Vergeten Auto #14: Venturi Atlantique

Vergeten Auto: Venturi Atlantique

De Venturi Atlantique is een onterecht vergeten auto. Hij was krachtig, kon goede cijfers voorleggen en volgde het design van de periode waarin hij werd uitgebracht.

We kozen de Atlantique omdat dit model het langst werd geproduceerd, maar eigenlijk kunnen we het hele gamma wel bij de miskende wagens rekenen. Het Franse Venturi was een bedrijf dat in 1984 werd opgericht door 4 ex-medewerkers van Heuliez, een andere kleine Franse constructeur. De naam doet denken aan 'aventure' en verwijst naar het Venturi-effect, een term uit de fysica, die duidt op ‘het zuigeffect dat optreedt bij vloeistofstroming door een vernauwing’.

 

Vergeten Auto: Venturi Atlantique

De eerste Atlantique is de 260, een type dat in 1992 het levenslicht zag. De wagen was een evolutie van de Venturi APC 260 en kreeg een 2.8 V6-motor mee, die goed was voor 260pk. Zijn gewicht werd beperkt tot 1.110kg, waardoor de topsnelheid een duizelingwekkende 269km/u bedroeg. De 0-100 deed hij overigens in 5,2s. De carrosserie is opgebouwd uit glasvezel en binnein werd aandacht besteed aan de afwerking, in tegenstelling tot de andere Franse merken van die tijd. De vormgeving had, vooral bij de 400 GT wat weg van een bijgeschaafde Ferrari F40, om maar meteen een merk te noemen dat door Venturi in het vizier werd genomen.

Vergeten Auto: Venturi Atlantique

Twee jaar later werd Venturi al overgenomen en onder de nieuwe Schotse eigenaar werd de wagen halsoverkop herontwikkeld (op slechts zes maanden tijd) naar de 300 Atlantique. Dat 1250kg wegende model kreeg een 3.0 V6 uit de Renault Safrane mee en die motor leverde 210pk in gewone livrei, of 281pk in combinatie met een turbo. De hernemingen bleken voldoende, maar toch had de wagen te lijden onder een verouderde motor, iets wat met moeite kon verdoezeld worden door de aangepaste turbo. Nog twee jaar later waren de Schotse eigenaars alweer genoodzaakt het merk van de hand te doen aan een Thaise zakenman. Die besloot om het gamma meer toe te spitsen op straatlegale wagens, en zo werd de 300 Atlantique in combinatie met een Peugeot-Renault 3.0 V6 herontwikkeld tot een vermogen van 310pk. De 3.0 V6 biturbo-motor werd trouwens ontwikkeld door het Belgische Alvan Motors, invoerder van het exclusieve merk te Drongen en tegenwoordig actief op vlak van tuning en chiptuning in de buurt van Spa-Francorchamps. Topsnelheid van de Venturi 300 Atlantique bi-turbo raakte net de 275km/u en de 0-100 werd in minder dan 5s bereikt. Dat maakte de wagen een geduchte concurrent voor de Lotus Esprit V8 en zelfs de Porsche 911. De wagen maakt ook gebruik van het geweldige chassis van de 400 GT, wat staat voor een stevige basis. Het chassis is geschikt voor minder ervaren rijders en vertoont weinig rolneigingen. Die concurrentie was van korte duur, het merk verkocht amper exemplaren van zijn modellen en twee jaar later werden de boeken neergelegd, vanwege financiële problemen.

 

Vergeten Auto: Venturi Atlantique
Vergeten Auto: Venturi Atlantique

Venturi zorgde overigens voor een eigen cup; in samenwerking met later FIA-topman Stéphane Ratel werd de Venturi Gentlemen Drivers Trophy opgericht. Later kreeg het Franse merk ook een aantal keren de mogelijkheid om zich te meten met de Ferrari’s en Porsche’s van die tijd en ze ook te verslaan in bepaalde races van de BPR Global GT Series (het latere FIA GT kampioenschap), tussen 1994 en 1996. DDe laatste 300 Atlantique’s werden in 2006 afgewerkt en ingezet in de FIA GT3-kampioenschappen als Héritage GT3’s. De motor was daarin de 4.2 V8 met 450pk en zowat 500Nm. In 4,1s ging de wagen van 0-100 om er pas boven de 300km/u mee op te houden.

 

Vergeten Auto: Venturi Atlantique

Vergeten Auto: Venturi Héritage

Over zijn hele bestaan heeft het merk slechst 700 exemplaren geproduceerd van alle modellen. Van de 300 Atlantique zijn er 57 exemplaren uit de ateliers gereden, van de 300 bi-turbo slechts 13. De kans dat je er dus eentje tegenkomt is bijzonder klein. Prijzen variëren van €24.000 tot €89.000, al is het met deze wagen zoals met zovele exclusieve wagens, hij kost wat de gek ervoor geeft.

 

Vergeten Auto: Venturi Atlantique

In 2001 werd de naam Venturi opgekocht door een Monegaskische miljardair, die het merk een meer ecologische richting uitstuurde. Sinds 2001 houdt Venturi zich bezig met het ontwikkelen van elektrische wagens. Eerst kwam de concept car Fétish naar buiten, een model dat wat weghad van een Renault Sport Spider. Recent werd de Astrolab voorgesteld, een concept car die gebruikt maakt van een hybride-techniek met elektromotor en zonnepanelen, die een topsnelheid haalt van 120km/u en een autonomie heeft van 100km.

Bekijk hieronder een compilatiefilmpje van de Atlantique en 400 GT:

Bekijk hieronder het optreden van de Atlantique in het 2e seizoen van Top Gear, terwijl hij tegenover zijn concurrenten wordt geplaatst (vanaf 22'35" en 38'25"):

Auteur: Sven
Reacties: 1 reactie

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Administrator 12:36
afbeelding van Administrator

juist niet goed genoeg om te overleven wss

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws