmo. Volg je nog?

emelba-7-seat-ibiza-mpv

54 of 85 pk

Omwille van die extra ruimte en het vervoeren van extra personen werd de achteras verstevigd, terwijl toch gebruik werd gemaakt van de motoren die SEAT in de Ibiza legde. Als dusdanig was er een 1.5 benzinemotor met 85 pk en een 1.7 diesel met 54 pk. De benzinemotor was het aangenaamst om mee te rijden, vooral vanwege zijn hogere vermogen. Er werd gepocht met een topsnelheid van 160 km/u.

emelba-7-seat-ibiza-mpv

pivoteren

Binnenin was de Emelba Siete luxueuzer dan je van een SEAT-afgeleide uit die tijd zou verwachten. Hij beschikte over pivoterende voorzetels en de achterbanken waren wegklapbaar of uitneembaar. Ook had hij getinte ruiten, een airco-installatie en een radio.

Over het aantal geproduceerde exemplaren van de Emelba Siete bestaat wat onduidelijkheid. Eén bron heeft het over 9 exemplaren, anderen hebben het over zeven stuks, waarvan vijf prototypes. Vast staat dat het bedrijf failliet ging nog voor de Siete een publiek kon aanspreken.

emelba-7-seat-ibiza-mpv

te vroeg gegaan

De bedoeling was dat de Emelba Siete werd ingeschreven voor een gunning voor de taxi-bediening van de Olympische Spelen in 1992. Als ze die wedstrijd zouden winnen, zouden ze 11.000 exemplaren kunnen publiceren. Het zou vrij waarschijnlijk zijn dat de wedstrijd werd gewonnen door de Spaanse monovolume maar het lot besliste er anders over. De wedstrijd ging niet door en Emelba bleef met lege handen achter.

emelba-7-seat-ibiza-mpv

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Techno Patat 19:08
afbeelding van Techno Patat

Serieus jong, geven jullie 100€ aan mensen die auto's insturen ofso :D? Want ik weet begod niet meer waar jullie al die krengen vinden waar ik nog noooooooit van gehoord heb ze :P! Ik vemoed dat google al een half serverpark draaiende houd met Sven z'n zoekopdrachten alleen al :P!

Sven 19:47
afbeelding van Sven

haha, ik kreeg een persbericht over 30 jaar Ibiza en ben wat verder gaan zoeken naar aparte versies ervan, de Ibiza Cabrio was wat te mager. :)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws