Samen puzzelen: Fords en VW's eerdere samenwerkingen

Met het nieuws rond de uitbreiding van de fabriek van Ford in Afrika voor de bouw van de Ranger en de Volkswagen Amarok doken wij eens in de catacomben van de autogeschiedenis, op zoek naar eerdere joint ventures tussen beide merken.

We duikelden een aantal samenwerkingen op, die niet allemaal even geslaagd waren. Beide merken kregen het vooral in Zuid-Amerika voor elkaar. Daar richtten beide merken samen AutoLatina op, een joint venture met 51 procent aandelen voor Volkswagen do Brasil en 49 procent voor Ford do Brasil, we schrijven 1987. De taken waren mooi verdeeld, want Ford hield zich bezig met de trucks, Volkswagen verzorgde de autoproductie.

De resultaten van de samenwerking zijn wat bedenkelijk te noemen. Zo kwam er op basis van de Ford Orion een Volkswagen Apollo, die vooral verschilde van de Ford in de badges. Ook de Ford Escort Mk V kreeg een VW-afgeleide onder de naam Pointer.

Royale wenkbrauwfronsen

De Volkswagen Santana was dan weer een bestseller in meerdere werelddelen. In China werd de wagen een verkoopstopper maar voor Zuid-Amerika deed Volkswagen alweer een beroep op Ford voor de samenwerking onder de AutoLatina-naam. De Santana ging zo ook als Ford Versailles door het leven. Hetzelfde geldt voor de Volkswagen Quantum, een Zuid-Amerikaanse versie van onze Passat Variant. Voor de Ford-versie bedachten ze de naam Royale.

De samenwerking onder AutoLatina-benaming werd in 1995 opgedoekt. Het marktaandeel was tanende en de vrijemarkt vroeg niet langer om een gedeelde productielijn. Beide merken lieten elkaar echter niet los, want in datzelfde jaar bracht Volkswagen hier de Sharan op de markt, terwijl Ford hem de Galaxy-benaming gaf. Klinkt bekend? Zeer zeker, want beide modelnamen leven nog, zij het in de nadagen van hun carrière als MPV.

Voor de pick-ups koos Volkswagen echter nog nooit voor Ford als partner. De Taro uit de jaren 90 was een kopie van de Toyota Hilux. Ford hield het destijds dan weer op Mazda B-Series om de Ranger-modellen uit die periode op te baseren.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws