Deze ruige Porsche 911 is officieel de hoogste auto ter wereld

Porsche 911 hoogterecord 2023

Tegenwoordig moet je al met flink wat hypercar opdagen om een wereldrecord op je naam te zetten, maar niet voor elk wereldrecord. Porsche is namelijk naar de top van de Ojos del Salado-vulkaan gereden met een aangepaste 911, en dat is hoger dan een auto ooit voorheen geweest is.

De wereldrecords vliegen je tegenwoordig om de oren op onze nieuwspagina. De meeste staan op naam van de Rimac Nevera, die eerder zomaar even 23 snelheidsrecords op één dag brak en nadien zelfs nog de snelste auto ter wereld in z’n achteruit werd. Daarnaast mocht hij zich ook tot snelste EV over de Nürburgring kronen terwijl de Mercedes-AMG One daar dit jaar de allersnelste productieauto ooit werd, en de nieuwe Honda Civic Type R de eer er voor de voorwielaandrijvers binnen haalde. Eén ding hebben die echter allemaal gemeen: die auto’s haalden hun records mooi binnen hun comfortzone.

Wereldrecord op eFuel

Dat is wel even anders voor dit nieuwe record van hoogste auto ter wereld. Porsche laat namelijk weten dat dat sinds 2 december 2023 op naam staat van zijn 911 — je weet wel, die sportwagen met de motor achterin. Voor de gelegenheid werd die sportwagen dan wel voorzien van een setje portaalassen die de bodemspeling vergrootten tot 35 centimeter, terwijl de verhoudingen van de versnellingsbak werden aangepast voor klimwerk bij lage snelheden. Verder was die bak afkomstig van een 911 Carrera 4S dus vierwielaandrijving had de Porsche al, samen met 450 pk uit een zescilindermotor die — interessant detail — op synthetische eFuel reed. Steek dat in alles de handen van Le Mans-winnaar Romain Dumas en je geraakt tot 6.734 meter hoogte, wat blijkbaar hoger is dan gelijk welke auto ooit al kon rijden.

Porsche 911 hoogterecord 2023

Helemaal uit de lucht komt dit record trouwens niet vallen, want Porsche waagde een dik jaar geleden al eens een poging met een gelijkaardig uitgedoste 911. Die geraakte destijds ‘maar’ tot 6.007 meter hoogte, maar diende vooral als voorsmaakje voor de toen op til staande 911 Dakar. Is zo’n avontuurlijk aangeklede Porsche dus helemaal je ding, dan is die versie het dichtste dat je in productieland bij deze recordbrekende 911 kan komen.

Derniers articles publiés

Commentaires (1)

Laisser un commentaire
JL 22:05
Portrait de JL

Hoeveel PK zou verloren gaan door de zuurstofarme lucht op deze hoogte? Of zouden ze compenseren door de turbo meer lucht in de cilinders te laten stouwen (voor dezelfde brandstofhoeveelheid)? Wie weet meer?

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités