Toyota Land Cruiser Se toont elektrische toekomst voor iconische offroader (2023)

Toyota Land Cruiser Se Concept 2023

Zegt iemand ‘Toyota Land Cruiser’, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan een terreinwagen met een koppelrijke dieselmotor onder de kap. Dat hoeft echter niet zo te zijn, of toch niet als het van Toyota zelf afhangt. Zij geven nu namelijk een voorsmaakje van de Land Cruiser van de toekomst, en die is — uiteraard — elektrisch.

Dat de ene Toyota Land Cruiser de andere niet is, leerden we een paar maanden geleden nog maar eens. Toen trokken de Japanners namelijk het doek van hun nieuwe Land Cruiser voor Europa, die daarbuiten als ‘Land Cruiser Prado’ door het leven zal gaan. Daar staat er namelijk ook een groter exemplaar in de catalogus dat er gewoon ‘Land Cruiser’ zonder meer heet, en op bijvoorbeeld de Afrikaanse markt is er zelfs nog een andere Land Cruiser op basis van de bijna 40 jaar oude J70-generatie. Allemaal hebben ze echter één ding gemeen: ze halen hun vermogen en — vooral — hun koppel uit onverwoestbare verbrandingsmotoren… Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Massa elektrische concepten

Toyota heeft namelijk nog maar eens een ander soort Land Cruiser onthuld, en die gaat door het leven als ‘Land Cruiser Se’. Gelukkig zeggen ze dat er duidelijk bij, want hij deelt opvallend weinig kenmerken met de Land Cruisers die hier of eigenlijk gelijk waar anders verkocht worden. Zo is de Se met zijn lengte van 5,15 meter nog een stukje langer dan de grootste, Amerikaanse Land Cruiser maar vooral de hoogte van amper 1,71 meter valt op. Daarmee is hij namelijk dik 15 centimeter lager dan de kleinste Land Cruiser — jawel, de onze — wat zijn luchtweerstand enigszins moet beperken. Ook de rest van zijn strakke, met LED’s overgoten design is trouwens aanzienlijk aerodynamischer want jawel: deze Land Cruiser beschikt voor het eerst over een elektrische aandrijflijn. Over zijn techniek mogen we verder jammer genoeg nog niks weten.

Toyota Land Cruiser Se Concept 2023

Deze Land Cruiser Se is dan ook niet productierijp want hoewel er hier geen ‘Concept’ of ‘Prologue’ in zijn naam staat, gaat het wel gewoon om een studiemodel. Zo neemt Toyota hem later deze week mee naar de Japan Mobility Show in Tokio, waar hij er naast een hele schare andere conceptcars zal komen te staan. De Japanners beloven er bijvoorbeeld ook een voorsmaakje van een elektrische Supra-achtige te geven, naast een elektrische SUV/MPV en zelfs een elektrische pick-up. Juist ja: wie zei daar dat Toyota wegschrikt van zuiver elektrische aandrijflijnen?

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités