Test + Video: Kia EV9 (2024)

Kia EV9 test rijtest info belgie

Het is de grootste, zwaarste en duurste auto die Kia ooit meebracht naar het Oude Continent. Daardoor is hij meteen ook de meest indrukwekkende Kia ooit. Maak kennis met de Kia EV9, een elektrische mastodont op wielen die houtskool maakt van al zijn Europese rivalen.

Wat is dit?

Dé Kia voor mensen met een samengesteld gezin en een roedel kinderen. Of realistischer: het fiscaal interessant alternatief voor de zelfstandige die momenteel nog rond toert met een BMW X5 plug-in, niet dood gevonden wil worden in de iX, maar meer luxe en performance wil voor minder geld. Voor al de rest van de wereld is dit simpelweg de Kia EV9, een 5 meter en 1 centimeter lange elektrische SUV met 6 of 7 zitplaatsen.


CHECK HIER ONZE VIDEO:


Wat? 5 meter?!

Jep, ook Kia leeft tegenwoordig op grote voet. Want de EV9 doet met zijn 5 meter en 1 centimeter een Volkswagen Tiguan er uitzien als een schattig boodschappenkarretje. Zoek het echter niet te ver, want deze EV9 is een global car die ook furore moet gaan maken in de Verenigde Staten. Blijkt zo'n EV9 toch wat te groot voor je, dan wassen ze 'm in Zuid-Korea binnenkort wat te heet tot EV5 en vervolgens zelfs tot EV3.

Kia EV9 test rijtest info belgie

Nu goed, het voordeel van die riante proporties is dat Kia natuurlijk een statement neer kan zetten op de baan. Noem ons bevangen door wierook, maar we vinden deze EV9 er imposanter uitzien dan pakweg de nieuwe Range Rover en al zeker fraaier dan de BMW iX. Zouden Stormtroopers per vierwieler op zoek zijn naar Princes Leia, ze reden zonder twijfel in deze Kia EV9. Dikke 19- of 21-duims velgen, led-koplampen en een gigantisch "KN-logo" op de bips. Deze EV9 heeft het allemaal.

Hoe zit het nu met die binnenruimte?

O ja, de binnenruimte. Die is er, godgloeiende! Standaard levert Kia deze container met zeven zitplaatsen (2+3+2). De hoogste GT Line AWD-uitvoering kan je tegen meerprijs uitrusten met zes zitplaatsen (2+2+2). Waarom je meer zou betalen voor minder bipsplaats? Simpel. De middelste zitrij wordt dan vervangen door twee luxe-fauteuils die je in zowat alle richtingen kan schuiven en draaien. Jep, zelfs 360°. Vraag het elke ouder maar die dagelijks klooit met zijn dierbaarste bezit in een kinderzitje te gespen; dit is een godsgeschenk!

Kia EV9 test rijtest info belgie

Zit je overal even ruim? Toch al zeker op de twee voorste rijen. Achterin hangt het er vooral vanaf hoe genereus de passagiers op de middelste rij zijn. Schuiven die hun first class stoelen iets naar voren om nog steeds business te, euhm, rijden, dan heb je niet te klagen. Niet in het minst omdat ook de klimaatcontrole zijn weg tot helemaal achteraan vindt. Ook niet onbelangrijk; zelfs met de derde zitrij opgesteld kan je nog steeds 333 liter kwijt in deze EV9. Dat is op het niveau van een Volkswagen Polo. Leg je zowel de derde als tweede zitrij plat, dan heb je zo maar even 3.000 liter aan slaapruimte. Meer dan genoeg voor een stoeipartijtje met z'n tweeën, drieën of zelfs vijven. Ach, een mens moet toch iets doen tijdens het laden op een duistere snelwegparking, niet?

Maar gaan we onze billen dan niet pijnigen?

Als het van de EV9 afhangt alvast niet nee. Want de gebruikte materialen in het interieur zijn voortreffelijk. Er is vegan leder (welkom in 2024) maar ook zachte materialen overal waar je voelt. Neem nu zoiets banaal als de zonneklep, die is zachter dan wat we al hebben gevoeld in sommige voertuigen van Maybach of zelfs Rolls-Royce! Probeer gewoon je knie niet te stoten aan de schermpjes. Want die zijn er... in overvloed.

Kia EV9 test rijtest info belgie

Zo heb je een instrumentencluster en infotainmentdisplay die beide 12,3-duim meten. Daartussen ramt Kia nog eens een schermpje voor de klimaatcontrole (van 5,3-duim). Omdat de EV9 echter ook nog zoiets als een stuur aan boord heeft, zie je geen pixel van dat schermpje. Waardoor je dus puur op geluk de achterruitverwarming zal moeten aanzetten. Goed nieuws echter: er zijn ook nog fysieke knopjes onder het infotainmentdisplay om de temperatuur te veranderen. Oef.

Wat zit er nu onder de kap?

Foei Dirk, bij een EV moet je eigenlijk vragen: Wat zit er onder de carrosserie? In het geval van de EV9 alvast een riant accupakket. Dat is maar liefst 99.8 kWh groot en houdt netto nog steeds 96 kWh over. Om je een idee te geven: de veel kleinere - maar financieel even dure - BMW iX3 doet het met een batterij van ochottekes 74 kWh netto. De keerzijde van de medaille is misschien wel het gewicht dat er aan deze EV9 vast hangt. In zijn lichtste configuratie spreken we al over 2.5 ton, de versie met vierwielaandrijving ziet zijn gewicht stijgen tot 2.7 ton. Slik.

Kia EV9 test rijtest info belgie

En dat brengt ons aan de schaduwzijde van de keerzijde van de medaille (volg je nog?). Die basisversie van 2.5 ton krijgt namelijk een amper 204 pk (350 Nm) sterke elektromotor op de achteras. Goed voor een baardgroeiende 9,4 seconden sprinttijd naar de honderd. Met zeven inzittenden en 900 kg aan de trekhaak vragen we ons zelfs luidop af of de instap-EV9 überhaupt de honderd aan kan tikken! Het alternatief? De AWD-uitvoering die meteen het vermogen richting de 385 pk (700 Nm) klets en uitpakt met een sprint van 5,3 seconden. Kijk, dat is al meer op het niveau van een EV. Ook goed nieuws voor onze noorderburen: de EV9 AWD mag meteen ook 2.5 ton aan de trekhaak hangen. Enig!

Met welke EV9 reden jullie?

Omdat onze redactie al bovengemiddeld bebaard is, gingen we op pad met de EV9 GT Line AWD, de rapste versie getooid in het stoerste jasje. De partytrick van het gros van de elektrische auto's weet 'ie alvast af te vinken. Want hoewel een sprint van 5,3 seconden niet bovengemiddeld snel is... is het dat wel wanneer je een schoolbus in beweging zet. De EV9 rijdt dus als een statige tank op steroïden in AWD-vorm. Kia is er wonderwel in geslaagd om het gewicht te beheersen en ook de ophanging is comfortabel. De demping was droog, al had dat misschien wel te maken met de 21-duims velgen van de GT Line. De reguliere AWD op 19-duimers is waarschijnlijk zachter... en niet trager!

Kia EV9 test rijtest info belgie

Kortom, de EV9 toont dat de Zuid-Koreanen al lang geen budgetkarretjes meer maken. Veel Europese merken kijken met blozende kaakjes naar deze joekel op wielen en kunnen zich enkel nog verbergen achter hun badge-imago. Opladen aan 11 kW AC en 210 kW DC, een verbruik van zo'n 23 kWh/100 km in koude omstandigheden, Vehicle To Home mogelijkheden tot 11 kW,... deze EV9 doet niet onder of zet zelfs de standaard. De hamvraag is natuurlijk of deze EV9 té groot is voor onze wegen? Ach, als je er elke dag alleen mee naar het centrum van Brussel wil rijden, dan ben je natuurlijk een halve fonduepot. Zoek je echter naar ruimte, comfort en performance in een EV? Dan heb je hier misschien wel de (betaalbare) eindbaas voor je staan.

Juist ja, die prijs?

71.690 euro. Jep, da's veel geld voor een Kia. Daar kan je bij Kia zelfs vlot 5 Picanto's plus een jaarvoorraad friet bij Frituur "De Vetige Swa" voor kopen. Erger nog, onze GT Line ging zelfs over de 80.000 euro! Maar hier komt de realiteit van de elektrische veelzitters: Een Mercedes EQS SUV, Tesla Model X, Volvo EX90 en Polestar 3? Die kosten allemaal vlot richting en over de 100.000 euro.

Kia EV9 test rijtest info belgie

Daarom zeggen we het nog maar eens: een BMW iX3 met wat opties gaat vlot over de prijs van deze EV9 (ook in leasing). Mik dan ook op de Earth AWD-uitvoering van 75.990 euro, je doet de koop van je leven voor je gezin...

Conclusie

De EV9 is hét visitekaartje van Kia. En wat voor één! Op vlak van afwerking, comfort, ruimte, efficiëntie en rijden kunnen hier nog veel concurrenten een puntje aan zuigen. Ja, hij is eigenlijk te groot voor onze wegen... maar deze knaap spreekt al boekdelen voor de op til staande EV5 en EV3.

Kia EV9 test rijtest info belgie

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Tom 15:23
afbeelding van Tom

Geen frunk test ?

Yvesw 19:19
afbeelding van Yvesw

GEEN PANIEK! Die kan je in onze preview-vid terugvinden op 5min49 ;-) We excuseren ons voor het gebrek aan frunktest in deze video. ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=koOeUE-rsgs&t=30s&ab_channel=Autofans

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws