Tesla wil ruitenwissers vervangen door… lasers

Tesla Roadster 2021

Autofabrikant Tesla is niet schuw van een bizar ideetje hier en daar. Echt gek wordt het pas wanneer die ideeën werkelijkheid lijken te worden. De overheid van de Verenigde Staten heeft bijvoorbeeld net een patentaanvraag van Tesla goedgekeurd voor lasers die traditionele ruitenwissers moeten vervangen.

De ruitenwisser is één van de weinige componenten aan een auto die maar weinig innovatie gekend heeft sinds zijn introductie. Alles, van schakelpoken tot zijspiegels, ziet er tegenwoordig namelijk helemaal anders uit dan pakweg 50 jaar geleden. Het enige dat de arme ruitenwisser daarentegen ooit kreeg was een kortstondige escapade met een uitschuivende, enkele wisser bij Mercedes-Benz in de jaren ’80 en ’90.

Welke wisser wordt het

Aan dat onrecht willen ze bij Tesla blijkbaar een einde maken. In 2019 al diende de constructeur een patent in voor de ontwikkeling van lasers die water en vuil van de voorruit van een wagen moeten verwijderen. Die lasers zouden onderaan de voorruit gemonteerd worden en samenwerken met een aantal sensoren die oneffenheden op het glas detecteren. De stralen zouden dan gericht het vuil of water van een deel van de voorruit kunnen verwijderen. Het patent werd vorige week goedgekeurd, dus blijkbaar zijn het toch niet alleen de ingenieurs in Palo Alto die dit een goed idee vinden.

Die ruitenlasers—als we er een woord op mogen plakken—zijn naar verluidt niet Tesla's enige poging om de traditionele ruitenwisser naar de geschiedenisboeken te verbannen. Zo zouden de Amerikanen ook werken aan een elektromagnetisch exemplaar dat een wisserblad met behulp van magneten over de voorruit trekt. Alles om van die saaie, draaiende armpjes af te geraken!

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités