Deze Nissan X-Trail is de ideale auto voor de tijd van het jaar

Nissan X-Trail e-4orce Mountain Rescue 2024

Spreekt de lokale weerman of -vrouw de woorden ‘sneeuw’ en ‘bom’ in één keer uit, dan ben je maar beter voorbereid. Zo ook Nissan, dat blijkbaar door zijn voorraad winterbanden heen zat. Dan monteerden ze maar een setje rupsbanden onder hun X-Trail e-4ORCE, en dit is het resultaat.

Nissans e-4ORCE-vierwielaandrijving is best wel uniek in zijn soort. In de plaats van gewoon het gecombineerde vermogen van pakweg een verbrandingsmotor en een elektromotor over de vier wielen te verdelen, wordt het benzineblok van bijvoorbeeld de X-Trail e-4ORCE gebruikt als generator. Die wekt stroom op voor twee elektromotoren — eentje op elke as — en die sturen de gewenste hoeveelheid vermogen naar de wielen… Tenzij op die assen iets anders dan wielen zit, wel te verstaan.

Voor veilige wintervakanties

Dit is namelijk de Nissan X-Trail Mountain Rescue en je hoeft er geen twee keer naar te kijken om te zien wat hier aan de hand is. Zo monteerden de Japanners vier rupsbanden onder de SUV, die elk de werking van één van de wielen voor hun rekening nemen. Om het hele boeltje mooi te doen passen werd de X-Trail ook getrakteerd op enorme wielkastverbreders maar verder blijven zowel de carrosserie als de aandrijflijn grotendeels onaangeroerd. Een verhoging van de ophanging was bijvoorbeeld niet eens nodig want door de toevoeging van de rupsbanden komt de auto al dik 23 centimeter hoger dan gewoonlijk op zijn pootjes te staan.

Nissan X-Trail e-4orce Mountain Rescue 2024

Nissan heeft dit gevaarte natuurlijk niet zomaar gebouwd om er vandaag veilig mee naar de supermarkt te kunnen snorren. Zoals de naam van de auto al doet vermoeden, werd hij ontwikkeld met een functie als reddingsvoertuig in het achterhoofd. Daarom werd bijvoorbeeld de achterbank eruit gehaald om plaats te maken voor een brancard en werd hij voorzien van een dakrek boven- en een lier voorop. De unieke X-Trail zal te zien zijn op een skistation in het Italiaanse Cervinia, waar hij deel uitmaakt van een campagne om veilig wintersporten te promoten.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités