Gametest: WRC Generations (2022)

WRC Generations game test review

Terwijl het fysieke WRC-kampioenschap een nieuw hoofdstuk in knalt met haar hybridewagens, sluit de digitale evenknie een tijdperk af. Met WRC Generations schuift ontwikkelaar Kylotonn haar laatste WRC-game naar voren voor Codemaster en EA de licentie in handen krijgen. En Kylotonn haalt voor de laatste keer nog eens alles uit de kast!

Zeven jaar lang ontfermde de Franse uitgever Kylotonn zich over de officiële gelicenseerde games van het World Rally Championship. Dit tot grote wrevel van EA en Codemasters die met de DiRT-reeks tegengas gaven. Tot nu, want vanaf 2023 zullen EA en Codemasters zich ontfermen over de officiële WRC-game. Waardoor Kylotonn haar zeven jaar trouwe dienst niet afsluit met WRC 11 als opvolger van WRC 10... maar wel met WRC Generations. Een ode aan de racerij en zichzelf!

Rollen met de spierballen

Een racegame is maar zo goed als zijn auto's en circuits. Dat hebben ze bij Kylotonn al lang door, waardoor WRC Generations uitpakt met misschien wel de meest omvangrijke line-up die we ooit in een rallygame hebben gezien. 21 landen met 165 unieke stages, 85 auto's waarvan 37 absolute klassiekers en - uiteraard - de nagelnieuwe generatie WRC-auto's met hybridekracht van deelnemende constructeurs Hyundai, Ford en Toyota.

WRC Generations game test review

Reken daar ook nog eens verschillende weersomstandigheden en tijdsomstandigheden bij op en je hebt content waar je wel even zoet mee bent. Om je een idee te geven: rallygame DiRT 2.0 had met alle extra te betalen content (DLC) amper 13 landen waar je aan het racen kon! Over de line-up van de auto's kunnen we kort zijn: van de nieuwste rallykarren, via de voormalige rallykanonnen tot absolute klassiekers zoals de Audi Quattro en Peugeot 205 T16 Evo 2.

Rally van Ieper? Uiteraard!

Met 21 landen in de line-up kon natuurlijk België niet ontbreken! Waardoor je virtueel aan de slag kan op de Kemmelberg, Dikkebus en in Zonnebeke. Hoewel de parcours geen waarheidsgetrouwe kopie zijn geven ze wel mooi ons boerenlandje weer. Hetzelfde kan gezegd worden over de andere honderden circuits. Proeven die een mooie mix bieden tussen trage technische stukken en pijlsnelle secties waarbij elke fout genadeloos wordt afgestraft.

WRC Generations game test review

Het verschil tussen de verschillende landen (en de vegetatie) wordt mooi weergegeven maar we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de omgevingen vrij kaal zijn. Een tweetal "kartonnen" toeschouwers die staan te juichen, het geeft niet meteen weer wat voor feest rally kan zijn. Eerlijkheidshalve moeten we wel vermelden dat we WRC Generations speelden op PS4. Waardoor next gen consoles en PC waarschijnlijk het visuele spektakel nog wat opschroeven. Echter merk je wel dat de kleine uitgever Kylotonn niet de slagkracht heeft van het gigantische EA.

Auto's missen feel maar rijden voortreffelijk

Dat merk je niet zozeer op dynamische vlak, want wij vinden deze WRC Generations met controller bijvoorbeeld beter spelen dan DiRT 2.0, wel op vlak van emotie. De geluiden van de auto's, omgeving en menu's missen wat flair. Alsof ze nét wat te klinisch zijn opgenomen. Zo hoor je bij veel auto's een compleet ander motorgeluid wanneer je de toerenbegrenzer invliegt. Alsof een nieuwe audiofile plots aan het spelen gaat. Het zijn geen spelbrekende factoren maar ze doen wel afbreuk aan de sfeer van het spel.

WRC Generations game test review

Zonde, want qua rijden valt er ontiegelijk veel fun te halen uit WRC Generations. De instellingen voor simsturen zijn omvangrijk en ook na wat priegelen met de controller geraak je vertrouwd met de racebolides. Wie denkt meteen aan de slag te kunnen met forse classics of de nagelnieuwe hybrides is er echter aan voor de moeite. Die reageren zo brutaal dat je best eerst wat ervaring op doet in de lagere klassen.

Content, content, content

Die ervaring kan je opdoen in een ruim assortiment aan gamemodi. Uiteraard is er de full option carrièremodus waar je een eigen raceteam moet beheren van auto tot toiletdame. Heb je echter zoals ons kinderen en een huishouden, dan kan je aan de slag in de Season-modus. Die haalt al het overbodige vet van de carrièremodus weg en laat je gewoon racen. Daarnaast zijn er nog challenges waarbij de game je uitdaagt in een specifieke auto én LEAGUES, een soort van online weekly missions à la Gran Turismo.

WRC Generations game test review

Wil je volledige vrijheid? Dan kan je ook gewoon een specifieke stage en auto nemen in quickplay terwijl je via gamemode Training kan, tja... trainen. Ongeacht met welke modi je aan de slag gaat, overal krijg je ervaringspunten waarmee je extra (vooral visuele) content kan ontgrendelen. Waardoor je niet verbannen wordt tot de carrièremodus om progressie te maken.

Conclusie

WRC Generations is geen die hard simracer die je een pak billenkoek wil geven. Wel is dit een zeer toegankelijke rallygame met een leuke leercurve. Een WRC-game voor iedereen dus. Met rechtstreeks uit de doos bijna hallucinant veel content. Een waardig afscheidscadeau van uitgever Kylotonn die nu de fakkel doorgeeft aan Codemasters. Vertrek betekent echter geen afscheid, want Kylotonn is volop bezig met het langverwachte Test Drive Solar Crown. Waardoor er in de toekomst geen tekort zal zijn aan racegames!

WRC Generations game test review

WRC Generations is nu beschikbaar voor PC, PS4, PS5, Xbox One en Xbox Series X/S
Review van WRC Generations op PS4 met een PS4 Controller

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws