Gametest: Car Mechanic Simulator 2021 (2021)

Car Mechanic Simulator 2021 review gametest autofans

In 2014 had Poolse gamestudio Red Dot Games een culthit met Car Mechanic Simulator. Nu zijn ze terug met de al weer derde opvolger die nieuwe tools, nieuwe auto's (waaronder EV's) en een opgefriste speelervaring biedt. Haal de digitale bus WD-40 boven, het is tijd om een hoop auto's uit elkaar te halen!... en ze hopelijk terug in elkaar te krijgen.

Hoewel deze Car Mechanic Simulator 2021 gezien kan worden als de opvolger van de derde game uit 2017 (Car Mechanic Simulator 2018), moeten we grif toegeven dat Red Dot Games de voorbije jaren de 2018-editie is blijven opfrissen met updates en downloadbare content waarin gelicenseerde modellen van Porsche, Bentley, Lotus, Dodge en zelfs Pagani de revue passeerden. Het originele concept met de originele garage bleef echter behouden. Waardoor het tijd was voor een nieuwe setting om aan de slag te gaan.

DDT achterna!

De premisse van Car Mechanic Simulator 2021 is poepsimpel: als startende garagist heb je een garage aan een verlaten tankstation opgekocht en heb je de droom om uit te groeien tot een service imperium. Houd je paard echter in bedwang. Want net zoals in het échte leven zal je onderaan de ladder moeten beginnen. Waardoor je eerste schroefwerk niet aan één of andere sportwagen zal zijn, wel aan een aftandse Amerikaanse gezinswagen uit de jaren 70. De eerste uurtjes van de game zal je dan ook zo veel olie vervangen dat je 's avonds zin hebt om de airfryer boven te halen zodat je niets met olie in de pan hoeft te bakken.

De jongens en meisjes bij Red Dot Games zijn echter pienter genoeg om het aanbod van klanten (dat trouwens willekeurig wordt gegenereerd) sterk af te wisselen. Nog geen half uurtje in de game en we waren tussen 2 oliewissels door de ABS-module van een Tesla Model 3 aan het vervangen. Nu ja, officieel heet de auto in de game "Atom 330" maar zelfs een blinde zonder bril herkent er meteen de Model 3 in. Door af en toe een specialere vis in de mix te gooien blijf je geïnteresseerd om verder te werken. Want elke afgewerkte auto (en elke handeling trouwens) levert je XP op waarmee je kan stijgen in level. Stijg je een level, dan komen klanten met grotere problemen richting je garage én kan je de spelervaring upgraden.

Mijn uren lopen, mijnheer

Met de alinea hierboven hebben we eigenlijk de gameplay van CMS 2021 beschreven. Net zoals de naam van de game de lading dekt. Dit is een garage-simulator, dus zal je alle taken uitvoeren die je maar tegen kan komen in een autogarage. Van - hier zijn we weer - oliewissels, over het vervangen en uitlijnen van velgen met band, tot het opsporen van de oorzaak van een door de klant cryptisch omschreven probleem. Waar de problemen in het begin duidelijk worden aangegeven (vervang remblokken vooraan), komen op termijn klanten binnen die zeggen dat hun auto niet zo vlot loopt. Niets ontspannender dan een V8 tot de laatste vijs uit elkaar halen om het probleem te vinden, toch?

Car Mechanic Simulator 2021 review gametest autofans

Geeft het idee van een auto helemaal uit elkaar te halen je al stress? Dan benader je CMS 2021 op de verkeerde manier. In Car Mechanic Simulator zijn geen timers of competitieve doelstellingen. Je bepaalt zelf het tempo van je werk en bouwt op je eigen ritme aan je garage. Dankzij de upgrades die je gaandeweg kan vrijspelen (waarmee je onder andere sneller handelingen kan uitvoeren) en dankzij de aankoop van uitbreidingen aan je garage (van carwash tot testcircuit) blijf je uurtjes zoet. Heb je eenmaal genoeg geld vergaard, dan kan je zelf op barnfind om een auto te restaureren en te verkopen met winst. Of een auto bij de dealer kopen om er een zelf gebouwde opgevoerde motor in te dumpen.

De moeite waard?

Heb je net zoals iedereen op onze redactie Car Mechanic 2018 grijs gespeeld, dan vraag je je natuurlijk af of deze CMS 2021 nieuw genoeg is om je terug uren te bekoren. Wel, in essentie speel je identiek dezelfde game maar is de setting nieuw en heb je enkele nieuwe features. Daarnaast is de autolijst een stuk omvangrijker. Voorganger CMS 2018 pronkte met standaard 40 auto's waar je aan kan werken, CMS 2021 ziet dat aantal stijgen richting 70 auto's. Daarenboven is de kans reëel dat de komende maanden/ jaren verschillende automerken officiële auto's via DLC richting de game brengen.

Car Mechanic Simulator 2021 review gametest autofans

Eveneens interessant is de toevoeging van EV's. Ook al beperkt het aanbod zich tot niet officiële broertjes van de Renault Zoe, Tesla Model 3 en Tesla Roadster. Reken daar ook nog nieuwe zaken bij zoals een zelf te bedienen carwash, diepgaandere verfmogelijkheden en een rist kleine minigames en de stap van 2018 naar 2021 zou groot genoeg moeten zijn. Tenslotte ogen alle locaties, menu's en opdrachten een stuk frisser en gedetailleerder. Ken je de originele games door en door, dan zal je wel even door de klassieke sleur moeten bijten (JA RUDDY, JE KOMT VOOR EEN OLIEWISSEL!) om daarna volop te kunnen genieten van de nieuwe features. Heb je nog nooit een Car Mechanic Simulator-game gespeeld? Dan is dit een no brainer voor elke autofan!

Conclusie

De grote massa gaat Red Dot Games nooit aanspreken met de Car Mechanic Simulator-reeks. Ben je echter een autofan met een neus voor mechaniek, dan is editie 2021 een must op je gamelijst. De gameplay voelt gestroomlijnd aan, de mogelijkheden zijn eindeloos, je steekt er iets van op en met een prijs onder de 30 euro ga je jezelf zeker niet bekocht voelen. Vraag ons echter nooit om nog een oliewissel uit te voeren. Daarvoor gaan we wel richting... euhm... garage.

Car Mechanic Simulator 2021 review gametest autofans

CMS 2021 is nu beschikbaar voor PC, PS4, PS5, Xbox One en Xbox X
Review op PS4 met Controller

Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws