Rijtest: Kia Sportage 2.0 CRDi

rijtest Kia Sportage 2.0 crdi

De Sportage is een belangrijke wagen voor Kia, in het midi-SUV segment hebben de Koreanen immers naam gemaakt en hun grootste succes beleefd. Van de nieuwe Sorento waren we al overtuigd, benieuwd of de Sportage die trend verder zet.

rijtest Kia Sportage 2.0 crdi

Wat het exterieur betreft, is de Sportage alvast bij de besten van de klas. Bestel hem nu niet dadelijk in het Techno Orange (zoals ons testexemplaar), ook in een normale kleur zal je zien dat de Sportage alles behalve een saaie verschijning is. Het valt op dat hier Europese designers aan het werk zijn geweest. Alle lijnen kloppen en de nieuwe Sportage vormt een mooi geheel. Zowel de voorkant als achterkant geven een stoere indruk. Daardoor lijkt hij ook groter dan hij werkelijk is. De Sportage opereert nog altijd in het SUV C-segment, en ondanks dat hij een dikke 10 cm gegroeid is, is hij niet groter dan 4,44 meter. Een aangename grootte dus, alleen heb je dat gevoel niet in de Sportage. Het manoeuvreren ging makkelijker met zijn grotere broer, de Sorento, dan met deze benjamin-Kia. SUV  Het uitgesproken design van de Sportage zal daar wel zijn rol in spelen.

kia sportage interieur

Binnenin wordt net dezelfde trend voortgezet. Vergeet de saaie Kia-interieurs van weleer, hier is over nagedacht. Ook hier laat je best de oranje accenten achterwege, maar we kunnen ons toch niet voorstellen dat er iemand 100 euro gaat neertellen voor wat oranje plastic. Ons exemplaar was uitgerust met een zeer mooi navigatiesysteem. Het scherm is groot en de route is duidelijk zichtbaar. De gebruikte materialen zijn volledig conform met de rest van het segment, de afwerking is top. Op de autosnelweg heb je niet direct het gevoel in een SUV te zitten, dat komt omdat de voorruit nogal laag staat.

De Sportage heeft standaard een zeer mooie 564 liter grote kofferruimte. Met de achterste zetels naar beneden bedraagt de ruimte 1.353 liter, en dat valt wat tegen voor zo’n wagen. Hij is dan weer wel makkelijk te laden, vanwege zijn relatief lage laaddrempel.

rijtest Kia Sportage 2.0 crdi

Onder de kap van onze testwagen zat een 2 liter turbodiesel die 136 pk en 320 Nm voortbrengt. Meer dan power genoeg want de 1.433 kg zware Kia sprint in 10,8 seconden naar de 100 km/u. De 2.0 CRDi zorgt zelfs af en toe voor wat ongewenste wielspin. Ondanks dat het maximale koppel al bij 1.800 tpm beschikbaar is, komt de kracht redelijk bruut. De wielspin heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat we hier met een voorwielaangedreven wagen op pad zijn. Vierwielaandrijving is een optie van 1.500 euro en is alleen beschikbaar op deze 2 liter diesel. Als gemiddeld verbruikscijfer voor deze krachtbron geeft Kia 5,5 l/100 km op. Dat is wel zeer optimistisch want we moesten moeite doen om hem onder de 7 l/100 km te houden bij veel autostrade. De handgeschakelde zesbak doet zijn werk niet slecht, maar blinkt verder nergens in uit.

rijtest Kia Sportage 2.0 crdi

We hebben reeds vermeld dat we veel op de autosnelweg hebben gereden. Daar merk je dat deze midi-SUV vooral op comfort is afgesteld. Een goede keuze, al krijg je er wel het typische overhellen bij, toch koopt niemand een Koreaanse SUV voor het betere bochtenwerk. Op snelwegen laat hij wel een steek vallen. De sturing is te gevoelig waardoor je constant zit te corrigeren om rechtdoor te blijven. Je wordt het na een tijdje wel gewoon, maar het blijft irriteren. Heel jammer, want verder ligt de Sportage bij hoge snelheid als een blok op de weg.

De Kia is niet alleen één van de mooiste in zijn segment, hij is ook zeer competitief geprijsd. De aan te raden versie met 2 liter turbodiesel is ongeveer 2000 euro goedkoper dan al zijn concurrenten met vergelijkbare motorisaties. Ga je voor de nieuwe 1.7 CDTi met 115 pk en 255 Nm dan begint de Sportage al bij  22.630 euro, een prijs waarvoor je veel auto krijgt. Dat maakt dat hij als totaalpakket weer een belangrijke speler gaat zijn op de SUV-markt in het C-segment.

Met dank aan Kia Belgium voor de testwagen

Specificaties

Motor

2-liter turbodiesel, vier-in-lijn

Vermogen

136pk

Koppel

320 Nm

Overbrenging

6-bak manueel

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 533 kg

Topsnelheid

182 km/u

Prijs testwagen

€ 0.00

Prijs basismodel

€ 24 980.00

0 tot 100 km/u

10.80 sec

Gemiddeld testverbruik

7.10 L/100km

Min. kofferinhoud

564 L

Max. kofferinhoud

1 353 L

Auteur: Tom
Reacties: 1 reactie

Tags

suv

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
@uto 16:37
afbeelding van @uto

Ziet er stukken beter uit dan zijn voorganger !

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws