Underdog onder het mes: Porsche 914 krijgt eindelijk eigen restomod

Porsche 914 Restomod Fifteen Eleven 2023

De Porsche 914 was lang één van de minst populaire Porsches. Als de liefhebber het befaamde wapenschild op het front van een klassieker wou, dan was dat doorgaans een 911. De 914 werd daarentegen gezien als te traag, maar dat is blijkbaar niets dat een Cayman S-motor niet kan oplossen.

Wil je anno 2023 een Porsche-restomod, dan sta je stiekem voor een verrassend moeilijke keuze. Zo kan je voor de vaste waarde kiezen en gaan aankloppen bij Singer, al krijgen die tegenwoordig concurrentie van de 911’jes van bijvoorbeeld Tuthill, Guntherworks of zelfs Porsche zelf. Mag het toch eens iets anders zijn dan zo’n Neun-Elfer, dan is er ook de 928 van Nardone Automotive. Daarmee zijn zowel de Porsches met de motor achterin als voorin vertegenwoordigd, maar aan hun eerste middenmotormodel waagde zich nog niemand…

914 x Cayman S

Tot nu, want dit is de 914 Restomod van Fifteen Eleven Design. Zoals de naam al doet vermoeden is die geïnspireerd op de Porsche 914 van de jaren ’70, maar geen zorgen. Op zijn lethargisch trage VW-viercilindermotoren hoef je namelijk niet te rekenen en zelfs de 110 pk sterke zespitter van het topmodel mocht niet blijven. In de plaats daarvan transplanteren de Britten er een 3.8-liter zescilinder boxermotor in van een eerste generatie Porsche Cayman S, en pompen ze die nog wat verder op tot het blok 400 pk ophoest. Dat vermogen gaat naar de achterwielen langs een handgeschakelde zesversnellingsbak, maar wat dat met de prestaties doet mogen we nog niet weten.

Porsche 914 Restomod Fifteen Eleven 2023

Voorlopig blijft het dus bij kijken, en daar is ook niks mis mee. Zo krijgt de platste der Porsches uitgeklopte wielkasten waarin lekker brede 18-inch Fuchs-velgen een thuis vinden. Vooraan moesten de klapkoplampen dan weer wijken voor nieuwe LED-units in de bumper terwijl er in de plaats van de hoog gemonteerde pinkertjes nu luchthappers zitten. Binnenin blijft er heel wat over van de originele 914, al is het niet helemaal duidelijk of je die donorwagen zelf moet aanleveren of niet. Fifteen Eleven Design laat alleen weten dat de orderboekjes bij deze geopend zijn, dus allen daarheen... Of toch als je 350.000 pond — omgerekend een dikke 400.000 euro — teveel hebt.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités