BMW Garmisch: de BMW die vergeten werd

In Villa d'Este stelt BMW de Garmish voor. Geen spider-versie van een opkomend model, geen elektrische variant van een bestaande, maar een herinnering aan de jaren 70, waarin de originele Garmish door Bertone werd ontwikkeld.

Op het autosalon van Genève in 1970 stelde BMW de Garmisch voor. Een coupé die de lijnen voor de volgende jaren duidelijk moest maken. Tot zo ver alles zoals je gewoon bent van een concept car, ware het niet dat de trendsetter na de autoshow in de catacomben verdween, om vervolgens nooit meer terug gevonden te worden. Een aantal schetsen en een hoop foto's waren alles wat overbleef.

geschiedenis

Bij BMW vonden ze het dan ook zonde dat een model van de hand van de grootmeester Marcelo Gandini verloren ging, waardoor ze het idee opperden om een tribute te maken. Die tribute tonen ze nu op het concours d'elegance in Villa d'Este, niet toevallig het thuisland van designer Gandini.

bmw-garmish-villa-deste-2019

De Garmisch - verwijzend naar skioord in Duitsland - was een opvallende verschijning. Je mag wel lachen met de nieren in de grille van de BMW's dezer dagen, toen konden ze er ook wat van. Die nieren werden geflankeerd door ronde koplampen die bedekt werden door glazen rechthoeken. De wereld bleek echter nog niet klaar voor de vierkante lijnen van Gandini, want het uiteindelijke productiemodel - de eerste 5 Reeks E12 - kreeg ronde koplampen, net zoals zijn opvolgers tot in de jaren 90.

De lijn werd dan weer wel grotendeels overgenomen, al heeft de honingraatstructuur op de achterruit de productiemodellen niet gehaald, net als de apart gestileerde velgen van de Garmisch.

bmw-garmish-villa-deste-2019

heropbouw

Gandini werd geraadpleegd voor het ontwerp van de nieuwe creatie. Samen met de ingenieurs van BMW herbouwde hij de concept car uit de jaren 70. “When I first heard that BMW wanted to recreate the BMW Garmisch, I was a bit surprised”, vertelt Marcello Gandini “Now I am very pleased that I was able to be part of this project and happy that BMW chose to recall this enjoyable past. Having seen the final car, it is hard for me to even distinguish it from the original.

bmw-garmish-villa-deste-2019

Liever bewegend beeld? Dan heeft BMW hier nog dit filmpje bij:

{{galerij}}

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Robin Beun 20:05
afbeelding van Robin Beun

Hallo, graag zou ik willen weten of er ook enig soort van lectuur over deze schitterende BMW Garmisch of van de Volvo Tundra is, ik kan daar nagenoeg niets over vinden.
Graag hoor ik hierover van u.
Met vriendelijke groet Robin Beun (jaren 70/80 auto design liefhebber)

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws