Vergeten auto #7: Toyota Corolla AE86

In onze 'vergeten auto's' rubriek gaan we voor de eerste keer op stap naar onze Japanse vrienden, namelijk Toyota. Met verschillende legendes zoals de 2000 GT en Supra konden ze niet ontbreken in deze afdeling.

Het model dat in onze ogen al jaren vergeten was is de Corolla Levin of AE86 zoals de meesten hem kennen. Ik zeg duidelijk was omdat sinds de film ‘Initial D’ en de Best motoring DVD’s zijn deze auto’s opnieuw enorm in trek. Maar dit alles draagt enkel bij aan hun zeldzaamheid.

De AE 86 maakt deel uit van de vijfde generatie van de Corolla waarbij enkel deze sportieve modellen hun achterwielaandrijving mochten behouden. De coupé of hatchback met een kleine, maar krachtige 1.6 injectie motor en sperdifferentieel was in die tijd een zeer gegeerde sportwagen. Hoewel hij ook bij ons verkocht is, is de kans vrij klein dat je er eentje in levende lijve zal zien.

Corolla AE86

In de 5 jaar dat deze Corolla in Japan van de band rolde waren verschillende variaties mogelijk. Zo had je een model met klaplichten en een model met conventionele koplampen (respectievelijk Corolla Levin en Sprinter Trueno in Japan). Beide modellen waren beschikbaar als 3-deurs hatchback of 2-deurs coupé. De krachtigste modellen kregen de 120 pk en 140Nm sterke 4A-GE motor mee, terwijl de mindere, goedkopere modellen het met een 1.5 of 1.6 carburateur motor moesten doen. Dankzij een gewicht van 940 kg voor de lichtste GT-S versie van de hatchback kon de Corolla toch mooie cijfers neerleggen. 0-100 in 8.3 seconden en een top van 193 km/u waren in die tijd niet van de poes, laat staan in een achterwielaangedreven coupé. Voor diegenen die het vermogen voor het huidige verkeer wat te min vinden, is het in de AE86 heel gemakkelijk om er een andere motor in te plaatsen. Zo hebben we al de 2-liter uit de IS200 en de S2000 in het vooronder gezien.  Maar het waren niet in de eerste plaats de prestaties die de fans konden bekoren, de balans van het chassis en het gemak waarmee de limieten van deze Corolla kunnen opgezocht worden is wat de meeste rijders aanspreekt. De ultieme driver's car van die tijd - en nu nog - voor sommigen die het niet zo hebben begrepen op die 'sport ophangingen' en elektronische hulpmiddelen van tegenwoordig.

Corolla AE86

et perfecte voorbeeld hiervan is de TRD (Toyota Racing and Development) AE86 van Keiichi Tsuchiya. Een wagen waar hij zelf jaren aan gewerkt heeft om de balans en driving feel op punt te krijgen. Misschien zijn dat wel de meest tot de verbeelding sprekende modellen, de meer ‘hardcore’ of gefocuste versies. Kijk maar naar het N2 kampioenschap waar jonge rookies en hun zelfgebouwde AE86 zich kunnen meten met de gevestigde waarden. Een kleine sportwagen die krachtigere, duurdere wagens het vuur aan de schenen kan leggen, dat is wat de meeste mensen aanspreekt aan deze kleine Japanner. Dat hij deze reputatie verworven heeft op de Japanse bergwegen helpt natuurlijk ook. Op de plaatselijke tougé zijn er heldenverhalen van een Skyline GT-R die verslagen wordt door een AE86, zoals je kan zien in onderstaand filmpje mét bijhorende eighties sfeer.

Na de AE86 is Toyota volledig op voorwielaandrijving gestapt en is er nooit een vervolg gebreid aan het succes van de Hachiroku (86) zoals de Japanners hem noemen. Één van de ingenieurs die mee werkte aan de AE86, Nobuaki Katayama, had een aantal jaren geleden wel de leiding over het Altezza project of lexus IS zoals wij hem kennen. Een wagen die qua lay-out en concept enige gelijkenissen vertoont met de AE86. Al zal deze nooit hetzelfde zijn, vooral dan door het hogere gewicht en verminderde sensatie.

Corolla AE86

 

Auteur: Joeri
Reacties: 5 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
190d 12:03
afbeelding van 190d

van welk jaar(tot welk jaar) is de AE86, of is dat duidelijk

karel 12:07
afbeelding van karel

pedaalkunstenaars

Joeri 12:08
afbeelding van Joeri

@190d: 1983-1987, 5 jaar dus

T.A. 13:17
afbeelding van T.A.

Dat moet wel een van de meer scheve filmpjes zijn die ik ooit gezien heb. Speciaal gevoel voor humor die Jappen.

Tom 13:48
afbeelding van Tom

Niemand wint van groene keukenhandschoenman !

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws