Renault zet 15.000 banen op de helling, toekomst Alpine onzeker

Renault Alpine toekomst besparingen

De Franse constructeur Renault ziet op tegen een besparingsplan van 2 miljard euro op drie jaar tijd. Samen met alliantiepartners Nissan en Mitsubishi worden de prioriteiten herbekeken. Daarnaast lijkt er nog maar weinig plaats voor een klassieke tweezitter als de Alpine A110.

De coronacrisis die er stevig heeft ingehakt bovenop de investeringen om te beantwoorden aan de strengere Europese CO2-doelstellingen: het noopt de Franse constructeur Renault tot een drastisch besparingsplan van 2 miljard euro, gespreid over een periode van drie jaar.

Het plan legt in Frankrijk de focus op elektrische auto’s, bedrijfsvoertuigen, de “circulaire economie” en “innovatie met een hoge toegevoegde waarde”. Nog in het plan zal Renault meer een beroep doen op de alliantie met Nissan en Mitsubishi, de productie terugschroeven van 4 miljoen auto’s in 2019 tot 3,3 miljoen in 2024, en in het banenaanbod schrappen.

Over een periode van drie jaar tijd staan er daardoor 4.600 banen op de helling in Frankrijk, en nog eens 10.000 in Renault-afdelingen in de rest van de wereld. Over mogelijke fabriekssluitingen reppen de Fransen nog met geen woord, omdat daar een lening van de Franse staat tegenover staat.

"Open denkoefening"

Dat betekent nog niet dat de productiesite van Alpine in Dieppe buiten schot is. In zijn plan wil Renault een “open denkoefening over de reconversie van de fabriek” houden wanneer de productie van de A110 ten einde loopt. Tussen de lijnen laten de Fransen verstaan dat de productie van de fabriek niet hoog genoeg ligt om in de toekomst nog rendabel te zijn.

De finale beslissing daarvoor ligt bij nieuwe CEO Luca de Meo, wanneer die deze zomer aantreedt. Volgens Autocar zou de toekomst van Alpine bij elektrische auto’s kunnen liggen, als een soort prestigemerk voor elektrische voertuigen. Dat betekent dan weer wel dat de huidige fabriek stevig omgebouwd zal moeten worden of de productie zal moeten verhuizen.

Derniers articles publiés

Commentaires (1)

Laisser un commentaire
Michel 19:15
Portrait de Michel

Was gedoemd om te falen. Je vraagt de prijs van een Porsche voor een Renault...

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités