Vergeten auto #65: Mini Moke

Vergeten auto #65: Mini Moke

De Mini is een model dat iedereen wel iets zegt, de Mini Moke is dat een pak minder. Toch werd het wagentje tussen 1964 en 1993 in grote oplage geproduceerd in zowel Groot-Brittanië (tussen 1964 en 1968, 14.500 stuks), Australië (1966-1981, 26.000 stuks) als Portugal (1980-1993, 10.000 exemplaren). Het wagentje was oorspronkelijk ontworpen als offroad defensievoertuig door Sir Alec Issignois, die ook de oer-Mini op papier zette.

Met de Moke wilde Mini een stuk van de koek die Land Rover zich toe eigende. De wagen zou perfect zijn om per parachute te droppen vanuit een vliegtuig, vanwege zijn lage gewicht. Toch bleken de terreincapaciteiten onvoldoende voor offroadgebruik vanwege de kleine wielen. In plaats van het ontwerp volledig af te schrijven, werd hem een carrière als low cost personenvoertuig op het lijf geschreven. De wagen was makkelijk te onderhouden vanwege zijn low cost mechaniek die bovendien eenvoudig te onderhouden was. Hij gebruikte immers de motor, overbrenging en ophanging van de Mini. De wagen werd daarom populair als beach buggy, vooral op de Seychellen en de Caraïben.

Vergeten auto #65: Mini Moke

Mini speelde het gebrek aan terreincapaciteiten overigens handig uit in hun reclame voor de wagen. Daarin was te zien hoe vier militairen door de wagen vervoerd werden en ze de wagen met vier omhoog tilden wanneer het terrein te onherbergzaam werd voor de Moke met lage grondspeling.

Vergeten auto #65: Mini Moke

Onder de kap plantte Mini een aantal motoren, waarbij de cilinderinhoud varieerde van 850 tot 1.275 cc. Verwacht niet teveel van die dingen, ze werden overgenomen van de originele Mini en de recentste (de 1.275 cc) dateert al van 1968.

Vergeten auto #65: Mini Moke

Mini zorgde ook voor prototype van een vierwielaangedreven Mini Moke (de Mini Twini) door een extra motor en aandrijfas te voorzien achterin de wagen.In 1977 werd een Mini Moke ingezet in de London-Sydney marathon, een wedstrijd georganiseerd door Singapore Airlines. De wagen reed 30.000 km op 30 dagen en finishte uiteindelijk 35e in de wedstrijd. De wagen zelf werd gesponsord door Coca-Cola.

Vergeten auto #65: Mini Moke

Bij de heropwaardering van Mini door BMW werd de Moke niet over het hoofd gezien. In 2009 stelde Mini namelijk de Beachcomber concept voor. Dat was een wagen, losjes geïnspireerd op de Mini Cooper of de Mini Countryman, die het makkelijk zonder deuren kon stellen. Productie werd echter van de hand gewezen, wegens te gevaarlijk om zonder deuren op straat te rijden.

Auteur: Sven
Reacties: 5 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Mesoerrie 12:05
afbeelding van Mesoerrie

Voor velen ws een vergeten auto idd
Ook door velen vergeten maar behorend tot dezelfde familie:
- Mini Clubman Estate (waar de clubman staat voor ander frontje, en niet de "Estate" carrosserie)
- Mini Countryman
- Mini Pick-up
- Mini Van.

Karel 16:12
afbeelding van Karel

Blijft toch een optimistisch autootje. Deuren voor de veiligheid? Huh? Onlangs een bezoekje gebracht aan het museum van Louwman in Nederland en zag daar dit http://luire.ru/photo/lj/11/05/24_05_11/DSC_1933.jpg . Een Fiat met een rieten interieur. Onwaarschijnlijk dat zulke dingen geproduceerd werden :)

Mesoerrie 20:01
afbeelding van Mesoerrie

haha, prachtig :D

Techno Patat 15:51
afbeelding van Techno Patat

@Mesoerrie: Die Mini Van ken ik omdat er een bandencentrale op de Nordschleife daarmee rondrijdt! Verder ken ik eigenlijk geen enkele van je lijstje! Niet dat het me boeit, enkel de originele Mini heeft wat cools! Al is deze toch ook wel nog een tof beestje :)!

Mesoerrie 11:06
afbeelding van Mesoerrie

Als je eens de kans hebt om met eentje te rijden, zeker doen!
Goeie vriend van mij heeft er een, en zelfs elke keer als ik gewoon meerijd zit ik met een grote smile op m'n gezicht :p

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws