Vergeten auto #11: Lamborghini LM002

Lamborghini LM002

In 1986, jaren voor de komst van de huidige SUV-rage, begon Lamborghini met de bouw van de LM002, ook wel bekend als de ‘Rambo Lambo’.

Lamborghini LM002

 

In 1977 had Lamborghini al een prototype van een terreinwagen gemaakt voor het Amerikaanse leger. Dit Cheetah-prototype werd echter verwoest. Dit prototype maakte gebruik van ee achteringeplaatste V8 van Chrysler-origine. De Italianen bouwden een tweede prototype, de LM001, die gebruik maakte van een V8 van AMC. In de tests bleek de achteringeplaatste motor echter nadelig te zijn voor de handling op ruw terrein. Daarom werd een nieuw chassis ontwikkeld, waarbij de motor vooraan kon worden geplaatst. België kreeg in 1986 de première van de LM002 op het Brussels Autosalon.

Lamborghini LM002

De V8-motor was intussen ook vervangen door een hoogtoerige V12 van eigen makelij – uit de Countach – met een longinhoud van 5,2 liter. Diegene die nog wat extra vermogen wensten, konden beroep doen op de 7,2l V12, die men eerder in speedboats dan in een terreinwagen zou verwachten. De motor moest dan ook een wagen van 2.700kg vooruitduwen. Dat lukte behoorlijk; de topsnelheid bedroeg 188km/u. Om het nog even over de grote afmetingen te hebben; de wagen mat 4.7m in de lengte, 2,0m in de breedte en 1,8m in de hoogte.

Lamborghini LM002
Lamborghini LM002

De grootste afzetmarkt voor de civiele LM002 was het Midden-Oosten. De Saoedi’s waren uitermate gecharmeerd door de terreincapaciteiten van de Lamborghini. De wagen kon snelheden tot 160 km/u aan in het mulle duinzand. De wagen kon ook zijn mannetje staan op militair vlak. Dat bewees de bestelling van 40 stuks voor het Saoedische leger. Een aantal luxueuze opties werden omgewisseld voor militaire attributen, zoals bevestigingspunten voor machinegeweren. Later bestelde de Lybische leider Khadaffi er ook 100 voor zijn leger.

Lamborghini LM002
Lamborghini LM002

Er waren nog grootse plannen om de wagen in te zetten in de rally Parijs-Dakar van 1988. Een exemplaar van de LM002 werd gestript en kreeg een verstevigde ophanging, rolkooi, GPS en een opgekietelde motor. Het terreinmonster braakte een goeie 600pk uit. De gedbron droogde echter sneller op dan verwacht en het project strandde. Toch werd de wagen nog ingezet in de Pharao Rally in Egypte, bestuurd door Sandro Munari (die tot dan vooral uitblonk achter het stuur van een Lancia Stratos).

Lamborghini LM002

Op het einde van de levenscyclus van de LM002 kwam een Italiaanse carrosseriebouwer op het idee om er een breakversie van te maken. Zou deze de makers van de Hummer verder geïnspireerd hebben? Overigens werden er slechts 301 exemplaren van deze LM002-terreinwagen gebouwd, waarvan 60 speciale einde-reeks exemplaren.

Lamborghini LM002
Lamborghini LM002

Het Amerikaanse leger had geen weet van de zeldzaamheid van dit model en blies er in 2004 eentje op tijdens het testen van het effect van een autobom.

Mocht je zelf op zoek willen gaan naar een exemplaar, hou er dan rekening mee dat op dit moment vraagprijzen worden gehanteerd tussen de € 65.000 en de € 100.000.

Bekijk hieronder wat een jonge Jeremy Clarkson destijds over de Rambo Lambo te vertellen had.

Derniers articles publiés

Commentaires (8)

Laisser un commentaire
yannick D 14:33
Portrait de yannick D

hier in 's gravenwezel heb ik 2 keer een zwarte LMOO2 zien rijden.
tussen die 2 keer zat wel een dikke 7 jaar en de laatste keer was vorig jaar.

dikke auto, wist niet dat die in 6sec op 100 zat...

Wim 16:37
Portrait de Wim

onder de 7 seconden naar de 100 met dat gevaarte is waanzinnig

audifiel 19:23
Portrait de audifiel

toch liever de huidige lamborgini's!

Sven 18:05
Portrait de Sven

@ yannick: het blijft een Lambo hé.

Koen 13:25
Portrait de Koen

Heb ooit zo is ene achter mij gehad aan de lichten op de leien, nog nooit zo voorzichtig geremd... This thing eats Cayennes for breakfast.

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités