Vergeten auto #60: DeTomaso Longchamp

Vergeten auto #60: DeTomaso Longchamp

Een DeTomaso Pantera kennen de meesten onder jullie wel, al was DeTomaso wel meer dan die sportwagen. In 1972 lanceerde de Italianen bijvoorbeeld de Longchamp. De wagen werd getekend door Tom Tjaarda (die later ook de vierdeurs Saab 900 en de Fiat Barchetta zou ontwerpen) van het Ghia-designhuis en was geïnspireerd op diens Lancia Marica prototype. Achteraf bekeken zien we in deze Longchamp ook veel invloeden van Mercedes' 450 SLC, dé coupé voor de rijken van dat moment.

DeTomaso maakte handig gebruik van de band met de Fiat-groep door de achterlichten van de 1750/2000 berline over te nemen. De naam Longchamp was afkomstig van een paardenrenbaan in Frankrijk, net als de naam van de Deauville, de sedanbroer van de Longchamp. Waar de Deauville het moest gaan opnemen tegen de Jaguar XJ6, was de Longchamp een geduchte concurrent voor de coupés van die tijd. Beide wagens waren enigszins vreemd voor DeTomaso, omdat ze de motor voorin hadden.

Vergeten auto #60: DeTomaso Longchamp

Onder de lange motorkap lag dan weer een 5.8 liter grote V8 van Ford makelij. Die 351 Cleveland (genoemd naar de cilinderinhoud in inches) dook ook op in de Amerikaanse muscle cars van die periode en legde DeTomaso voor het eerst onder de kap bij de Pantera. 330 pk sterk was ie en de Longchamp haalde er een snelheid mee van 240 km/u. Om ons onbekende redenen werd het vermogen later verlaagd naar 270 pk. Verder was hij uitgerust met een automatische versnellingsbak met 3 versnellingen. 17 stuks werden echter uitgerust met een manuele vijfversnellingsbak. Het stuur was via een bekroonde tandheugel verbonden met de wielas, de ophanging kreeg een wishbone structuur.

Vergeten auto #60: DeTomaso Longchamp

Er werden twee reeksen gebouwd, de eerste ging in productie in 1973, voor de tweede vatte de productie aan in 1980. In 1980 werd ook een GTS-variant getoond op het salon van Turijn. Die kreeg kleine aanpassingen aan de ophanging en kon zo gebruik maken van bredere wielen en banden. Ook een Longchamp Syder stond opgesteld op de autoshow in Turijn. Deze was gebaseerd op de GTS en werd in een kleine oplage gebouwd door Carrozerria Pavesi, die ook een aantal coupés ombouwde tot Spyder.

Vergeten auto #60: DeTomaso Longchamp

De DeTomaso Longchamp was een vrij exclusieve wagen, de productiecijfers tonen dat aan. Gedurende zijn 17-jarige carrière werden slechts 409 exemplaren gebouwd (395 coupés en 14 Spyders). De laatste jaren zouden er slechts emet mondjesmaat wagens gebouwd worden en er zijn bronnen die zeggen dat de productie eigenlijk al in 1986 eindigde en DeTomaso nog tot 1988 stockmodellen verkocht.

Vergeten auto #60: DeTomaso Longchamp

De vormen van de Longchamp zien we ook terug in de Maserati Kyalami. Dat komt omdat Maserati in die tijd werd overgenomen door Allesandro DeTomaso, en deze een makkelijk nieuw model zag in de Longchamp. Op die manier werden voor- en achterzijde hertekend dor Pietro Frua om tot de Kyalami te komen. Maserati maakte echter gebruik van de eigen V8, in plaats van de Ford V8 in de DeTomaso.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Yvesw 12:07
afbeelding van Yvesw

Vooral de Spyder is een leuk ding, maar dan liefst met handbak (Automaat met 3 versnellingen... Das zoooh 1980).
Leuke vondst!

Wim 13:26
afbeelding van Wim

vooraan heeft hij iets van van een SL

koendebeer 10:03
afbeelding van koendebeer

Het verlagen van van het aantal pk's had begin jaren '70 vooral te maken met het terugdringen van het verbruik omwille van de oliecrisis en het gebruik van netto ipv brutowaarden bij de berekening van het aantal pk's... Ook voor de verzekering was het soms interessanter om de officiële cijfers wat te verlagen, veel van de Amerikaanse muscle cars hadden in werkelijkheid méér pk's dan op papier stond, wat uiteraard ook geldt voor de 'foreign cars' die Amerikaanse motoren gebruikten, zoals DeTomaso.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws