BMW’s benzinewagens verliezen de ‘i’ binnenkort uit hun naam, dit is waarom

BMW naamgeving 2024

Zie je iets als ‘320i’ achterop een BMW staan, dan weet je meteen dat het om een benzinewagen gaat, toch? Wel, binnenkort niet meer. BMW gaat zijn naamgeving namelijk aanpassen en daarbij moeten benzinewagens afstand nemen van het ‘i’-tje… En dat is eigenlijk niet eens zo’n onlogische keuze.

Elektrische auto’s zorgen tegenwoordig voor flink wat kopzorgen op de marketingafdelingen van constructeurs. Zo besliste Mercedes pas nog om zijn ‘EQ’-naamgeving uit te faseren en zijn EV’s normalere namen en looks te geven, terwijl ze bij Audi dan weer denken aan even cijfertjes — zoals A4 en Q6 — voor elektrische auto’s en oneven cijfers voor al de rest. BMW koos dan weer voor een ‘i’-tje in de namen van al zijn EV’s, al is er één probleem: zo’n ‘i’-tje hebben benzinemodellen ook.

’i’ wordt alléén voor ev’s

BMW heeft daarom een opmerkelijke knoop doorgehakt: zijn auto’s met benzinemotoren zullen het op termijn zonder ‘i’ achter hun namen moeten doen. Dat heeft een topman binnen het merk verklaard tegenover BMWBlog en die “termijn” start al best snel. Zo zou de topversie van de aankomende X3 niet meer als M40i door het leven gaan zoals bij het huidige model, maar wel als ‘X3 M50’ — zonder ‘i’ dus. Hetzelfde moet nadien stelselmatig gaan gebeuren met de rest van het gamma, dus zeg iconische namen als ‘320i’ en ‘530i’ maar gedag. Op die manier moet een ‘i’-tje in de naam eenduidig gaan betekenen dat het gaat om een elektrisch model, waarbij de letter zijn betekenis van ‘injectie’ voorgoed inruilt voor ‘innovatie’ en er geen verwarring tussen de twee meer mogelijk is.

BMW naamgeving 2024

Heel verrassend is deze beslissing trouwens niet want een jaartje geleden bleek uit een onderschept patent al dat BMW allerhande namen zonder ‘i’ had vastgelegd. Dat ging toen van ‘330’ voor de huidige ‘330i’ tot zelfs ‘X550’ voor het model dat nu nog als ‘X5 xDrive50i’ door het leven gaat. Daar kwam toen ook een nieuwe, driecijferige aanduiding voor EV’s uit naar boven, waarbij pakweg de i7 xDrive60 omgedoopt zou worden tot ‘i760’. Daarover verklapt de topman voorlopig echter nog niks maar dat lijkt dan een best logische volgende stap in de geest van het gelijktrekken van modellen op verbranding en op elektro.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Maarten 22:06
afbeelding van Maarten

Ik snap dat gedoe rond naamswijzigingen niet. Ik heb i3 of 318i nooit verwarrend gevonden. Ook bij andere merken. Voor mij is het eerder storend dat merken denken dat ze moeten aanpassen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws