Bizar: Engler V12 is een 1.200 pk sterke… quad? (2024)

Engler V12 Superquad 2024

Er is een nieuwe quad op de markt, en dat is er eentje voor de durvers. De Engler V12 is namelijk niet zomaar een quad maar wel eentje met — je raadt het al — een V12-motor en een topsnelheid van meer dan 400 km/u… Méér dan genoeg om ons Autofans heel even Quadfans te maken, niewaar.

De V12-motor lijkt al even met uitsterven bedreigd, maar daar viel de afgelopen dagen niks van te merken. Zo pakte Aston Martin plots doodleuk een nieuwe twaalfcilinder uit voor zijn toekomstige modellen en bij Ferrari gingen ze vandaag nog een stapje verder: daar onthulden ze nu al een gloednieuwe GT met een V12 onder de kap. De twaalfpitter lijkt met andere woorden begonnen aan een tweede leven, en niet alleen bij auto’s.

Topsnelheid te bepalen

Het Britse Engler heeft namelijk het doek getrokken van zijn nieuwste quad en geloof het of niet, maar die krijgt eveneens een V12-motor mee. Dat is ook niet de minste want het blok is goed voor 1.200 pk en 1.200 Nm koppel, genoeg om het — ook al — 1.200 kilogram zware stuk speelgoed naar de 100 km/u te katapulteren in amper 2,5 seconden. Nadien gaat de lekker toepasselijk genoemde ‘Engler V12’ door tot een topsnelheid van meer dan 400 km/u en we kunnen ons best voorstellen waarom de Britten daar geen preciezer cijfertje op kunnen kleven. Een quad zijnde zit je namelijk niet in maar op dit apparaat zoals bij een motorfiets, dus wij zouden het ook opgeven làng voor we de 400 km/u bereiken.

Engler V12 Superquad 2024

Engler is trouwens niet aan zijn proefstuk toe in de wereld van de ‘superquads’, want eerder bouwde het bedrijf al een exemplaar waar er een V10 tussen je billen ligt. Dat was toen het 5.2 liter grote blok van de Audi R8, maar dan gekieteld tot het 1.100 pk ophoestte. Over de herkomst van de nieuwe V12 blijft Engler voorlopig vaag, maar ze beloven er binnen het jaar meer details over te onthullen… Inclusief misschien een échte topsnelheid, als ze tegen dan iemand gek genoeg kunnen vinden hebben om die te durven opzoeken. Iemand kandidaat?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws