Vergeten auto #68: Chrysler Crossfire

Vergeten auto #68: Chrysler Crossfire

Het was eens iets anders, zo'n Amerikaans ogende kar met Europese genen. De Crossfire hergebruikte de eigenschappen van de vorige generatie SLK van Mercedes. Mercedes en Chrysler waren in 2000 een samenwerking aangegaan en daar plukte vooral Chrysler vruchten van. Terwijl Mercedes geld investeerde en saneerde - en intussen het eigen imago kelderde - kon Chrysler onder andere gebruik maken van de Europese databank van Mercedes. Daaruit ontstond de 300C en deze coupé, de Crossfire.

Je geeft het hem niet mee, deze Crossfire is een wagen die het chassis en de motor van de SLK meekreeg. Zowel de motorruimte als de spoorbreedte zijn identiek. Je kan nog wel wat meer zaken ontdekken, want beide modellen delen 80 procent van de onderdelen. Aan de buitenzijde kreeg de Crossfire een eigen look, die opvalt vanwege de grote vlakken en de brede aanblik. De brede schouders versterken die indruk nog wat. Ook de gelijkenis met de 300C is onmiskenbaar, zeker vooraan waar de rechthoekige koplampen de neus sieren. De lichtjes duikende profiellijn wordt bekomen door het gebruik van 19 inch velgen achteraan en 18 inch velgen vooraan. Met de looks zat het dus goed.

Vergeten auto #68: Chrysler Crossfire

Chrysler zorgde voor de nodige luxe door de zetels in leder te hullen en de afwerking wat naar Mercedes-niveau toe te trekken. Jammer was dat het leek alsof de aluminium knopjes opgeschilderd waren en ook de pook uit een Chinese namaakcontainer kwam. Het interieur bleek dus wat minder. Sla je er de gebruikersreviews op na, dan kom je er ook op uit dat de Crossfire had van elektronische problemen; ramen die niet meer dichtgingen, zetels die niet in de juiste positie terugkwamen... De aanblik van het interieur kwam overigens niet erg exclusief over, afhankelijk van de versie waarin je reed, kwamen de Amerikaanse roots fel boven.

Vergeten auto #68: Chrysler Crossfire

Onder de motorkap zitten ook weer krachtbronnen van Mercedes-makelij. Steeds ging het om een 3.2 v6, in de SRT-6 kreeg deze een supercharger mee. De eerste versie had daarmee 215 pk, de tweede 330 stuks. Daarmee kon je in respectievelijk 6,8 en 5,3 seconden van 0 naar 100 km/u gaan. De koper had keuze tussen een manuele zesbak of een automatische vijfbak. Apart aan deze wagen was nog de sturing, die niet via een tandwiel-tandheugelsysteem verliep maar wel doormiddel van een 'recirculating ball'-opzet, een systeem dat je vooral in oudere auto's nog terugvindt.

Vergeten auto #68: Chrysler Crossfire

In 2003 werden 35.000 exemplaren geproduceerd, in 2005 nog slechts 12.500 en in 2006 en 2007 nog slechts 4.805 en 2.000 stuks. Dat is opmerkelijk want sinds 2004 werd het Crossfire-gamma aangevuld met een beminnelijke Roadster met dezelfde motoren.

Vergeten auto #68: Chrysler Crossfire

Wat maakt dan dat de verkoop van de wagen tegenviel? De concurrentie in de klasse van de sportieve coupés zit daar voor iets tussen. De BMW Z4 en de Audi TT waren de ridders van het rijplezier, terwijl je in de Chrysler Crossfire eerder een comfortabele cruiser mocht verwachten.

Vergeten auto #68: Chrysler Crossfire

De vraagprijzen voor tweedehands Crossfires weerspiegelen de Mercedes-kwaliteit in de wagens. Prijzen beginnen op 10.000 euro en gaan tot bijna het dubbele. Ga je ze in Europa zoeken, dan blijken de Italiaanse exemplaren een stuk goedkoper, al ben je daar nooit zeker van de kilometerstanden en vragen die wat eigen inbreng om ze in te voeren.

Auteur: Sven
Reacties: 7 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
Mesoerrie 12:04
afbeelding van Mesoerrie

Als je ze tegenkomt op de weg altijd wel een aangename afwisseling vind ik zelf.
Wist niet dat dit onderhuids een SLK is, leuk om te weten.

Karel 13:14
afbeelding van Karel

In alle opzichten een waardige opvolger voor de Chrysler Le Baron ;-)

Borissnor 13:52
afbeelding van Borissnor

Het is een auto met een laag productieaantal maar om het een vergeten auto te noemen vind ik toch wat te veel van het goede. Je komt ze best regelmatig nog tegen hier in ons kikkerlandje.

Yvesw 14:37
afbeelding van Yvesw

Moet hier toch Borissnor gelijk geven. Vergeten is hij zeker niet, zeldzaam dan mss weer wel... Het feit dat het gewoon een SLK is met een andere body maakt hem net begeerlijk (Omdat het tevens een coupé is en geen cabrio was de wagen veel stabieler en meer een rijdersauto dan de SLK). Grote nadeel blijft inderdaad het interieur. Daar zit nog meer plastic in dan in een playmobil doos...

Wim 20:18
afbeelding van Wim

op Top Gear http://www.youtube.com/watch?v=BlyulGCgOjA&feature=relmfu Toen maakte ze toch de beste reviews :)

Yvesw 20:59
afbeelding van Yvesw

@Wim: Dat was nu eens een leuk stukje vergeten film! :)
Kan je mss een nieuw topic rond maken :p Heb er een halfuurtje van genoten ;)

Kenny 21:35
afbeelding van Kenny

Het is misschien niet echt een 'vergeten' auto (ik zie hem zelf ook nog regelmatig opduiken in het straatbeeld), maar tof dat hier een artikel over geschreven wordt. Dit is echt een classic in wording. Het design is vrij tijdloos, en het interieus is dan wel plastiekerig, maar het is toch proper afgewerkt. Als je ziet hoe het interieur van sommige Amerikaanse bakken met haken en ogen aan elkaar hangt...

Hoe dan ook, zet maar voor m'n deur! :p

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws