Krasse karren: Ssangyong Kallista

Ken jij de Ssangyong Kallista nog? Grote kans dat je antwoord negatief is. Het is alvast geen Morgan met een andere badge maar het komt wel in de buurt.

In de jaren 70 en 80 was het bon ton om retro te gaan naar de wagens uit de jaren 50. Heel wat koetswerkbouwers gooiden zich op het construeren van oude carrosserieën op moderne basissen. Iedereen leek wel Morgan te willen nadoen. Zo was er ook een Brits bedrijf dat zich bezig hield met het bouwen van kit cars en oudere voertuigen op bestaande chassis. Panther Westwinds was het verhaal van één man die graag knutselde aan auto's en zoals veel andere Britten in die periode zijn eigen kit car merk uit de grond stampte.

In 1980 ging het bedrijf echter failliet en werd het overgenomen door een Koreaanse geïnteresseerde. Die startte de productie van de wagens weer op en zo kon Panther toch weer doorgaan... tot de centen weer op waren. In 1987 werd het bedrijf aan Ssangyong overgelaten, Ssangyong was toen in Europa helemaal nog geen bekende naam. Het Koreaanse bedrijf startte een nieuwe fabriek in het Britse Essex en begon daar met de productie van de nieuwe Kallista. Die kreeg oorspronkelijk en motor met een cilinderinhoud die varieerde tussen de 1.600 cc en de 2.900 cc, motoren die door Ford geleverd werden.

In 1990 besloot Ssangyong de fabriek in Essex te sluiten, eerder werden de carrosseriedelen voor de Kallista al in Korea vervaardigd. Het is ook op dat moment dat Ssangyong een naamwissel deed bij het model en haar eigen badge erop kleefde. Zo was de Ssangyong Kallista geboren. Na die geboorte besloot Ssangyong ook een 2.0 benzinemotor in de Kallista te lepelen.

In 1995 werd een concept car getoond die refereerde naar het eerste Europese model van Ssangyong maar daar werd verder nooit iets mee gedaan. De Kallista is verder ook een exclusieve wagen in die zin dat het één van de enige twee modellen is van het Koreaanse merk die geen terreinwagen of bus zijn. Ook de SSangyong Chairman, een luxe limousine die niet bij ons werd ingevoerd mag zich tot dat duo rekenen.

garagevondst

Het is dit model dat je bij de Ssangyong-dealer in Deurne kan bewonderen in de showroom. Je zal er misschien al elke dag voorbij gereden zijn zonder opkijken maar het model is best exclusief. Ssangyong bouwde slechts 78 exemplaren van deze Ssangyong Kallista, alvorens de productie te beëindigen. De uiterlijke verschillen met de originele Panther zijn verwaarloosbaar want behalve een Ssangyong-logo op de rechterflank is er niets dat naar het Koreaanse merk verwijst.

En zoals met alle oudere auto's zit ook achter dit exemplaar een mooi verhaal. De man die de wagen in 1994 bij een Mechelse Ssangyong-dealer kocht - voor een goeie 1,2 miljoen Belgische frank of een kleine 30.000 euro - kwam een aantal jaren geleden te overlijden. De erfgenamen wilden de auto die tot dan toe in de garage stond opnieuw starten maar vonden niet de juiste sleutels. Dat dreef hen naar de Ssangyong-dealer in Deurne waar ze een duplicaat wilden bestellen.

De eigenaar van de zaak in Deurne wist echter dat de motor in de Kallista niks met Ssangyong van doen heeft, aangezien het in dit exemplaar om een 2,9 liter Cosworth-motor van Ford gaat. 150 pk had die motor destijds en je kon hem ook vinden in onder andere de eerste Ford Capri, de Sierra XR 4x4 en de Scorpio. Hij zocht mee naar de Ford-sleutel in een berg sleuteltjes die de overleden eigenaar had nagelaten en viste er de juiste uit. Opstarten van de wagen was geen sinecure, want jarenlang stilstaan had ervoor gezorgd dat de leidingen verduurd waren. Gelukkig bleek dat het enige, want de eigenaar was zuinig op zijn Kallista. De wagen stond namelijk in een verwarmde garage; met een doek erover tegen het stof. Sinds de aankoop werden minder dan 3.000 kilometers afgelegd in deze roadster.

Uniek? Zeker. In heel België zouden nog maar 2 exemplaren van deze Ssangyong Kallista rondrijden. Dit exemplaar is het enige met een drietrapsautomaat erin, destijds was dat een optie. Ook de tweekleurige lak en de sidemarkers op de wielbogen stonden op de optielijst. In de originele brochure zien we ook dat zo'n Kallista destijds zowat dubbel zoveel kostte als de Ssangyong Family, een terreinwagen op basis van de Isuzu Trooper.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
olivierscaillet 11:31
afbeelding van olivierscaillet

hallo, vandaag in de showroom van SangYong Suzuki SAAB dealer ( ECC NV Deurne) zag ik die prachtige auto ! ik vind hem heel mooi. Leuke idee dat die naast de hedendaagse auto's zit.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws