Vraag: Grote motoren, bescheiden pk's?

oldsmobile_cutlass_supreme_calais_coupe

Anno 2016 sleuren automerken de pk's uit motoren die uit een scheermachine lijken te komen. Dat is niet altijd zo geweest. Daarom dat we op zoek gaan naar de grootste motoren met het minst aantal pk's die ooit in een productiewagen werden gelepeld.

Bewijs nummer 1: De Mercedes-AMG A 45; 381 pk uit een 2-liter viercilinder. Bewijs nummer 2: Ford Fiesta Black Edition: 140 pk uit een 1-liter driecilinder. We moeten tegenwoordig heus niet meer ver zoeken om +120 pk tegen te komen. Dat was nog niet zo lang geleden helemaal anders. Denk maar aan de - kanon destijds - Citroën Saxo VTS van rond de eeuwwisseling met 118 pk.

Daarom leek het ons eens fijn om op zoek te gaan naar de grootste motor (qua inhoud en cilinders) die ooit het levenslicht zag in een productiewagen, maar zijn aantal pk's bijna laat tellen op één hand. Als voorbeeld geven we alvast de - volgens ons onklopbare - Oldsmobile Cutlass Supreme Diesel. Een Amerikaanse coupé uit 1979 met een stevige 4,3-liter V8. Goed voor... 90 pk. Nee, echt geen grap.

Welke motoren hebben een gigàntische cilinderinhoud, maar slechts een handvol pk?

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités