Autokeuring moet klantvriendelijker: binnenkort naar garagist voor herkeuring?

BMW E30 keuring 2023

Ben je in de voorbije jaren nog in een keuringsstation geweest, dan heb je het vast ook gemerkt: de wachttijden rijzen de pan uit. Daar wil onze Minister van Mobiliteit iets aan gaan doen, en er liggen interessante ideeën op tafel. Zo zouden herkeuringen binnenkort gewoon kunnen gebeuren bij een erkend garagist.

De autokeuring is voor de meesten onder ons een noodzakelijk kwaad, maar het hele gebeuren lijkt steeds kwader en kwader te worden. Zo kampten de keuringscentra met ellenlange wachttijden vanaf ze tijdens de coronapandemie de verplichting om een afspraak te maken invoerden, en die wachttijden zijn er niet op verbeterd sinds je terug kan langsgaan wanneer het je uitkomt. Zo zit de agenda van je lokale keuringscentrum op het moment dat je de brief binnenkrijgt vaak al vol tot na het verstrijken van je deadline, terwijl je bij vrij voorrijden uren staat aan te schuiven… En daar wil Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters nu verandering in brengen.

Nog deze maand verbetering

De minister voerde in de voorbije maanden namelijk een audit uit in de keuringsstations, en de resultaten zijn niet al te best. Zo blijkt dat de zes overkoepelende keuringsinstellingen in Vlaanderen vaak verschillende standaarden hanteren, en dat geldt ook voor welke wachttijden ze aanvaardbaar vinden. Om die wachttijden te beperken, zullen keuringscentra je binnenkort niet meer verplichten om binnen de 15 dagen terug te komen voor herkeuring indien het slechts om een klein gebrek gaat. Daaronder vallen bijvoorbeeld verkeerd afgestelde koplampen of versleten ruitenwissers; alles dat met andere woorden de veiligheid niet rechtstreeks beïnvloedt. De herstelling van zo'n problemen zou dan gewoon nagekeken worden bij de volgende periodieke keuring, en die regel zou nog voor het einde van deze maand in werking moeten treden.

Keuring 2023

Op de lange termijn zouden er echter meer ingrijpende aanpassingen in de keuringsprocedure moeten gebeuren, en daarvoor is Minister Peeters blijkbaar even gaan luistervinken bij onze Noorderburen. Daar kan de zogenaamde APK-keuring namelijk ook gebeuren bij erkende garages, naast de gewoonlijke keuringsstations. Zo’n vaart zou het bij ons niet meteen lopen, maar het idee ligt wel op tafel om de herkeuring bij bepaalde garagisten te laten uitvoeren om zo de keuringscentra wat extra ademruimte te geven. Wanneer die regel in werking zou treden is nog niet geweten, en er zijn natuurlijk ook nog heel wat vragen over welke criteria of prijzen zo’n monteur dan zal hanteren.

Derniers articles publiés

Commentaires (5)

Laisser un commentaire
Michael Leenaerts 14:51
Portrait de Michael Leenaerts

Welke garage heeft een remmen- en schokdempertestbank?
Of is dat opeens niet meer noodzakelijk dan..

Nidas Leo 15:10
Portrait de Nidas Leo

Het gaat voorlopig om KLEINE mankementen...

Adriaan 15:24
Portrait de Adriaan

Je wil vooral het misbruik eruit halen zoals: auto moeten laten herkeuren omdat de lichten verkeerd afgesteld zouden staan, je gaat naar een garage, die doen een test. Resultaat? Niets aan de hand, ze hebben ook niets moeten afstellen. Terug naar de keuring, herkeuring heeft plaatsgevonden. Groene kaart. Dit heb ik letterlijk meegemaakt, en door de garage nu de mogelijkheid te geven om te herkeuren maak je het voor de keurcentra heel wat minder lucratief om iemand af te keuren voor een akkefietje dat niet eens klopt.

this 11:38
Portrait de this

Alleen jammer dat je nog steeds geld kwijt bent aan herkeuring in geval van misbruik of fouten.

Lallemand 14:43
Portrait de Lallemand

Al duizenden mensen hebben dit al een aantal keren meegemaakt
Gemakkelijk verdiend

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités