Rijtest: Citroën C3 Picasso 1.6 HDi

The only way through life is sideways”. Het is een quote die een vriend van me vaak gebruikt. Het is ook het eerste wat in me opkwam bij de advertentie voor de Citroën C3 Picasso, waarbij ze de schuingeplaatste wagen als meest efficiënte manier om ruimte te benutten aanprijzen. Ook op de auto zelf is bovenstaande quote van toepassing, Citroën heeft namelijk het doos-op-wielen-concept aantrekkelijk uitgewerkt. Met zijn afgeronde vormen springt de wagen uit de band en onderscheidt hij zich van zijn, vooral Aziatische concurrenten.

Die concurrentie was wel ruimschoots eerder met hun kleine ruimtewonders. Hierdoor konden ze zich meester maken van de markt, maar dit liet Citroën ook de mogelijkheid om bij hun C3 Picasso niet de fouten te maken die de anderen wel maakten.

Citroën C3 Picasso

Let the sun shine in

Citroën C3 Picasso

Dat Citroën langer heeft nagedacht over hun ‘Spacebox’, uit zich eerst en vooral in het interieur. Wanneer je instapt, kijk je uit over een erg lang dashboard. Dat gevoel wordt versterkt doordat de tellerpartij in het midden van het dashboard staat, boven de middenconsole. Op deze tellerpartij lees je zowel snelheid als alle verklikkerlampjes af. Ikzelf heb het wat moeilijk met een digitale snelheidsmeter, aangezien je nooit een constante snelheid behoudt en dat het ding bijgevolg steeds verspringt. Ook bij rijden met cruise control varieerde de snelheid nogal eens. De oppervlakte van de voorruit is evenredig met die van het dashboard, waardoor lekker veel daglicht het interieur binnenvalt. Optioneel kan de Picasso-rijder ook nog kiezen voor een panoramisch dak, waarbij je helemaal het gevoel krijgt in een aquarium rond te rijden. Opmerkelijk is ook het venster tussen de gesplitste A-stijl. Door toevoeging van dit venster, werd de dode hoek erachter uitgegomd. Van buitenaf lijkt het alsof de voorruit zich om de carrosserie plooit, iets wat vooral in de jaren ’60 in trek was. Nadeel van de ronde vorm van pakweg de motorkap is dat je het einde ervan niet goed kan inschatten. Vanaf het Seduction-niveau kan je ook beschikken over familie-gadgets. Zo heb je naast je binnenspiegel een extra (wegklapbaar) spiegeltje, waarmee je de achterbank in de gaten kan houden. Handig, zo hoef je niet steeds halsbrekende toeren uit te halen om te zien of je kroost niets mispeutert.

Citroën C3 Picasso

Die kroost kan zich achteraan bezighouden, dankzij een inklapbaar tafeltje met ingebouwd leeslampje. Nog handig voor gezinnen met kinderen, is de wijd openslaande achterportieren en de hoge instap. Bukken wordt dan overbodig wanneer je de kids in het kinderstoeltje zet. Ook is het bij de C3 Picasso gedaan met het prutsen met zonneschermen-met-zuignap, waardoor je de achterste vensters niet meer kan openzetten. In de deuren zit namelijk een uitrolbaar zonnescherm, waardoor de zijruit onafhankelijk open en dicht kan gaan. Ook beperken deze zonneschermen het zicht naar buiten niet.

The Spacebox
Onder die grote beenruimte bevinden zich allerlei bergvakken. De kofferruimte kan standaard 385l aan, dit kan je uitbreiden tot 1.506l met neergeklapte achterbank. Als je lange voorwerpen wil vervoeren, of even je boterhammen naast je kwijtwil, kan je de voorste passagierszetel in één beweging omvormen tot een tafeltje, met behulp van een handige hendel. In de koffer zit ook een verstelbare plaat, zodat je kan kiezen tussen een vlakke laaddrempel, of een extra kofferruimte. De verstelbare plaat past in beide standen perfect in de wagen, zonder dat je deze teveel in positie moet dwingen.

Favourite Matchbox car
De wagen oogt guitig van buitenaf, toch kan hij niet vanuit elke hoek bekoren. In vooraanzicht kan je immers beginnen vitten over de iets te drukke frontpartij, met de verschillende koelsleuven in de bumper. Recht van achteren bekeken oogt de wagen plomp en idioot. Als je de wagen enkel van deze kant mocht bekijken, je zou hem niet als aankoop overwegen. Gelukkig heeft de voorzijde ook de fijn ontworpen koplampen, die al laten zien hoe de volgende generatie C3 de wereld zal inkijken. Door het gebruik van zwartgelakte bumpers, en het weglaten van een radiatorrooster tussen de koplampen, krijgt de wagen zijn speelgoedachtige uiterlijk. Achteraan snijdt de kofferklep dan weer diep in de bumper. De achterklep zelf is vrij groot voor zulk een klein ruimtewonder, al begrijpen we dat hier een compromis is gezocht tussen een handige laadvloer en een eenvoudig bedienbare kofferklep.

Citroën C3 Picasso

Speelgoedgevoel

Citroën C3 Picasso

Wie voor een familiewagen gaat, gooit meestal het rijplezier overboord. Al valt het bij deze C3 Picasso nog wel mee, toch oogt hij hipper dan hij rijdt. Bij het instappen overvalt je een gevoel van een bestelwagen-rijhouding. Dit komt omdat de zitpositie vrij hoog is tegenover het stuur; iets wat even wat gewenning vraagt, maar nadien niet langer storend overkomt. De HDi-motor is met zijn 92pk vinniger dan verwacht, al moet je er wel rekening mee houden dat hij vooral bij hogere snelheden nogal snel buiten adem raakt. Bij die motor is een 5-versnellingsbak trouwens geen enkel probleem, bij een snelheid van 120km/u hield de wagen 2.500 toeren, hetgeen hij natuurlijk te danken heeft aan de spreiding. Die economische spreiding verklaart lokt dan weer dat snel buiten adem raken in. Bij hogere snelheid begint de wagen een speelbal te worden voor de wind. Het vrij gevoelige servo-stuur zorgt er voor dat je al snel moet corrigeren om dezelfde rijlijn te bewaren. Het woord

ludospace klinkt op dat moment een beetje dubbel. Veel sneller dan die 120km/u zal je dan ook niet gauw rijden op de snelweg. Misschien heeft het er ook mee te maken dat je medepassagiers mee op de tellerpartij kunnen kijken en je terecht kunnen wijzen. We merkten ook dat het stuur na een ‘afdraaien-optrekken’-manoeuvre niet uit zichzelf terug naar de neutraal-stand ging, waardoor je een vals gevoel van overstuur krijgt, ook bij vertrekken uit (bijna-)stilstand. Op nat wegdek wordt dit nog iets duidelijker, aangezien de banden dan ook wat grip verliezen. Niets ernstig, toch niet goed voor het vertrouwen bij de chauffeur.

Citroën C3 Picasso

De wagen waarmee wij reden, was de 1.6 HDi in de Seduction-versie. Dat is het tweede en middelste uitrustingsniveau. Deze is behoorlijk uitgerust, met manuele airco, mistlichten vooraan, radio-cd mp3, snelheidsregelaar (en –begrenzer), 16” wielen – weliswaar met wieldoppen – en het hoogst irritante verklikkergeluid bij het niet vastgespen van de gordel. Prijs voor dit alles is € 18.700. Het City Pack (€ 370) was ook aanwezig. Dit bevat onder andere de parkeersensoren achteraan, elektrische kindersloten (bedienbaar vanop de bestuurdersplaats). Daarnaast kon de wagen ook beschikken over het Reispack (€ 290). Bij dit pack krijg je de opklapbare tafeltjes voor de achterpassagiers en ook de zonnegordijnen op de achterste deuren. ESP kost op deze versie € 450 (standaard op de 1.6Hdi 110pk), voor de USB-aansluiting betaal je € 180 extra. De combinatie van (erg groot) open dak en ESP kost € 950. Een automaat is op de C3 Picasso niet beschikbaar. Tel je deze opties op bij het basisbedrag, dan kom je op een goeie € 20.000 uit. De goedkoopste versie van de C3 Picasso is overigens de 1.4 benzine met 95pk. Deze kost € 15.200 zonder opties.

Citroën C3 Picasso

Conclusie
Citroën heeft steeds getracht zijn eigen versie te geven aan de gewone wagen in het straatbeeld. De laatste decennia werd dit minder doorgedrukt, onder invloed van zustermerk Peugeot. Toch zien we dat bij de meest recente modellen opnieuw creativiteit en eigenheid centraal komen te staan bij de ontwerpen. Bij de C3 Picasso zien we een afgeronde versie van de blokkendoos die tegenwoordig meer en meer in het Westerse straatbeeld verschijnt. Het vormt alvast een origineel en ruim alternatief voor andere wagens zoals bv. de VW Polo. We zagen vooral vrouwen en kinderen omkijken naar deze kleine stadsrakker. Daarmee hebben we, naast de jonge huisvader, ineens de grootste kopersgroep omvat. Want, laat ons eerlijk zijn, als je voor de ruimte en het praktische van de C3 Picasso kiest, verlies je een groot deel van het rijplezier en de prestaties. Toch vonden we de 92pk versie van de 1.6Hdi-motor goed om mee te kunnen met het verkeer. Zo goed zelfs dat we het nut van de 110 pk-topdiesel niet helemaal kunnen inschatten. Want erg veel straffere prestaties zal je daarbij nu ook weer niet moeten verwachten.

Tekst: Sven Geiregat
Foto's: Glenn Nuijens
Met dank aan Citroën België voor de testwagen. Meer info over de C3 Picasso vind je HIER terug.

Auteur: Sven Geiregat
Reacties: 19 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (19)

Plaats een reactie
Joeri 17:01
afbeelding van Joeri

Geen spek voor mijn bek, ondanks de mooie foto's kan ik nooit lang naar die looks blijven kijken

pieter 10:33
afbeelding van pieter

Leuk verslag, leest vlot. De wagen heeft meer in petto dan ik dacht. Hoewel hij voor een zuinige diesel/familiewagen beter een zesbak had meegekregen. Want 2.500 toeren bij 120 is al relatief veel. Goei fotos ook

yoran 11:44
afbeelding van yoran

goe gedaan!

B4 11:56
afbeelding van B4

Leuk verslag van een leuke wagen die net iets te opvallend is.

Sven 12:34
afbeelding van Sven

enkel de kleur - wagen combinatie kon me niet bekoren, voor mij mocht het iets frisser dan dat doffe grijs

Michiel VDS 17:53
afbeelding van Michiel VDS

Gisteren ook een 130 km met zo'n C3 Picasso gereden. Paar dingen vielen me erg op:
* pedalen staan veel te dicht, of stuur te ver...
* de passagiers klaagden al snel over de niet echt lineaire werking van de motor. Hoe omzichtig ik het gaspedaal ook beroerde, op een bepaald moment begint die diesel hevig te sleuren en is er van geleidelijkheid nauwelijks nog sprake. Zeker in de stad waar je voortdurend optrekt en vertraagt knap lastig voor de magen.
* Rijplezier? Weinig, want hij de C3 Picasso rijdt altijd wneller dan je denkt => weinig sensaties...

Sven 19:20
afbeelding van Sven

het bestelwagengevoel waar ik het over had. met welk vermogen heb je gereden?

ikke 22:55
afbeelding van ikke

Er zijn er hier en zeker de tester die niets van een auto afweten of citroen haters zijn.
Heb een 16hdi 92pk verbruik stad + autoweg 5.1l.
Erg ruim vanbinnen grote koffer en ja lul maar verder hier.

Sven 22:16
afbeelding van Sven

@ ikke: ik geloof dat je de test niet goed gelezen hebt. De wagen komt er vrij goed uit. Ik geloof ook dat het verbruik bij de test ongeveer hetzelfde was als het jouwe. (ik vind het niet dadelijk terug), en dat hij soms met de 4,8l flirtte.

Gert 21:01
afbeelding van Gert

kheb zo eene besteld :-)

Anonieme gebruiker 19:08
afbeelding van Anonieme gebruiker

Ik heb mijn C3 picasso 1.6 Hdi 92pk nu reeds 2 maanden. Ik ben geen citroen hater maar
heb toch enkele opmerkingen over deze auto. Zo is het verbruik veel hoger als aangegeven
door de constructeur.
Bij kalm rijden verbruikt hij gemiddeld 5,6 L.(stad + autosnelweg). Zelf met constant
90Km/u op de snelweg verbruikt hij veel meer als opgegeven.
Hij zit wel prettig hoog, maar de zetels geven niet voldoende steun waardoor je na enkele
uren algauw rugpijn krijgt. Hij is zeer makkelijk te sturen in het stadsverkeer maar
moeilijk op de snelweg omdat hij voortdurend bijsturen verlangt wat hem niet geschikt
maakt voor langere ritten. Er zitten sommige nutteloze snufjes op en er ontbreken tevens
enkele praktische functies zoals bijvoorbeeld een regelbare ruitenwisserintervalschakelaar.
Alles schijnt niet weldoordacht te zijn. Zo ontbreekt er bvb een plaatsje voor de afneembare
trekhaak in de kofferbak. Er is te weinig plaats bij de pedalen. Alleen geschikt voor kleine
smalle voetjes. En het is geen grote auto, met zijn 4 m lengte beschikt hij over een kleine
kofferbak. Al bij al een miskoop.

Anonieme gebruiker 13:33
afbeelding van Anonieme gebruiker

Als je al die snufjes zoals regelbare ruitenwisserinterval en dergelijke wil, koop dan een duurdere wagen, dan hoef je daar alvast niet over te zeuren. Ik ben net gaan prijs vragen bij de dealer voor een 1.4i benzine om jaarlijks 5000 km mee te doen. Vanaf 12000€ met overname van een versleten auto. De rest bepaal je zelf met opties al of niet bij te nemen. En het feit dat er op jouw auto bepaalde dingen niet op zitten, bewijst alleen maar dat je zelf ook niet "welddordacht" te werk bent gegaan met de keuze van je nieuwe wagen. Als jij nu vindt dat je een miskoop gedaan hebt, ligt dat deels aan jezelf.

met vriendelijke groeten

Anonieme gebruiker 17:39
afbeelding van Anonieme gebruiker

Edit: let op je woorden

Heb een 16 hdi 90pk in Exclusive uitvoering.
Als je deze uitrusting moet kopen bij bmw audi mercedes betaal je een kleine auto bij.
Wat het stuur betreft dat niet terug komt na bocht en gas geven nooit iets van gemerkt.
En deze auto zit echt prima en ja verbruik tussen 4.8 en 5.2.

Edit: let op je woorden

Nathan 19:04
afbeelding van Nathan

@hierboven: (Constructieve) kritiek geven kan ook perfect zonder over te moeten schakelen naar scheldwoorden. Dit zorgt alleen maar voor dat je ongeloofwaardiger en onbeleefd overkomt.

Alex 00:22
afbeelding van Alex

@ anonieme gebruiker: iedereen is vrij commentaar te leveren op onze rijtesten, maar dat hoeft zich inderdaad niet te vertalen in een platvloerse scheldpartij. een rijtest is steeds de weergave van de persoonlijke ervaringen van diegene die hem getest heeft en die kan dus verschillen van de uwe. De gustibus....

Plantje 11:15
afbeelding van Plantje

Alternatief voor de Berlingo-II/Partner-II 1.6HDI. De nieuwe Berlingo-II/Partner-II is veel langer, breder en zwaarder. De C3 Picasso een tikkie kleiner. Nou en.

Mijn Partner 1.6HDI verplaatst mij gemiddeld 23 km per liter stookolie, met een (gestroomlijnde) sleurhut van 1100kg een dikke 15 km per liter.
Haal toch dat haantjes-gedrag uit je rechtervoet!

Eddy 23:06
afbeelding van Eddy

Al bij al een prettige wagen om mee te rijden. Heb er bijna non-stop 600 km mee gereden en was weinig vermoeid. Alleen een goede raad. Kiezen voor de 120 PK versie lijkt me beter omdat je voor de meerprijs niet alleen een sterkere motor krijgt maar ook een 6de versnelling en andere zaken. Voor de rest doet de 90 PK-versie zijn werk goed. Vind maar een wagen uit die prijsklasse met zo'n uitrusting.

jens 18:42
afbeelding van jens

De C3 Picasso was mijn 1ste Citroën die ik heb aangekocht, nu bijna 5 jaar geleden.
De wagen heeft zo'n 118000 km op de teller staan. Persoonlijke mening: groot ruimtegevoel, veel kofferruimte, prima uitzicht op de weg. Bij passagiers valt ook meteen het mooie dashbord op. Ik ben een tevreden gebruiker. Tot op heden weinig of geen problemen gehad. Een aanrader voor families, maar ook voor singles die een ruimere auto willen. De auto heeft een goede stuurrichting, een prima remsysteem. Ook de radio valt bijzonder mee. Ik kan iedereen dit model aanraden!

Herman 09:29
afbeelding van Herman

Ik rij met mijn C3 Picasso sedert december 2009. Voor een 92 pk is de wagen best vinnig, zit comfortabel (zelfs voor lange afstanden). De auto kan lange snelle ritten goed aan. 4 jaar geleden heb ik een rit naar Praag gedaan en op de Duitse autostrade zowel bij de heenweg als de terugweg 4/5 uur plankgas gereden (zo'n 185 a 190 km/u op de teller) met een gemiddeld verbruik tijdens die snelle rit, van +- 6.3l/100km. Ik rij met een redelijke zware voet en het verbruik blijft hier in België met toch wel wat stadskilometers, rond 5.8 liter.
Al bij al een leuke kleine auto met vooral voor chauffeur en passagier veel zitruimte, ook achteraan. De koffer is wat aan de kleine kant, maar hoe vaak heb je met 2 personen een grote koffer nodig.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws