Korte Test: Opel Manta GSe Elektromod (2021)

Opel Manta GSe ElektroMOD review 2021

Als de verbrandingsmotor wordt verboden, is er dan nog plaats voor old- en youngtimers? Of moet je old en young toch elektrificeren? Opel deed de elektro-oefening al eens voor met zijn Manta A in de vorm van de Manta GSe ElektroMOD. Wij mochten even een blokje om.

Het vraagstuk dat veel old- en youngtimerliefhebbers bezighoudt maar waar nog lang geen antwoord op kan worden gegeven: nu steeds meer landen een deadline hebben gesteld op de verkoop van de verbrandingsmotor en er steeds meer lage-emissiezones bijkomen, worden old- en youngtimers dan ook gedwongen om de elektrische omschakeling te maken?

Opel Manta GSe ElektroMOD review 2021

Manta A

Opel keek begin dit jaar bij wijze van denkoefening al eens wat dat met zijn erfgoed zou geven. Concreet: met de Manta A, het achterwielaangedreven coupeetje uit de jaren 70. De positieve respons op het resultaat, de Manta GSe ElektroMOD, overtrof de verwachtingen, aldus Opel. Al staat het voor een merk marketingtechnisch natuurlijk mooi om zoiets te kunnen zeggen... Alleszins liggen er in Rüsselsheim enkele scenario’s op tafel om iets met die respons te doen, maar wil Opel daar verder nog niets over kwijt.

Over naar de Manta GSe ElektroMOD dan maar, die zijn leven in 1974 als klassieke Manta A begon, met voorin een 80 pk sterke 1.6-viercilinder. In 1988 kocht de Opel-hoofdzetel de Manta terug, waarna hij in de archieven belandde. Tot vorig jaar het idee rijpte om zo’n Manta om te bouwen tot een elektrische auto. In een recordtijd van enkele maanden had Opel het hele restomod-project klaar.

Opel Manta GSe ElektroMOD review 2021

Opgefrist

Restomod inderdaad, want de Manta GSe ElektroMOD bestaat uit een mix van oud en nieuw. Kijk je naar het knalgele ding, dan kun je daar inderdaad moeilijk omheen. Vooraan zie je bijvoorbeeld meteen de Vizor, Opel-terminologie voor de zwarte strook op de plek van het radiatorrooster met het logo centraal en de koplampen aan weerszijden. De dagrijverlichting oogt vertrouwd, de koplamp zelf komt van de Zafira C. De zwarte strook zelf fungeert ook als matrixbord, waar in de ‘show’-modus (stilstaand dus) allerlei boodschappen op te zien zijn.

De grille zelf kon iets lager worden geplaatst, rondom rond haalde Opel alle chroom weg. Ook achteraan duikt er een Vizor op, en kregen de achterlichten een moderne interpretatie. De velgen werden een flink maatje groter: van 13 naar 17 duim – showformaat, aldus Opel - en het bijbehorende bredere rubber komt van Yokohama. Tot slot werden de remmen wat opgewaardeerd, want deze Manta GSe ElektroMOD neemt 175 kilogram aan extra gewicht mee.

Opel Manta GSe ElektroMOD review 2021

Niet van de Corsa

Dat is die elektrische aandrijflijn natuurlijk. Vooraan maakte de vierpitter plaats voor een elektromotor van 147 pk (108 kW) en 255 Nm, achteraan zit er een batterij van 31 kWh, goed voor zo’n 200 kilometer aan rijbereik. Niet de aandrijflijn van pakweg de Corsa-e of Mokka-e dus, maar wel van een externe specialist in elektrische conversies. Meteen ook de reden waarom deze Manta zijn manuele vierbak nog steeds heeft.

En dat maakt rijden met dit ding best tot een unieke ervaring. Ook omdat Opel binnenin eveneens voor een mix van oud en nieuw ging, met het Pure Panel (die twee digitale schermen) dat in het klassieke dashboard werd geïntegreerd, met de sportzetels uit de Adam S, maar ook weer met een klassiek Petri-stuur dat destijds als accessoire werd aangeboden.

Opel Manta GSe ElektroMOD review 2021

Actief of lui

Maar vooral omdat je in deze EV wel nog steeds met een koppelingspedaal en manuele bak aan de slag moet. Dat doe je in de eerste plaats om te vertrekken, en door de korte verhoudingen nog het liefst in tweede. Op secundaire wegen laat deze ElektroMOD zich het liefst in derde versnelling rijden, maar in de praktijk betrap je jezelf er al snel op om toch regelmatig van verzet te wisselen.

Rem je af voor een verkeerslicht, dan mag je het linkerpedaal laten voor wat het is, omdat het stationaire toerental van een elektromotor 0 tpm bedraagt. Laat je het gaspedaal los, dan remt de Manta als een echte EV af op zijn elektromotor.

En eerlijk: dat draagt allemaal in grote mate bij tot het rijplezier. Tuurlijk, je hebt geen ronkende vierpitter meer, maar alle andere rijgeluiden komen daardoor extra ongefilterd binnen. Bovendien is het stuur nog steeds een klassiek onbekrachtigd tandheugelstuur, dat zich net als de versnellingsbak soms weinig precies laat bedienen. Allemaal deel van de charme.

Opel Manta GSe ElektroMOD review 2021

Conclusie

Een behoorlijk geslaagde one-off dus, deze Manta GSe ElektroMOD. Tegelijk een mooi visitekaartje van wat je met restomods en EV-conversies van old- en youngtimers kunt bereiken. Maar of je van dat visitekaartje ook een productiemodel kunt afleiden dat betaalbaar blijft en tegelijk niets inboet aan dit origineel? Dat geheim geeft Opel voorlopig nog niet prijs.

Specificaties

Motor

Elektromotor

Puissance

147pk

Couple

255 Nm

Overbrenging

4-bak, manueel

Transmission

achterwiel

Rejet de CO2

0 g/km

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités