Op stap met de MINI Countryman en zijn daktent

mini-countryman-autohome-rooftent-test-autofans-2017

Een tijdje terug publiceerden we een bericht over de Autohome-daktent voor de Mini Countryman. En aangezien we bij Autofans alles testen waar wielen onder zitten, stond een paar weken later een witte Countryman op onze oprit te blinken.

Op het eerste zicht zou je zeggen dat je een oversized skikoffer bijhebt. Maar de logo's op de schelp weten beter. Het gaat om een Autohome daktent voor de Mini Countryman. Geen alledaags zicht, deze Mini Countryman met een extra slakkenhuis, al verdwijn je wel tussen de massa mobilhomes en auto's met caravan en gele nummerplaat, eens je je op weg naar het zuiden begeeft.

als een leeuwenjager

Een daktent is wat het woord zegt. Het gaat om een tent die geïnspireerd is op de safaritenten die op pickups gebouwd worden in Afrika. Op zulke hoogte zijn ze veilig voor leeuwen en ander groot wild dat rondloopt in de brousse. In onze contreien zijn de leeuwen intussen naar de dierenparken verwezen, maar als je met een SUV van tegenwoordig geen ruw terrein meer opzoekt, dan kan zo'n safaridaktent op een Mini ook wel.

mini-countryman-autohome-rooftent-test-autofans-2017

Het principe is zo eenvoudig als het oversized is. Je gespt vooraan en achteraan wat dingen los, geeft de bovenschelp een zetje en de tent ontvouwt zich dankzij vier gasdrukveren op elke hoek. Geen gepruts meer met tentstokken, geen gezever met haringen in de grond kloppen. Alleen moet je wel boven zien te geraken...

mini-countryman-autohome-rooftent-test-autofans-2017

...en daar dient dan de aluminium ladder voor. De hoogte ervan is instelbaar, zodat je op oneffen terrein kan parkeren. Dat terrein is best wel niet te oneffen, als je 's nachts een beetje wil slapen zonder dat je uit je tent rolt.

mini-countryman-autohome-rooftent-test-autofans-2017

Binnenin de tent word je verwend door Mini. Een dikke matras wacht je op, twee hoofdkussens zijn voorhanden. Boven in het dak zit een LED-lampje op batterijen dat je met een zachte aanraking kan opzetten, zodat je ook 's avonds wat kan lezen. Wel even opletten dat je alle ritsen sluit voordat je dat lampje aanzet, of je hebt ongewenste gevleugelde gasten mee binnen. Ritsen zijn er genoeg, want om de één of andere reden zijn beide toegangs euh... deuren uitneembaar via de rits en wat velchro strips.

mini-countryman-autohome-rooftent-test-autofans-2017

Verder voorzien de ontwikkelaars ook twee hangnetjes voor je persoonlijke spulletjes en een central netje boven je hoofd voor dingen als je kleren. Een opbergprobleem is er wel voor de ladder, want als je boven bent, wil je graag dat niemand je kan volgen. In de tent is echter geen plaats voor twee personen en een ijskoude ladder. Dan kies je ervoor hem te laten staan, want springen naar je tent is geen optie.

fladderen aan 110 km/u graag

Onderweg toont de daktent zich als een luidruchtige bioscoopbezoeker die de film voor je komt verpesten. Door de logge vorm is het aangeraden niet sneller dan 130 km/u te rijden met je tent op je dak. Al bij 90 km/u komt de wind tussen de daktent en je eigen dak gefladderd en bij 120 maakt het zulk een gezoem dat je liever wat trager rijdt. 110 km/u is dan een mooie snelheid, en nog voordelig voor je verbruik ook. Met daktent en gepakt en gezakt deed onze Mini Cooper een goeie 8,5 l/100 km. Met zijn 85 kg voegt de Autohome daktent niet bijster veel extra gewicht toe. Toch merk je vooral aan de remafstand dat het hogere zwaartepunt en het extra gewicht een rol spelen.

mini-countryman-autohome-rooftent-test-autofans-2017

Als je bij Mini en moedermerk BMW in de prijslijst gaat kijken, zie je dat de opties best wat geld kosten. En dat is voor deze daktent niet anders. Afhankelijk van het formaat kost zo'n Autohome daktent rond de 3.000 euro. Dat lees je goed, daar heb je al een paar vakanties in de blokhut op de camping voor. Maar dan logeer je natuurlijk niet aan het eind van de wereld.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités