Vergeten auto #16: Saab 9-7x

Vergeten Auto: SAAB 9-7 X

De wagen die het deze week tot in de categorie “vergeten auto’s” schopt, is de Saab 9-7X. De Zweed is amper uit de catalogus verdwenen, waarin hij vier jaar lang verstoppertje heeft gespeeld.

 

Vergeten Auto: SAAB 9-7 X

De Saab 9-7X was de eerste SUV van het merk. Hij deelde het platform met de Chevrolet Trailblazer en de GMC Envoy. Hij was dan ook voornamelijk bestemd voor de Amerikaanse markt. Bij GM had men al in elk gamma op de Amerikaanse markt een SUV, het leek hen voor de hand liggend dat Saab met een SUV in het aanbod hogere verkoopscijfers zou halen. Dat de Saab in de USA werd geproduceerd, was dan ook voor de hand liggend.

 

Vergeten Auto: SAAB 9-7 X
Vergeten Auto: SAAB 9-7 X

Naast de eerste SUV van Saab, is het ook hun eerste model met V8-motor. Die 5.3 V8 stond samen met een 4.2i en een 6.0 Aero op de modellenlijst. Met die laatste Aero-motorisatie haalt de Saab de 0-100 in minder dan 6 seconden. Naar Amerikaans model krijgen de Saabs een 4-traps-automaat. Die moest in staat zijn om de grote vermogens (285, 300 en 390pk) van de 9-7X in de hand te houden.Al bovenstaande zaken zijn redenen waarom de Saab slechts kort in de Belgische catalogus heeft vertoefd en zeer zelden op de Belgische wegen wordt gezien. In de 5 jaar dat ik weet heb van het model, heb ik er zelf slechts tweemaal eentje gezien.

 

Vergeten Auto: SAAB 9-7 X

Het interieur van de 9-7X werd grotendeels geïnspireerd op dat van de 9-5. Ook deze Amerikaanse Saab verloochende zijn afkomst niet, vanwege zijn 'op de cockpit van een gevechtsvliegtuig geïnspireerd' design, de uitklapbare bekerhouder en het starten van de motor door middel van een startknop die op de middenconsole tussen de zetels in stond.

 

Vergeten Auto: SAAB 9-7 X

Mede door het instorten van de SUV-markt, zag Saab de verkopen van de 9-7 teruglopen, waardoor de productie eind 2008 werd gestaakt. Vanwege overproductie zijn tot op heden nog wagens van dit model beschikbaar, met prijzen van $ 43,390 tot $ 49,880.

 

Vergeten Auto: SAAB 9-7 X

In Europa vond de 9-7X vooral aantrek in Duitsland, waar de wagen door een aantal verdelers op eigen houtje werd geïmporteerd. De zogenaamde opvolger van de 9-7X zou de toekomstige 9-4X kunnen zijn, nu de plannen van een mogelijke 9-6X van de tafel zijn geveegd.

 

Vergeten Auto: SAAB 9-7 X
Vergeten Auto: SAAB 9-7 X
Vergeten Auto: SAAB 9-7 X

(klik op de afbeelding voor een groter formaat)

Ik heb niet echt het idee dat je zulk een SAAB op je oprit wil hebben. Mocht het toch het geval zijn, het exemplaar van Helmut Lotti staat nog steeds te koop.

 

Vergeten Auto: SAAB 9-7 X

Tot slot nog een reclamefilmpje:

 

Auteur: Pieter A.
Reacties: 10 reacties

Tags

suv

Laatst gepubliceerd

Reacties (10)

Plaats een reactie
pieter 11:27
afbeelding van pieter

Vreemd van het falen ervan. Ziet er verre van slecht uit.

Ponrow 11:39
afbeelding van Ponrow

Ik wist nog niet eens dat deze bestond:p, wel jammer voor saab dat het een flop geworden is.

Wim 11:50
afbeelding van Wim

vanbuiten ok, maar vanbinnen nee dank u

pieter 12:17
afbeelding van pieter

Binnenin is hij inderdaad te lelijk voor woorden.

audifiel 16:20
afbeelding van audifiel

in deze tijden koopt niemand hier zo'n kolos hoor!

pieter 16:35
afbeelding van pieter

Toyota, Mercedes, Land Rover, Porsche... ze lijken het toch allemaal goed te doen met hun SUV'S. Saab kampt gewoon met interne problemen. Het feit dat niemand dit model kent, zeg voldoende denk ik. Er moet gewoon reclame voor gemaakt worden.

B4 19:43
afbeelding van B4

Ik denk niet dat veel Saab klanten aan het wachten waren op een grote Amerikaanse SUV met V8 motor ...

Alex 20:33
afbeelding van Alex

@ /Ag dat is misschien omdat die SUV's nog enigzins geloofwaardig overkomen.
Saab heeft voor deze wagen echt een zeer goeikope kopie neergepoot van een (op europese bodem) al niet erg succesvolle amerikaanse SUV. laat dat nog eens gepaard gaan met die waanzinnige domme motorisaties en de mislukking kan je bij de tweede lichten links vinden. gedoemd gewoon. hadden ze er beter hun 3.0TID ingelegd, of één van hun andere benzine turbomotoren. dan had het MSS net dat ietstke meer een geloofwaardige 'Saab' geweest

pieter 22:12
afbeelding van pieter

Absoluut gelijk.

Olivier 22:12
afbeelding van Olivier

Die console is ni zo verschillend van een moderne saab zne. Het enige verschil is dat walgelijk typisch amerikaans 'hout' en die mottige grijze kleur. Que design is da precies allemaal hetzelfde. Ma da hout verpest het echt wel HARD

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws