Jaguar F-Type ZP: laatste sportwagen op benzine (2023)

Jaguar F-Type ZF info belgie

Jaguar geeft met de F-Type ZP te kennen dat het officieel kapt met het bouwen van sportwagens met verbrandingsmotor. Het - noodlijdende - Britse merk wisselt namelijk het geweer van schouder en zet resoluut in op elektrificatie. Veeg je mee een traantje weg?

Bijna 75 jaar geleden sloeg Jaguar iedereen met verstomming, op de Belgische autostrade nota bene. Want Ron ‘Soapy’ Sutton, zette in 1949 met de XK120 een destijds hallucinante top neer van 213,01 km/u. De "sportwagen" op benzine was geboren. In 2023 zal Jaguar echter de sporwagen op benzine begraven, met de F-Type ZP als finaal afscheidsmodel.

ZP? Als in Zoute (Gran) Prix?

Met amper 150 exemplaren wordt die F-Type ZP Edition alvast een verzamelobject. De letters "ZP" zijn trouwens geen knipoog naar de Belgische Zoute (Gran) Prix, maar wel naar de E-Type ZP, een raceversie van de E-Type, tenslotte de spirituele voorvader van de F-Type.

Jaguar F-Type ZF info belgie

Elke F-Type ZP krijgt de begeerlijke 5-liter V8 met supercharger voorin met 575 pk. Klanten mogen wel kiezen uit het koetswerk - cabrio of coupé - en de kleurstelling. Zo heb je een blauw exemplaar (Oulton Blue Gloss) of een grijze versie (Crystal Grey Gloss). Toegegeven, voor een uitzwaaimodel zijn dat twee vrij sobere kleuren. Al zegt Jaguar dat de kleuren nooit eerder werden aangeboden op de F-Type.

Het einde is niet in zicht

Of het met deze F-Type ZP over-and-out is voor sportwagens bij Jaguar? Ja en nee. Vind je dat een sportwagen moet beschikken over een brullende verbrandingsmotor? Dan is Jaguar per 2024 dood voor je. Volgend jaar lanceren de Britten namelijk een elektrische GT die uit moet pakken met extreme prestaties en een riante range van 700 kilometer.

Jaguar F-Type ZF info belgie

Dat is trouwens nog maar het startschot, want Jaguar wil zichzelf heruitvinden als een EV-merk dat moet gaan concurreren met de elektrische Porsches van deze wereld. Nodig, want de voorbije jaren is het merk - door een gebrek aan nieuwe modellen - wat in de vergetelheid geraakt bij het grote publiek.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws