Vergeten auto #67: Porsche C88

Vergeten auto #67: Porsche C88

Midden jaren '90 schreef de Chinese regering 20 autoconstructeurs over de hele wereld aan om een nieuwe wagen te bedenken voor de Chinese markt. Uit de inzendingen zou men drie merken kiezen die een productie zouden mogen starten. De prognose was dat tegen 2000 zowat één miljoen nieuwe wagens in het straatbeeld zouden verschijnen. Porsche was één van de constructeurs die een familiewagen ontwierp, al lag dat ontwerp mijlenver van de Panamera die ze nu in hun gamma hebben zitten.

De Porsche C88 was dan ook niet ontworpen om snel te zijn, men wilde de snelle bijklank van Porsche koppelen aan een model dat bruikbaar was op de Chinese markt. 8 is een geluksgetal in China, 88 is dat helemaal. Porsche ontwikkelde de wagen in slechts vier maanden en de kwaliteit van de wagen was Porsche-onwaardig maar daarom nog niet slecht.

Vergeten auto #67: Porsche C88

Dat kon je zien aan de aanwezigheid van twee airbags en de mogelijkheid om kinderzitjes te laten inbouwen in de achterzetels. In geen enkel opzicht kon je er een onderdeel van Porsche in terugvinden en eigenlijk was dat ook de bedoeling. Porsche wilde de markt namelijk verleiden met een wagen die de naam droeg van een sportwagen maar voor een laag bedrag kon worden aangekocht. Er circuleren berichten over een vraagprijs van $ 6.000 (ofte 88.000 Yuans) al zijn die niet bevestigd, want het bleef uiteindelijk bij een prototype. Onder de kap voorzag Porsche een 1.1 liter benzinemotor, voorzien van een whopping 48 of 68 pk. Dat zorgde voor een topsnelheid van 165 km/u in het geval van de krachtigste versie. Het vermogen was te vergelijken met dat van een grotere middenklassewagen van begin jaren '90.

Vergeten auto #67: Porsche C88

Vreemd dat Porsche zoiets op de markt wil brengen, zeg je? Toch niet, als je weet dat de ingenieursafdeling van Porsche ook meewerkte aan de motor van de eerste Seat Ibiza, nog voor Seat bij de Volkswagen-familie werd ingelijfd. Ook voor de vierwielaandrijving van de Hyundai Santa Fe werd een beroep gedaan op Porsche. Zelfs Mercedes klopte bij Porsche aan, voor de ontwikkeling en bouw van de 500E. Daarom is het niet zo vreemd dat Porsche de denkoefening rond een budgetmodel deed, om het model later via een ander automerk op de markt te brengen. Als het niet lukte in China, was het plan om de wagen in India te commercialiseren.

Vergeten auto #67: Porsche C88

Beide pistes liepen echter dood. De Chinese overheid besloot uiteindelijk om geen enkel buitenlands automerk de toestemming te geven om op Chinees grondgebied te produceren. Dat was de start van allerlei joint-ventures en samenwerkingsverbanden tussen autoconstructeurs en plaatselijke bedrijven. In India was de consument dan weer niet te vinden voor het ontwerp van de wagen. Porsche liet het C88 traject voor wat het was en de wagen eindigde in een hoekje van het Porsche-museum.

Vergeten auto #67: Porsche C88

Wie de Porsche C88 van dichtbij bekijkt, kan niet anders dan de link leggen naar de Dacia Logan, een goedkope auto die rijdt met de techniek van een bekend merk.

Auteur: Sven
Reacties: 4 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Mesoerrie 10:01
afbeelding van Mesoerrie

zo zeg, hier had ik nooit over gehoord. interessant stukje tekst!

Waxweazel 11:24
afbeelding van Waxweazel

Vergeten auto inderdaad ... Maar nog niet vergeten genoeg me dunkt ! :p
Deze creatie is echt wel Porsche onwaardig alhoewel het voor de huidige Chinese standaarden er nog "fris" uitziet qua design, zeker het interieur.

Yvesw 12:33
afbeelding van Yvesw

Nog nooit van gehoord... Knappe barnfind! ;)

Het instrumentenpaneel ziet er best nog wel knap uit. Valt enorm op tussen al die lelijke plastiek rommel!

Anonieme gebruiker 10:44
afbeelding van Anonieme gebruiker

Theeft wel iets van een Porsche :p

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws