Column YW: ...Jouw vrouw is tenslotte niet de mijne

banner_1

Er hangt al een tijdlang een bittere nasmaak in mijn mond na de rijtest van de BMW X5 M. Nee, niet omdat ik aan het bordeelinterieur heb gelikt, wel omdat ik het gevoel heb iets te verzwijgen... Over die keer dat ik 12,3 liter reed met de mastodont.

Van een journalist wordt verwacht dat hij zich aan een bepaalde beroepsethiek houdt. Dat moet ook om aan objectieve berichtgeving te kunnen doen. In de autojournalistiek beperken die regeltjes zich echter tot: 'Niet slapen met de CEO van een merk' en 'Neem net niet het duurste gerecht in het driesterrenrestaurant dat afgehuurd is door de constructeur'. Om maar te zeggen dat subjectiviteit constant om de hoek loert. Want waar oorlogsreporters met een kogelwerend vest op tien meter van een granaatimpact liggen te bidden voor hun leven, zitten wij in een vijfsterrenhotel in Italië te mopperen over de afstand van kamer tot lobby.

Natuurlijk hebben we factoren die we objectief kunnen meten, er komt echt zoveel 'ik vind dat'-subjectiviteit bij loeren. Want het uiterlijk van wagens kan je niet meten, net zoals het gevoel dat sommige wagens weten op te wekken. Het buikgevoel is één van de belangrijkste factoren in de sector. Het plastic dashboard in de Volkswagen Golf van een betere kwaliteit dan van de Peugeot 308? Ik zou het je, zonder de fabrikanten op te bellen om de chemische samenstelling op te vragen, niet objectief kunnen zeggen. Wel met mijn buikgevoel. Net zoals je dat met vrouwen moet doen, want jouw vrouw is tenslotte niet de mijne. En als je het echt wilt weten, ik vind dat van de 308 meer kwaliteit uitstralen.

Waarom ik vrouwen begin te vergelijken op een vrijdag? Wel, ik had het enorm moeilijk met het verbruik van de BMW X5 M. En met het uiteindelijk neergeschreven resultaat in de test heb ik nog altijd het gevoel dat ik iets verzwijg. Zo stak de teller een tijdlang op maar liefst 28,6 l/100km. Logisch, want de straatstenen waren niet veilig wanneer ik vertrok. Na een reset zakte dat verbruik naar zo'n 22 liter met - hier komt het - 'mijn rijgedrag'. Ik weet niet hoe jij rijdt, ik weet niet hoe Kevin van om de hoek met zijn Golf GTI rijdt. Besluit: Eigenlijk is het gemiddelde verbruik dat wij rijden niet echt representatief, net zoals het normverbruik dat automerken opgeven.

Om de zaak pijnlijk duidelijk te maken; tijdens een eco-rit waarbij de toerentellernaald letterlijk nooit boven de 2.000 rpm is geweest kwam ik op 12,3 l/100 km uit. Met een rit door dorpen, over gewestwegen en een stuk autostrade. Conclusie: Zo'n X5 M kan best zuinig zijn. Alleen gaat niemand op die manier ermee rijden. Misschien jouw vrouw wel, maar dat kan ik niet objectief zeggen...

Derniers articles publiés

Commentaires (4)

Laisser un commentaire
kevin 14:05
Portrait de kevin

Ik voel me lichtjes aangesproken door het stereotype beeld van een "Kevin met zijn Golf GTI", maar kan voor de rest het artikel wel appreciëren

Kevin3 09:01
Portrait de Kevin3

Nee natuurlijk bestaat echt objectieve autojournalistiek niet. Maar omdat jullie toch met meer auto's rijden dan normale stervelingen zal jullie oordeel hopelijk toch objectiever zijn dan dat van jan met de pet. Tenzij het 5 sterren hotel echt subliem was natuurlijk ... BTW: zo gek rij ik met mijn Golf GTI niet hoor.

Wim 14:35
Portrait de Wim

autojournalistiek is uiteraard geen exacte wetenschap, maar door objectiviteit na te streven en ook jezelf in vraag te stellen(en jezelf niet al te serieus te nemen), kom je al een heel eind

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités