Zijn "overstaande" dieselmotoren de toekomst?

Dankzij strengere emissienormen staat de motor in zijn huidige configuratie wat onder de hakbijl. Er zit nog een toekomst in maar de poorten zijn open voor nieuwe experimentele oplossingen. Denk maar aan Mazda die een benzinemotor zelf gaan laten ontbranden (SkyActiv X). Een andere oplossing zou een motor zijn met twee zuigers per cilinder. Waarom én hoe dat juist werkt? Kijk maar even hierboven.

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
C. 10:24
afbeelding van C.

Lijkt mij goed ter vervanging van de echt grote motorblokken, maar hoe wil je zo'n motor met een dubbel aantal aan onderdelen (is ook weer duurder in onderhoud) in onze kleine Europese auto's krijgen?

4g63 13:39
afbeelding van 4g63

Hoe ze die uitlaatgassen deftig weg krijgen is niet echt duidelijk maar 't ziet er veel efficiënter uit dan nu. Techniek bestaat al tijdje blijkbaar dus zou 'n verschil kunnen maken.
Succes zal wsl afhangen hoe betaalbaar elektrisch gaat worden. Als dit een niche blijft dan heeft dit een toekomst, hoewel de uiteindelijke kost per km elektrisch steeds minder is.

Benny Mee 16:51
afbeelding van Benny Mee

Zo'n driecilinder werkt dan feitelijk als een zescilinder, maar met het verbruik van een driecilinder. Of zie ik dat verkeerd?

tomtom 20:09
afbeelding van tomtom

Hoe verschilt dit van de klassieke boxermotor zoals Porsche die gebruikt in zijn sportwagens?

John 21:33
afbeelding van John

Een boxer motor is gewoon een v-motor waarbij de v-hoek 180° is. Deze motor is een 3-in-lijn met daarop nog eens een 3-in-lijn, dus boven en onder een krukas, en in het midden gebeurt de ontsteking, zonder cilinderkoppen. Bij de boxer is er 1 krukas in het midden en gebeurt de ontsteking aan de uiteinden met cilinderkoppen.

Yvesw 08:29
afbeelding van Yvesw

Nog simpeler; bij boxermotoren "slagen" de zuigers naar de buitenkant van de motor (vandaar ook de naam bokser), één zuiger per cilinder. Bij bovenstaande configuratie slagen de zuigers naar elkaar, twee per cilinder.

Jensd 14:17
afbeelding van Jensd

En als ze lang genoeg slagen? Zijn ze dan geslaagd?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws