8 zijspiegels om mee te pronken

zijspiegel-intromain

Als we denken aan het design van een wagen springen de zijspiegels niet meteen te geest. Toch zijn er lekkere exemplaren te vinden op sommige productiewagens. Wij gingen op zoek naar de knapste en meest memorabele spiegels uit autoland.

De vereisten zijn simpel: geen concepts en geen racewagens. Dat duo heeft namelijk nogal de neiging om een loopje te nemen met het design van de zijspiegels. Die eerste groep vervangt het meestal met kleine camera's, die laatste hangt lichtgewicht carbon spiegels op de flanken waar je net het logo van je achterligger mee kan lezen.

Onze zoektocht beperkte ons dus tot productiewagens die iedereen kan kopen. Onze lijst:

1: Renault Espace

Lijstje-spiegels

Het mag dan wel een kubus op wielen zijn waar je half je huis in kan vervoeren, de derde generatie Espace kan uitpakken met een setje historisch zijspiegels. De reden? Renault plaatste beluchtingsroosters op houders van de spiegels. Franse eigenzinnigheid ten top.

2: Ferrari Testarossa

Lijstje-spiegels

De Testarossa heeft twee redenen waarom 'ie in deze lijst staat. Enerzijds werd hij (afhankelijk van het jaar en land) geleverd met maar 1 spiegel aan de bestuurderskant, anderzijds was het een joekel van een constructie die voor twee kon dienen. De plaatsing halverwege de A-stijl zorgde er ook nog eens voor dat je eigenlijk lager zat dan de spiegel.

3: BMW M3

Lijstje-spiegels

We hadden ongeveer elke generatie van de M3 kunnen nemen, maar ons oog viel op de E92 (lees: de vorige generatie). De zijspiegels ervan zijn namelijk een heerlijk stukje design. Waarbij de bovenkant van de spiegels terug worden verbonden met de carrosserie. Bijna zo heerlijk als de V8 in het vooronder.

4: Porsche 911 GT1

Lijstje-spiegels

Hey, jullie zeiden geen racewagens! Correct, maar van de GT1 werden er ook een straßenversion gemaakt, voor de openbare weg dus. De spiegels ervan staan op de voorste wielkasten. Een plaatsing die recht uit de jaren 70 lijkt te komen en daardoor een plaatsje in onze lijst verdient.

5: Seat Leon

Lijstje-spiegels

Dat je niet altijd duur gerief nodig hebt om te kunnen showen met je zijspiegels toont de nieuwe Leon. Het kijkmateriaal daarop heeft namelijk een kleine driehoekige vorm die perfect past met de rest van het design van de wagen. Schoonheid zit hem soms in de details.

6: Mercedes SLR-McLaren

Lijstje-spiegels

Kan je geen genoeg krijgen van de Testarossa-spiegeltjes? Dan vind je op de SLR de spirituele opvolgers ervan. Ook met twee staven die groeien uit de A-stijl en ditmaal doorlopen in een ietwat smaller vormgegeven behuizing voor het glas.

7: Pagani Huayra

Lijstje-spiegels

Ze verschenen voor het eerst op de Zonda en beleven hun tweede leven op de Huayra: De voelsprietzijspiegels. Nu, dik 15 jaar nadat ze voor het eerst verschenen zijn we nog altijd niet zeker of we ze nu knap vinden of niet. Dat ze uniek zijn, daar kunnen we niet over discussiëren...

8: Volkswagen XL1

Lijstje-spiegels

Een wagen die uitblinkt met zijn zijspiegels door er simpelweg geen te hebben. Hun functie werd vervangen door een camera. In de meesten landen niet legaal, maar na de nodige druk uit te oefenen op Duitsland rijden er daadwerkelijk - en wettelijk - Volkswagens rond zonder fysieke zijspiegels.

Derniers articles publiés

Commentaires (6)

Laisser un commentaire
Quin 16:25
Portrait de Quin

Die Seat Leon-spiegels was me eigenlijk nog nooit opgevallen hoe knap ze waren, nice.

Techno Patat 17:13
Portrait de Techno Patat

De testarossa's spiegel heeft toch enkel te maken met geleverd in de VS of niet? Geleverd in de VS was een Testarossa met 1 spiegel, 2 spiegels is een -verder identieke- 512 TR uit europa? Of zo maakt mijne kameraad het me toch al jaaaaren wijs!

Sven 19:52
Portrait de Sven

De 512 TR was eigenlijk een soort facelift van de Testarossa. Vanaf 1991 was die er.

John 20:31
Portrait de John

Als de espace ertussen mag staan, dan vind ik dat deze Opel vectra er ook wel mag zijn: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/af/Opel_Vectra_front_200...

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités