Rijtest: Mazda 6 Sportbreak 2.2 CDTi 180

Rijtest: Mazda 6 Sportbreak 2.2 CDTi 180

Mazda gebruikt sinds 2002 de benaming ‘6’ voor haar middenklasser, toch gebruiken velen nog de oude benaming 626, aangezien deze 23 jaar lang in de catalogus heeft staan. Voor de gelegenheid van de laatste facelift trekken we erop uit met de Sportbreak en kijken we of de break die benaming verdient.

Op het salon van Genève bracht Mazda een aantal wijzigingen aan bij de huidige Mazda6. Die wijzigingen blijven uiterlijk zodanig beperkt dat je ze moet gaan opzoeken met een vergrootglas. Opvallendste wijzging is dan ook de hertekende bumper met grotere luchtinlaten. Die zorgen voor een verbeterde doorstroming van de lucht naar de herwerkte motoren. Voor de diesels betekent dat een 2.2 CDTi met vermogens variërend van 129 tot 180 pk. De 2.0 CDTi verdijnt uit het gamma, een nadeel voor de leasemarkt, zo lijkt dat ons. De dieselmotor in ons lichtblauw testexemplaar is voorzien van het hoogste vermogen van 180 pk, in combinatie met 400 Nm trekkracht. Het vermogen van deze 2.2 CDTi bevindt zich in de tweede helft van het gaspedaal. Zolang je het gaspedaal niet verder dan half induwt, wordt je niet veel gewaar van het vermogen. Is je voet echter iets zwaarder, dan merk je dat het plots een stuk vlotter gaat. Daarmee lijkt het gaspedaal twee gezichten te hebben, die je wat moet aanvoelen naargelang je zin om de sportieve of de brave huisvader te zijn. Toch blijft het ook met het gaspedaal volledig ingeduwd allemaal erg beschaafd.

Rijtest: Mazda 6 Sportbreak 2.2 CDTi 180

Mazda maakt er zaak van haar modellen wat dynamischer te presenteren dan andere merken. Dat merk je aan het design, dat zie je aan de benamingen maar dat voel je ook als je in de wagen zit. De ophanging is iets strakker gehouden dan bij de gemiddelde berline, zonder dat het echt storend hard wordt. Ook het stuur reageert directer dan we van een grote middenklasser gewoon zijn. Voor dit modeljaar werd de ophanging en de sturing verbeterd, iets waarvan vooral de stabiliteit bij rechtdoor rijden profiteert. De koppeling is wat hard, al viel ons dat bij de Mazda3 ook op, een familietrekje dus. De versnellingsbak zelf schakelt vlot en kort.

Rijtest: Mazda 6 Sportbreak 2.2 CDTi 180

Zoals op de foto’s te zien was onze Sportbreak uitgerust met een Sportpakket (standaard op de 180 pk-versie). Een keuze die wij op het eerste zicht niet dadelijk naar voren zouden schuiven. De wagen krijgt een erg hoog zetel naar omlaag en petje op half zeven-gehalte en dat gevoel wordt versterkt door de 19” velgen. De wagen heeft wel uitstraling, maar de Japanners hebben hem een iets te dynamisch uiterlijk willen geven door deze toeters en bellen erop te plaatsen. Iets discretere side skirts en voor- en achterbumper dragen onze voorkeur weg.

Rijtest: Mazda 6 Sportbreak 2.2 CDTi 180

Binnenin vinden we een degelijk interieur terug, met stevige Japanse invloeden. Zo waren we nogal verbaasd over de blauwe sfeerverlichting aan de voeten, die wat wegheeft van de neonverlichting die je in tuningmilieu’s tegenkomt. Dankzij de relatief lage zitpositie ga je zelf ook iets sportiever rijden, al leek het wat alsof de in de hoogte verstelbare zetel nog wat dieper mocht zakken. In laagste stand had ik nog steeds het gevoel met de dijbenen dicht bij het stuur te zitten, ook al stond dat al in hoogste stand.

De wagen start met een start-knop, zodat de sleutel in je zak kan blijven zitten. Voor de facelift werd een nieuwe pianolak-afwerking voorzien tussen de instrumenten op de middenconsole. Die glanzende accenten fleuren het matzwarte dashboard enigszins op. De blauwomrande tellers stralen dynamiek uit, dankzij de rode aanduidingen op de witte achtergrond. Wie de verlichting aanzet, ziet dat hij met xenon-verlichting onderweg is. De lampen geven een erg brede en heldere straal, ondersteund door bochtenverlichting waar nodig. Het is even zoeken naar de boordcomputer, die summier de info weergeeft, rechts in de middenconsole. Je bedient de functies van de boordcomputer met een knopje op het stuur. Naast de spiegels vinden we een RVM-lampje terug, Rear View Mirror Assist zorgt ervoor dat je een auto die in je dode hoek rijdt sneller opmerkt. Wanneer je je richtingaanwijzer aanzet als het lampje brandt, weerklinkt er een waarschuwingstoon die je nogmaals wijst op mogelijk gevaar. Het Bose-soundsystem lijkt er vooral ingeplaatst te zijn vanwege de merknaam. De klank is ok maar er treedt serieus wat vervorming op bij hogere volumes. Ook ging de muziek holler klinken, iets wat we er niet uit kregen door aan de audio-instellingen te raken. Het navigatiesysteem is goed, al is de display in de middenconsole wat druk. In de Mazda 6 Sportbreak kan je moeiteloos vijf volwassenen plaats bieden. Ook de bagageruimte ligt boven in de middelmaat van deze klasse (519-1751 l). De Skoda Superb, Volkswagen Passat en Ford Mondeo doen beter, de Toyota Avensis en Subaru Legacy zijn aan de Mazda6 gewaagd.

Rijtest: Mazda 6 Sportbreak 2.2 CDTi 180

Bij snelheden van 100 km/u en meer merken we wat gekraak op in het interieur, iets wat er op wijst dat de assemblage van het interieur nog niet perfect is. Ook doken bij die snelheden trillingen op, al leken die eerder te wijten aan niet-uitgebalanceerde 18” velgen dan aan de productiekwaliteit.
De aangegeven radius bij het begin van onze test leek erg optimistisch, maar naderhand moesten we vaststellen dat deze potente diesel niet van een gemiddeld verbruik van 6,1 l / 100 km af te brengen was,geen eco-run wonder, maar toch niet slecht voor een 2.2 liter grote diesel met dit vermogen.
De geboden ruimte is dan mooi de middelmaat van de gezinswagenklasse, zijn prijs is voordelig te noemen. De basisdiesel begint op 26.590 euro, de topdiesel kost je 34.590. Voor dat geld krijg je een erg goed uitgeruste Japanner, waarbij je weinig extra opties hoeft aan te vinken.

Rijtest: Mazda 6 Sportbreak 2.2 CDTi 180

We werden verrast door de dynamische inslag die Mazda aan haar middenklasser meegeeft. Toch lijkt het lineair vrijkomen van de 180 pk niet bij de strakke ophanging en het directe stuurgedrag van de wagen te passen. Qua prijs doet Mazda niets dat we niet zouden verwachten, een degelijke sportieve middenklasser voor een concurrentiële prijs dus. Dat moet ook niet anders, je krijgt er een degelijk uitgewerkte Japanse berline voor terug. Wie fiscaal iets minder hard afgestraft wil worden, kan opteren voor de 163 pk versie, of desgewenst de 129 pk-variant. Toch blijven alle motoren 2.2 CDTi’s, waardoor de jaarlijkse rijbelasting hetzelfde blijft.

 

Tekst & foto's: Sven Geiregat

Met dank aan Mazda Motor Belgium

Specificaties

Motor

2.2 CDTi turbo diesel, vier in lijn

Vermogen

180pk

Koppel

400 Nm

Overbrenging

6-bak manueel

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 575 kg

Topsnelheid

216 km/u

Prijs testwagen

€ 0.00

Prijs basismodel

€ 25 190.00

0 tot 100 km/u

8.70 sec

Gemiddeld testverbruik

6.10 L/100km

Min. kofferinhoud

519 L

Max. kofferinhoud

1 751 L

Auteur: Sven
Reacties: 13 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (13)

Plaats een reactie
Anonieme gebruiker 13:27
afbeelding van Anonieme gebruiker

Waarom testen jullie zoveel diesels, test is een gewone (geen sportwagen) auto op benzine

Pieter Aertgeerts 13:31
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Terechte opmerking. De reden is echter eenvoudig. In België zijn diesels de meest interessante motoren (volgens VAB rijdt 65% van de wagens op diesel), niet voor ons, wel voor de consument. Wij vragen constructeurs dus meestal uitdrukkelijk voor een dieselvariant, omdat we daarin de meeste toegevoegde waarde kunnen leveren naar jullie toe. Althans, dat vinden wij. Als we zelf niet uitdrukkelijk een benzinevariant vragen, krijgen we meestal een diesel mee, behalve dan bij de sportmodellen, zoals je aanhaalt.

Heb je misschien een aanvraag? Een model/motorisatie die je graag getest wil zien?

Anonieme gebruiker 14:33
afbeelding van Anonieme gebruiker

Een Mazda 3 of VW Polo 1.4 / 1.2 TSI

Yvesw 14:37
afbeelding van Yvesw

Ik vind dit toch één van de knallers van mazda, al heeft het sportpaket inderdaad een groot petjesvolk gehalte... Al blijf ik erbij, 30.000 euries voor "maar" een mazda blijft veel geld..

Nathan 14:38
afbeelding van Nathan

De 1.2 TSI is al eens <a href="https://autofans.be/content/rijtest-volkswagen-golf-12-tsi-dsg">getest</a>, maar weliswaar niet in een Polo :).

Mesoerrie 15:27
afbeelding van Mesoerrie

Prachtige wagen, hier even verderop staat er een 6 pre facelift in metallic blauw (kleur wordt helaas niet meer geleverd op de facelift) met 18" OEM Mazda velgen. Telkens ik passeer trekt die wagen m'n aandacht.

Ook niet vergeten dat Mazda telkens op het podium staat bij tevredenheid/betrouwbaarheidsindexen. Ze rijden dan ook nog eens beter dan gemiddeld, zien er veruit het beste uit van alle Aziaten, de optielijst (voor zover die al bestaat) hoef je eigenlijk niet te bekijken en dit alles tegen een faire prijs.
Vreemd genoeg vinden niet veel mensen de weg naar de Mazda dealer. Jammer vind ik, want Mazda verdient echt beter.

Alhoewel is het misschien zo slecht nog niet dat Mazda onbekend blijft, kan een mens zich nog eens onderscheiden in het verkeer...

Mesoerrie 15:29
afbeelding van Mesoerrie

Jammer wel van die Auto5 velgen, breken de hele wagen...

Yannick Degroeve 19:45
afbeelding van Yannick Degroeve

@ mesoerrie
dan heb je de blauwe nacht verlichting IN de wagen nog niet gezien....

Peter 21:42
afbeelding van Peter

@ Pieter, ik kan best begrip opbrengen voor jullie "diesel" standpunt maar ik vind net als de anonieme gebruiker dat bezinewagens best wat meer aandacht verdienen. België is inderdaad een dieselland
waarvan helaas heel wat (diesel) eigenaars slechts tussen 10000 à 15000 km per jaar afleggen. Men koopt dan omwille van de minder dure brandstof en herverkoopwaarde. Dit is natuurlijk zichzelf bedriegen. Vandaag zijn er heel wat efficiënte benzine motoren op de markt die de diesel investering ( < 15000 km/j rijders) teniet doen, met de Auris hybride zelfs makkelijk 20000 km/j.

Stijn1991 10:06
afbeelding van Stijn1991

De anonieme gebruiker heeft hem bekend gemaakt, ik heb eerst met de rijschool geoefend (diesel) en thuis hebben we auto op benzine en dat ging veel beter, dus ja ik zie mij nooit meer in diesel rijden of het moet bijna een automaat zijn.

Mesoerrie 10:38
afbeelding van Mesoerrie

@ Yannick Degroeve

Ja das er eigenlijk wel over :p

Hoe dan ook zou ik niet voor dat sportpakket kiezen

Karel 18:35
afbeelding van Karel

altijd al mooie wagen gevonden, maar dan wel zonder die spoilers en die velgen

Anonieme gebruiker 09:50
afbeelding van Anonieme gebruiker

Jammer dat beide bumpers niet dezelfde kleur hebben als de rest van de carosserie, zou hem daarvoor alleen al niet moeten hebben.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws