Vergeten auto #52: Citroën GS Camargue

Vergeten auto #47: Citroën GS Camargue

In de jaren '60 en '70 wilde Citroën niet meedoen met de massa waar hoekige lijnen gemeengoed werden. Daarom zochten ze een manier om zich te blijven onderscheiden van die andere merken. Ze stonden bekend om grote glaspartijen en vloeiende lijnen. Dat moet zowat de samenvatting geweest zijn voor het lastenboek dat Bertone voorgeschoteld kreeg. Het resultaat van zijn werk is deze GS Camargue

Hoewel zijn naam veel verwantschap toont met de andere modellen van destijds, verwerkte Bertone, met de pen van Marco Gandini, slechts enkele onderdelen die naar Citroën refereerden.

Bertone opteerde voor een smalle grille, in combinatie met oranje gekleurde koplampunits. De achterzijde van de wagen werd opgebouwd uit een mix van glas en kunststof. Men zorgde ervoor dat hij vloeiend overliep in een rechte achterkant. Tussen de achterlichten prijkte de naam van Citroën. Onder de kap was de GS Camargue gelijk aan de GS berline uit die periode. Een 1.015 cc grote motor dus, voorzien van 55 pk.

Vergeten auto #47: Citroën GS Camargue

Hoewel het publiek erg lovend was toen de wagen werd gepresenteerd op het salon van Genève, kwam het niet tot een productiemodel. De wagen schuimde nog wat andere shows af en verdween toen in de archieven van Citroën. Kenmerken van de GS Camargue coupé zijn terug te vinden in onder andere de BX, die als opvolger van de GS eind jaren '70 zijn intrede maakte en ook door Bertone getekend werd.

Auteur: Sven
Reacties: 1 reactie

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Mesoerrie 11:43
afbeelding van Mesoerrie

Prachtig toch, en draaien aan zo'n eenspakig stuur moet volgens mij toch ook een speciaal gevoel geven.
Zag gisteren nog eens een BX rijden, was al weer eventjes geleden, wat zijn dat eigenlijk toch aparte auto's. Vroeger, toen je ze nog regelmatig in het straatbeeld zag, moest ik er niets van hebben, ook niet van de XM, maar tegenwoordig kan ik ze maar al te goed waarderen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws