Vergeten auto #9: Renault Sport Spider

In de jaren ’90 was Renault actief in de Formule 1 via het Williams-Renault-team. Daar behaalden ze een aantal successen, waardoor zich een goeie publicitaire basis vormde voor een sportieve auto. In de jaren ’80 had het Franse merk het erg moeilijk gehad en een sportieve wagen kon het imago weer wat opkrikken.

Probleem was dat de Alpine A610 niet echt bekend was bij het publiek en dat de marknaam Alpine in een aantal landen reeds geregistreerd was. Op het Salon van Parijs toonde men dan de Laguna concept car, waarbij bleek dat er een markt was voor een roadster met 4 cilindermotor, die centraal achterin zou geplaatst worden.

 [

]1

In 1994 werd de eerste conceptversie van de Spider getoond. In 1995 ging de wagen vervolgens in productie. Alpine werd als merknaam vervangen door ‘Renault Sport’, twee woorden die ons vandaag de dag nog het water in de mond laten lopen. De Renault Sport Spider was dus geboren. Het was een pure 2-zits roadster met aluminium draagstructuur en polyester bodypanels, die een gewicht van slechts 930 kg op de weegschaal zette. Diezelfde aluminium draagstructuur werd overigens ook gebruikt voor de Opel Speedster en de Lotus Elise. Het was als het ware om de inzittenden heen gebouwd, waardoor het geheel stijver wordt. De motor was de motor uit de Clio Williams en de Mégane Coupé 16v, goed voor 150pk. Dat vermogen werd doorgestuurd naar de achterwielen. Een 0-100 was mogelijk in 6,5seconden; de topsnelheid van het ding was 215 km/u.

 

Bij de lancering van de wagen was enkel een saute-vent beschikbaar als ‘voorruit’. Daardoor was een helm een must in de wagen. Een jaartje later kwam ook de Spider “pare-brise” op de markt, waardoor het iets comfortabeler was in het interieur. Om het sportieve verhaal compleet te maken, ontwikkelde Renault Sport ook een ‘Trophy’-versie. Deze doorontwikkelde roadster produceerde 180pk, en werd in de races van de Renault Trophy ingezet.

 

De vormgeving van de carrosserie is een knap staaltje van design. In de vloeiende lijnen zijn zowel kracht als souplesse te zien, terwijl de wagen toch oogt alsof hij niet van de weg loskan. Deze trekken verkreeg hij dankzij zijn geringe hoogte van slechts 1.215 mm. In totaal werden tussen 1995 en 1998 1726 Spiders geproduceerd, waarvan 90 Trophy-wagens. De prijs van een Spider lag in 1995 rond de € 37.000. Vanwege zijn exclusiviteit is dat bedrag voor een fijne tweedehandse niet veel lager, op voorwaarde dat je er al eentje kan vinden, natuurlijk...

 

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Eric van Damme 21:47
afbeelding van Eric van Damme

Triest als je over een mooie auto niets beter kan vertellen. Onkunde zegt men bij ons of geen smaak kan ook een antwoord zijn.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws