Officieel: dit is de elektrische Kia EV5 in productievorm (2023)

Kia EV5 2023

UPDATE: Specificaties nu bekend
De Volkswagen ID.4’s en Tesla Model Y’s van deze wereld mogen zich zorgen gaan maken, want Kia heeft de productieversie van zijn EV5 klaar. Die kregen we eerder al in conceptvorm te zien, en pronkte toen met een vergelijkbaar design als grote broer EV9. Dat design blijft gewoon overeind, en nog geen klein beetje.

Specificaties toegevoegd onderaan het artikel (12/10/2023)

Kia heeft een nieuwe designtaal, en die ‘Opposited United’-filosofie combineert scherpe lijnen en hoeken met afgeronde oppervlakken. Kijk maar naar de nieuwe EV9 en maak ons wijs dat die elektrische SUV daardoor geen imposante verschijning wordt. Is het dik 5 meter lange gevaarte je echter net een beetje te imposant, of zijn prijs van 75.000 euro je net te hoog? Dan biedt Kia nu officieel verlossing.

Tiger Face x Multipla

Dit is namelijk de Kia EV5 en als die je bekend voorkomt, dan is dat geen toeval. Dat ligt er niet alleen aan dat de nieuwkomer als twee druppels water op grote broer EV9 lijkt, maar ook dat we de auto al eens in conceptvorm te zien kregen onder de noemer — jawel — EV5 Concept. Plaats je dit productiemodel daarnaast, dan moet je al helemaal je best gaan doen om verschillen te spotten. Zo voegen de Koreanen wel een aantal broodnodige handigheidjes toe zoals deurgrepen, maar verder blijft de ‘Opposites United’-designtaal met ‘Tiger Face’-front enal intact. Qua formaat zou hij echter de elektrische evenknie van bijvoorbeeld de Kia Sportage worden, en op die manier de concurrentie aangaan met modellen als de Volkswagen ID.4, Volvo XC40 Recharge en Tesla Model Y.

Kia EV5 2023

Wat wel helemaal anders is dan bij de conceptcar, is het interieur. Zo krijgt de EV5 een cabine aangemeten die op zijn zachtst gezegd doet denken aan die van de EV9, al zijn een aantal dingen wel het vermelden waard. Zo lijken het stuur en de drie in één geheel gemonteerde schermen identiek, ook al weten we van die laatsten nog geen precieze afmetingen. De middenconsole zit echter een stuk lager en de passagiersstoel plooit er op zo’n manier overheen dat het bijna lijkt alsof er Fiat Multipla-gewijs een derde zitplaats op de voorste rij zou ontstaan. Kia bevestigt nog niet of dat een mogelijkheid is, maar ze verklappen wel dat je kan kiezen uit 64 kleurtjes voor de sfeerverlichting…

Voorlopig alleen kijken

Dat is voorlopig wel het enige cijfertje dat we mogen kennen, want over de aandrijflijnen blijft het karakteristiek stil. Kia — en concerngenoot Hyundai — maken er namelijk een gewoonte van om het design en de specificaties afzonderlijk te onthullen, en dat is niet het enige dat ze achterhouden. Zo verklapt de constructeur wel dat de EV5 “aanvankelijk op de Chinese markt” gelanceerd wordt voor het einde van 2023, maar zeggen ze er niet met zoveel woorden bij waar hij daarna zoal verwacht mag worden. We kunnen dus nog niet met zekerheid zeggen of deze EV bij ons verkrijgbaar wordt, al gaan we daar wel van uit.

Kia EV5 2023

Zowel over zijn globale markten als over zijn specificaties belooft Kia uitsluitsel te geven tijdens hun ‘EV Day’. Dat evenement gaat door ergens in oktober, en moet de elektrische transitie van het Koreaanse merk in de bloemetjes zetten… Afwachten dus!

Nu met specs! (12/10/2023)

Op haar EV-Days heeft Kia meer info gegeven over de EV5. Daardoor hebben we nu meer zicht op de specificaties van het compacte broertje van de EV9. Zo zal de EV5 zich in de basis markt zetten als een voorwielaangedreven elektrische crossover. Daarbij maakt een 218 pk sterke elektromotor het goede weer, gekoppeld aan een accu van 58 kWh. Diezelfde motor krijgt ook een "Long Range"-versie waarbij de accu wordt ingewisseld voor een exemplaar van 81 kWh.

Kia EV5 2023

Toch liever vierwielaandrijving? Dat kan gelukkig ook! De Long Range AWD koppelt de accu van 81 kWh aan twee elektromotoren (één op elke as) die in tandem 306 pk leveren. Met deze specs neemt Kia het duidelijk op tegen de Volkswagens ID.4 van deze wereld. Waar die Duitser echter redelijk droog voor de dag komt, pronkt deze EV5 met een doorlopende bank voorin. Het slechte nieuws? Die zal niet beschikbaar worden in Europa. Daarnaast is het ook niet duidelijk of we de "kampeerfuncties" krijgen. Het gaat dan over een hoedenplank die ook gebruikt kan worden als tafel, een koelkastje in de middentunnel achteraan en met de achterbank plat een vlakke "slaapvloer". Ach kom Kia, gun ons ook iets!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws