Opinie: Hoort een twintiger wel een Audi R8 te krijgen?

Wie gisteren het nieuws las in diverse media weet ondertussen van het ongeval met de unieke Audi R8. Uniek in al zijn aspecten. Want de R8 was niet alleen gewrapt in de Gulf-kleuren, meteen de enige in België, hij was ook eigendom van de 21-jarige Benjamin D.C.. Een dikke twee jaar geleden kreeg de jongeman van Temse de wagen van zijn ouders en dat mocht iedereen geweten hebben. Vaak gespot in Knokke en Antwerpen, maar ook gekend van op Youtube waar hij meermaals een evenknie zocht om een kleine snelheidswedstrijd te houden. Maar gisteren liep het verkeerd af. Na een etenje, waar ook de nodige wijn bij hoorde, veroozaakte hij een ongeval op de E17 waarna hij meteen vluchtmisdrijf pleegde en nadien de feiten verdraaide.

De Seat Ibiza kwam er minder goed vanaf, maar de 50-jarige vrouw is gelukkig aan de betere hand. Benjamin zelf stopte na het ongeval aan het eerstvolgende tankstation en vertelde zijn vader dat hij slachtoffer was van een carjacking, en daardoor de vrouw per ongelijk aantikte, met het accident tot gevolg. De situatie is ondertussen onder controle. Het parket van Dendermonde houdt de man nog zeker een maand aan en zijn rijbewijs werd voorlopig, net als zijn auto, in beslag genomen.

Zulke auto cadeau geven doe je al niet

audi r8 gulf temse

Maar de vraag die zich nu stelt is wie de verantwoordelijkheid moet dragen van dit ongeval. De 21-jarige knaap of diens ouders? Want hoe moreel verantwoord is het om iemand van 18 te laten rijden met een auto die niet door iedereen te rijden valt? Of nog erger, iemand van 18 zulke auto te géven. Want als 18-jarige zeg je daar geen neen tegen, er is niemand die daar ooit 'neen' tegen zegt. 

Het mag dan wel zijn eerste ongeluk zijn van dit kaliber (gelukkig maar), verschillende mensen stellen zijn rijkwaliteiten serieus in twijfel. Hij werd meermaals tegen hoge snelheden gezien en zou vaak té sportief rijden op de openbare weg, met alle mogelijke gevaren tot gevolg. Is hij daarom niet capabel om met zulke wagen te rijden? Allicht. Want de reden dat weinig mensen in België zulke wagens kopen is omdat je die niet kan rijden zoals het hoort. Heel simpel. En als je het geld hebt om zulke auto te kopen, bestel er dan meteen een abonnement bij voor het dichtstbijzijnde circuit om je daar uit te leven, op de openbare weg ben je niet alleen.

Is een Golf'ke te min?

Wat is er op zich al mis met een Golf GTI? Of neen, een gewone Golf. Een Golf kost u minstens 20.000 euro. Iemand die net zijn middelbaar heeft afgerond heeft daar geen geld voor, laat staan zelf verdiend. Zelfs een Golf blijft dus een dure auto waarvan een 18-jarige alleen maar kan dromen. Ook zulke wagens kunnen best sportief en leuk rijden, maar ze blijven wel controleerbaar en zijn ethisch te verantwoorden op die leeftijd. Ik zal dus niet de enige zijn die zich de vraag stelt wat de ouders bezielde hun zoon zulke wagen te kopen. Ook al kan hij er (technisch) mee rijden, iemand van 18 geef je geen sportwagen van dat kaliber. Iemand van 18 moet je aanzetten tot studeren, aanzetten tot werken zodat hij/zij later de kost kan verdienen. En als hij later goed zijn geld verdient, dan kan hij zich nog een supercar kopen. Maar het zo in de schoot geworpen krijgen? Dat is al een mentaliteitsfout van de ouders zelf. Een auto van minstens 115.000 euro moet op die leeftijd een droom blijven, een droom die voor 99% van de bevolking ook een droom blijft tot in de kist. Ik beweer ook niet dat Benjamin D.C. geen ambities had of niet goed studeerde, ik maak enkel de nuance dat een Audi R8 (of een ander duur hebbeding) niet hoeft in die fase van het leven.

*Om misverstanden te voorkomen. De Audi R8 was niet de oorzaak van het ongeval. De oorzaak is en blijft de bestuurder die gedronken had en allicht te snel reed. Of dat nu met een Audi R8 of met een Golf was, de gevolgen waren allicht even zwaar. Laat dat heel duidelijk zijn. In dit opiniestuk gaat het om het feit dat je op die leeftijd zulke sportwagen krijgt. En of dat kan of niet. Die discussie wil ik graag op gang trekken.
*

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités