Vergeten Auto #15: Edran Spyder Mk1

Vergeten Auto Edran Spyder Mk1

De Edran verdient hier een plaatsje vanwege de volharding. Ook het feit dat het een Belgische wagen is, maakt dat we hem even willen vermelden, maar laat misschien ook zien waarom hij een beetje vergeten wordt.

Vergeten Auto Edran Spyder Mk1
Vergeten Auto Edran Spyder Mk1

Edran hield zich sinds 1984 bezig met het ontwikkelen en produceren van kunststof  koetswerken voor exclusieve sportwagens. De voorliefde voor snelle en exclusieve wagens gaat echter terug tot in de jeugdjaren van oprichter André Hanjoul. Net voor het opstarten van Edran bouwde hij voor zijn kinderen een Formule J, een sportwagen op schaal 1:1,5 . Na een aantal jaren wilde de eigenaar echter een alternatief bieden voor de Porsche’s en Ferrari’s van deze wereld. In 1994 werd na 5 jaar ontwikkeling de Edran Spyder Mk1 voorgesteld op het Salon van Brussel.

Vergeten Auto Edran Spyder Mk1
Vergeten Auto Edran Spyder Mk1

De Spyder Mk1 is een berlinette uitgevoerd in kunststof, koolstof en kevlar, die wat wegheeft van een Alpine A110. De lengte van 3,8m zorgt voor een wielbasis van 2m en krijgt een breedte mee van 1,5m. Het gewicht situeert zich in Lotus-regionen, met een kleine 710kg.

 

Vergeten Auto Edran Spyder Mk1

De motor is een 2l viercilinder zestienklepper, goed voor 150 of 180pk, afhankelijk van de versie. Dat relatief lage vermogen in combinatie met het lage gewicht zorgt ervoor dat de wagen de 0-100km/u doet in 6,5s. De 150pk-versie haalt een goeie 210km/u, rij je met de 180pk, dan rij je door tot 230km/u. Die laatste versie rijdt trouwens van 0 tot 100 in 5,5s. De wagens zijn te koop aan prijzen van respectievelijk 2.750.000 BEF en 3.100.000 BEF, laastgenoemde heeft wel een leren interieur en airco. Het plan was een 20 tal auto's per jaar te bouwen. Ook aal lijkt de wagen een eenvoudige kit-car, toch is hij volledig zelf ontwikkeld en kon hij ook destijds de sportievere wagens het vuur aan de schenen leggen.

 

Sinds 2006 maakt de website van Edran gewag van een nieuw model, de Enigma. Het zou gaan om een 2-zitter met gullwing-deuren, voorzien van een 7.2l V8 motor, die voor 800pk zorgt. Het gewicht ligt enigzins hoger, 1.240kg, maar dankzij het gigantische vermogen wordt de 0-100 bereikt in slechts 3,9s, de topsnelheid zou rond de 340km/u liggen. Tot op vandaag zijn er echter geenbeelden van de wagen, de officiële website blijft ook bijna ongewijzigd hierover.

Zoals je kan zien is weinig info over deze Belgische supercar beschikbaar. Wij gaan nog even verder de archieven induiken, om te weten te komen hoever de ontwikkeling van de Enigma staat, en hoe het met de Spyder gesteld is. Meer info is steeds welkom.

Auteur: Sven
Reacties: 1 reactie

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Wim 11:09
afbeelding van Wim

ziet er vrij zelfgemaakt uit :) wel waanzin prestaties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws